Ungehus i Kalundborg er nu en realitet
Det er nu en realitet, at Kalundborg snart kan åbne dørene til et ungehus, der gerne skulle blive et samlingspunkt for byens unge - og dermed også en drivkraft for et stærkere ungdomsmiljø.
![Ungehus i Kalundborg er nu en realitet](/media/msamscqd/27092016113030jn01123.jpg?width=50)
Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
Det er nu en realitet, at Kalundborg snart kan åbne dørene til et ungehus, der gerne skulle blive et samlingspunkt for byens unge - og dermed også en drivkraft for et stærkere ungdomsmiljø. Den 22. januar var der økonomiudvalgsmøde, hvor der blev taget stilling til projektet, og resultatet blev, at kommunen vil stille den tidligere Juvi-klub, til rådighed.
Kalundborg Kommune stiller nu officielt lokalerne fra den forhenværende Juvi-klub i Bredgade i Kalundborg til rådighed således, at bygningen kan huse et ungehus. Lokalerne er centralt placeret i Kalundborg, og de er derfor oplagte til formålet, ligesom de åbner op for en lang række muligheder.
En klar rollefordeling
Ungehuset adskiller sig ved at være organiseret med en klar rollefordeling således, at foreningen bag huset, bestående af repræsentanter fra lokale virksomheder og organisationer, fungerer som støtteforening. Mens de unge selv, repræsenteret af en hovedgruppe fra forskellige uddannelsesinstitutioner, lærepladser og baggrunde, står for beslutningerne om husets reglement, aktiviteter og indhold.
"Visionen er at skabe et ungehus, hvor unge selv kan tage styringen. Hovedgruppen er indtil videre sammensat af repræsentanter fra seks forskellige uddannelser, og deres engagement er afgørende for, at huset bliver et sted, hvor unge føler sig hjemme," siger Nanna Blume, projektleder for ansøgningen om ungehuset og ledelseskonsulent i Helix Lab.
Et stort ønske fra Kalundborgs unge
Siden 2017 er fem nye videregående uddannelse åbnet i Kalundborg, og har dermed givet en betydelig vækst i andelen af unge i byen. Derfor er behovet for et fysisk samlingspunkt for de unge større end nogensinde. Foreningen for Ungehus Kalundborg, som er under stiftelse, ønsker at skabe en ramme, hvor unge kan vokse, trives og udvikle en stærk tilknytning til byen.
"Ungehuset vil være et dynamisk miljø, hvor unge kan lære, skabe og tage ejerskab over deres rolle i byen og samfundet," siger Nanna Blume.
Unge i Kalundborg har tydeligt udtrykt interesse for projektet. Engagementet understreger behovet for et hus, der både tilbyder sociale, studiemæssige og kulturelle muligheder. Inspirationen er blandt andet hentet fra Lucernahuset i Holbæk, som har vist, hvordan unge kan drive et lignende projekt med succes.
"Vi drømmer om et sted, hvor vi både kan studere, lave sociale arrangementer og mødes på tværs af baggrunde. Et sted hvor alle unge i Kalundborg kan mødes på lige fod," fortæller Niels Christian Gaarde Kofoed, maskinteknologiingeniør-studerende og medlem af hovedgruppen.
En idé bliver til virkelighed igennem samarbejde
Ambitionen om et ungehus har i mange år været en drøm for lokale erhvervsfolk. På initiativ af Kalundborg Brugsforening mødtes repræsentanter fra Kalundborg Brugsforening, Sparekassen Sjælland Fyn, Intertek, Electricom, Kalundborg Kommunes Bosætningsteam, Knowledge Hub Zealand og Helix Lab i juli 2024 til en diskussion om muligheden for et ungehus i Kalundborg. Partnerne kommer alle med vidt forskellige baggrunde og ressourcer, hvilket har været positivt for projektets fremdrift. Samarbejdsformen, også kaldet Kalundborg-modellen, har i mange år været drivkraften bag mange succesfulde initiativer i byen.
"Ungehuset er et bevis på, hvad vi kan opnå, når virksomheder, organisationer og unge arbejder sammen. Det handler om at skabe et Kalundborg, hvor alle kan se sig selv, også de unge. Huset skal være med til at få de unge til at føle sig hjemme og dermed gøre Kalundborg til en by, de gider at blive boende i," siger Keld Haapanen, direktør for Kalundborg brugsforening.
Camilla Mollerup Top, Projektleder, Knowledge Hub Zealand, er enig i, at der er stor værdi i samarbejde mellem uddannelser, erhvervsliv og lokalsamfund: "Ungehuset repræsenterer et væsentligt skridt i at styrke Kalundborg som en uddannelses-by. I Knowledge Hub Zealand tror vi på værdien i at bygge broer mellem uddannelser, erhvervsliv og lokalsamfund, og dette projekt er et skoleeksempel på netop det. Når vi giver unge et sted, hvor de kan mødes, samarbejde og vokse, investerer vi ikke bare i deres fremtid – vi investerer i byens fremtid."
Skulle gerne stå klar til august 2025
Med lokalerne på plads kan processen med at omdanne visionen til virkelighed begynde. Planen er, at huset står klar til studiestart 2025, så det kan byde nye og eksisterende studerende velkommen til et fælles ungehus i hjertet af byen.
"Det er en unik mulighed for os unge til at skabe noget, der gør en forskel for de unge og byen i det hele taget. At være med til at opbygge ungehuset har været en spændende proces, som virkelig viser, hvor meget man kan rykke i en mindre studieby som Kalundborg. At vi unge bliver inviteret ind til at stå i spidsen for det giver os en følelse af ansvar og ejerskab," fortæller Emil Temim, arkitektstuderende og medlem af hovedgruppen.
Søren Kjærsgaard, der er udviklingsdirektør i Sparekassen Sjælland-Fyn supplerer: "Ungehuset er vigtigt for at øge tilknytningen til Kalundborg for de unge, og det er en mission, der ligger tæt på vores hjerte som lokal sparekasse. Vi tror på, at stærke fællesskaber skaber stærke lokalsamfund. Vores erfaringer fra ungehuset i Holbæk, Lucerna, viser, at når man tør yde unge mennesker tillid, frihed og selvbestemmelse, kvitterer de ved at tage et stort ansvar. Vi er derfor sikker på, at ungehuset her bliver til glæde for de unge og til gavn for os alle.”
Fakta om ungehuset
- Placering: Bredgade 26, 2. og 3. etage
- Vision: At skabe et inkluderende rum, der fremmer trivsel, kreativitet og fællesskab på tværs af Kalundborgs unge.
- Organisering: Foreningen støtter op, mens hovedgruppen af unge træffer beslutninger.
- Mål: At Ungehus Kalundborg står klar til studiestart 2025.
- Næste skridt: Stiftende generalforsamling den 26. februar, 17-19, Helix Lab, Campus Kalundborg 3, 4400 Kalundborg