Vil transportere CO2 i skibscontainere

Mandag eftermiddag havde Kalundborg Havn besøg af den danske virksomhed DecarbonICE, der vil bruge den globale transport af skibscontainere til transport af CO2 i fast form som tøris

Vil transportere CO2 i skibscontainere
Målet er lettere og billigere fragt af CO2. DecarbonICEs havde første fremvisninger af dets skibscontainere på Ny Vesthavn i Kalundborg.

gitte@tv-kalundborg.dk

Mandag eftermiddag havde Kalundborg Havn besøg af den danske virksomhed DecarbonICE, der vil bruge den globale transport af skibscontainere til transport af CO2 i fast form som tøris. Målet er lettere og billigere fragt af CO2. DecarbonICEs havde første fremvisninger af dets skibscontainere på Kalundborg Ny Vesthavn.

Enkelt, sikker og skalerbar transport af CO2 frem til lagrings- og anvendelsessteder er målet for den danske startup DecarbonICE, der på Kalundborg Ny Vesthavn mandag eftermiddag viste, hvor enkelt det kan være at transportere CO2. Havnedirektør Bent Rasmussen bød velkommen, og Henrik O. Madsen fra DecarbonICE, der gennem en årrække var global CEO i norske DNV og i en periode medlem af hovedbestyrelsen i UN Global Compact, forklarede derefter bl.a. processen.

For fremfor at transportere CO2 i flydende form eller som gas i rørledninger eller i cryogenske ISO-tanke, som det sker i dag, vil DecarbonICE laste CO2 i fast form som tøris i virksomhedens superisolerende CO2-skibscontainere. Dermed vil det være muligt at transportere CO2 til lagrings- eller anvendelsessteder med eksisterende containertransportløsninger med skibe, lastvogne eller tog.

Transporten bliver mere effektiv og ofte væsentligt billigere

Container-løsningen vil, ifølge stifterne af DecarbonICE, gøre transporten af den fangede CO2 langt mere effektiv og i de fleste situationer væsentligt billigere. Det skyldes ikke mindst, at løsningen ikke kræver udbygning af ny infrastruktur som rørledninger, CO2-terminaler eller specialbyggede CO2-skibe.

Når DecarbonICE har udset sig Kalundborg som en af de byer, som startup-virksomheden besøger, så er der en ganske enkel årsag til det.

”DecarbonICE har en ambition om at kunne understøtte transporten af CO2 til lagringssteder mest muligt. Derfor er det ganske naturligt at komme til Kalundborg Havn, som har en ambition at være knudepunkt i Danmark, når det kommer til fangst, lagring og anvendelse af CO2. De ambitioner, som Kalundborg Havn har, flugter med vores ambitioner i DecarbonICE. Der er allerede lagringssteder ved havnen, som er oplagte for vores arbejde,” fortæller Henrik O. Madsen.

Behov for nye metoder

Ifølge Henrik O. Madsen er den globale industri nødt til at finde på nye og mere effektive måder at transportere CO2 på, hvis klimamålene skal realiseres hurtigt nok.

Hvis vi vil gøre os håb om at nå Parisaftalens mål, skal vi for alvor til at finde og skalere løsninger på, hvordan vi mest effektivt transporterer CO2. I dag transporteres CO2 i flydende form under tryk til langringssteder via fx tankvogne, men det kan med DecarbonICEs metode gøres langt mere effektivt, sikkert og billigere med investeringsomkostninger ned til en tyvendedel af nuværende løsninger og driftsomkostninger op til 30 procent lavere,” siger han og fortsætter: ”De nuværende løsninger for transport af CO2 matcher ikke udrulningen af CO2 fangst. Derfor skal vi se på nye metoder at transportere CO2 på, og DecarbonICE kan være en del af løsningen. Vi leverer tilmed en global, skalerbar løsning, da den ganske nemt kan bruges alle steder i alle lande. Vi håber, at vi med vores fremvisning i Kalundborg kan få både lokale- og regionale virksomheder og politikere til at se potentialet i vores løsning.”

Henrik O. Madsen står sammen med COO i DecarbonICE, Mikkel Navarro Hansen, der har en baggrund i Mærsk Line, bag DecarbonICE-løsningen.

På spørgsmålet om, hvad der skal ske med CO2’en, når det er transporteret, fortæller Mikkel Navarro Hansen: ”Der er to situationer - skal CO2’en lagres og af vejen, eller skal det ind i en cyklus, hvor det kan bruges igen, fx til grønt brændstof.”

Rygraden i global transport

Udover besøget i Kalundborg vil DecarbonICE besøge flere havne og CO2-fangstanlæg i Danmark. Endestationen for fremvisningen er i Reykjavik i Island, hvor det islandske rederi, Eimskip, sejler containeren til og fra Aarhus.

Ifølge Mikkel Navarro Hansen kan specialisolerede- og specialindrettede skibscontainere gøre en markant forskel for optimeringen af CO2-transport: ”Der findes over 43 millioner skibscontainere globalt, og selv en lille procentdel af disse kan transportere al den CO2, vi fanger i fremtiden. Containertransport er rygraden i al global transport i dag. Derfor kan hele den eksisterende infrastruktur benyttes til DecarbonICEs løsning. Det kræver ingen ændringer i forsyningskæderne – men det kræver, at virksomheder eller myndigheder er villige til at støtte op om indsatsen. DecarbonICE kan ikke løfte opgaven alene, men med den rette opbakning kan vi hurtigt og effektivt skalere konceptet,” fortæller han og tilføjer, at en enkelt isoleret 20-fods container kan rumme op til 21 tons tøris.

Kendt infrastruktur, ny teknologi

DecarbonICE er støttet af stærke kommercielle partnere. Mærsk Container Industries har stillet containeren til rådighed, og Cold Jet fra Bramming leverer tøris til turen. Danmarks samlede energiklynge, Energy Cluster Denmark, har faciliteret et innovationsprojekt, der skal hjælpe teknologien fra DecarbonICE hurtigere mod markedet. Forløbet er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og Europa-Kommissionen.

”Det er yderst positivt at se, at DecarbonICEs CO2-teknologi på kort tid er gået fra en innovativ idé til et egentligt forsøg, der nu skal demonstreres rundt om i Danmark. Vi er stolte af understøtte projektet, hvor DecarbonICE har samarbejdet med Maskinmesterskolen i København,” siger Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark.

Del