Video: CO2 - Mange føler, at der mangler mere information
Mange borgere i Havnsø området har længe været skeptiske om projektet med lagring af CO2 nede i undergrunden lige under deres huse.

Af Jens Nielsen
Søndag var det muligt at komme helt tæt på store maskiner og andet udstyr, der skal bruges til kortlægning af undergrunden ved Kalundborg for at afklare, om der sikkert og permanent kan lagres CO2 dybt nede i undergrunden. Mange af de fremmødte er utrygge og mener der mangler information om projektet.
CO2 Storage Kalundborg inviterede søndag til Åbent Hus i Havnsø. Her var der mulighed for at blive meget klogere på de undersøgelser, der nu sættes i gang både til vands og på landjorden. Området, der skal undersøges, er 220 kvadratkilometer stort, heraf 170 kvadratkilometer på land.
Undersøgelserne skal afklare, om der sikkert og permanent kan lagres CO2 dybt nede i undergrunden.
Mange borgere i Havnsø området har længe været skeptiske om projektet med lagring af CO2 nede i undergrunden lige under deres huse.
En af dem som var mødt op søndag var Søren Stevens, som bor i Eskebjerg og som især frygter hvad der sker med huspriserne i området hvis der skal lagres CO2 i undergrunden.
”Jeg er så skuffet over regeringen nu vil lave et eksporteventyr og pumpe gift ned i den danske undergrund, jeg er rystet og jeg er rystet over at der ikke har været mere information i offentligheden og så er jeg selvfølgelig nervøs for hvad der sker med vores ejendomsvurderinger,” fortæller Søren Stephens.
Til Åbent Hus-arrangementet var der mulighed for at stille spørgsmål til repræsentanterne fra CO2 Storage Kalundborg samt se de store maskiner og andet udstyr som skal anvendes på land, både på veje og marker.
”Der vil selvfølgelig være nogle gener i forbindelse med undersøgelserne, bl.a. støj fra de store maskiner, men de flytter sig hurtigt i området. Vi sætter en række geofoner, typisk langs vejen og på landmænds marker hvor vi har fået tilladelse og så er det vigtigt at slå fast, at der ikke vil blive placeret geofoner i folks haver, det er en misforståelse. Det vil kun forekomme i gange få tilfælde,” fortæller Ulrik OIbjørn, Projektchef, CO2 Storage Kalundborg, og fortsætter, ”Vi er selvfølgelig glade for at så mange er kommet i dag og vi har lavet en aftale med to lokale landmænd som skal være lokale repræsentanter og informere i lokalområdet. Vi har brugt rigtigt meget tid på at informere om undersøgelserne og hvis der stadigvæk er borgere som ikke føler de er godt nok informeret, ja, så har vi ikke gjort det godt nok og det vil vi rette op på."
Lagring af CO2 i undergrunden minder på alle måder om det store gaslager, som i 30 år har ligget under hele Stenlille.
”Huspriserne i Stenlille stiger og stiger og ingen tænker på, at de bor ovenpå et gaslager som i værste tilfælde kan eksplodere, det kan CO2 ikke, men alt som er nyt er der en skepsis over for,” fortæller Ulrik OIbjørn.
Der er 70 medarbejdere i gang med undersøgelserne som bl.a. foregår ved, at de store maskiner sænker en plade ned på jorden og sender rystelser ned i jorden, som så opfanges af de opsatte geofoner.
Det er målingerne fra undersøgelsen som skal danne grundlag for, om der i det hele taget kan lagres CO2 i undergrunden i Kalundborgområdet.