Tidligere “tunnelbisse” fejrer 30-års jubilæum

Han kan nu fejre sit 30-års jubilæum i Novo Nordisk, hvoraf han har været i Kalundborg siden 1999.

Tidligere “tunnelbisse” fejrer 30-års jubilæum
Den i dag 59-årige produktionsdirektør kom til Kalundborg i 1999, og kan i denne uge fejre sit 30-års jubilæum i Novo Nordisk.

gitte@tv-kalundborg.dk

Man havde ikke fået mange mødeminutter nogle steder, hvis man for 20 år siden havde fremlagt en vision, der ville forvandle færgebyen Kalundborg til en uddannelsesmæssig talentfabrik og attraktiv international arbejdsplads.

En by der også skulle huse flere af landets største virksomheder, en omfattende produktion af globalt ledende biofarmaceutiske præparater, og samtidig blive genkendt på redaktionsgangene i førende mediehuse som New York Times, Bloomberg og Wall Street Journal. Det skriver Novo Nordisk i en pressemeddelelse fredag.

Men i 2024 er den vision blevet en realitet for byen og en inspiration for vækst og udvikling, der går under navne som Kalundborg-modellen, Kalundborg Symbiose, Biotekbyen og Campus Kalundborg. Kalundborg er på mange måder blevet et helt andet sted end dengang Michael Hallgren, en ung maskiningeniør fra Haslev Teknikum og tunnelbisse fra Næstved med erfaringer fra byggeriet af Storebælt, første gang stemplede sit arbejdskort ind på sitet i Kalundborg efter et karriereskifte fra byggebranchen til biotekindustrien.

30-års jubilæum

Den i dag 59-årige produktionsdirektør kom til Kalundborg i 1999, og kan i denne uge fejre sit 30-års jubilæum i Novo Nordisk. I hans spæde start stod vækst og udvidelse også på dagsordenen i Kalundborg - blot i en helt anden målestok.

”Selvom vi dengang ikke talte mere end 437 medarbejdere på sitet, var ambitionerne i virksomheden ikke til at tage fejl af. Vi havde netop fået øremærket 2,5 mia. kr. til en hurtig produktionsudvidelse, der på det tidspunkt repræsenterede den største investering i Novo Nordisk nogensinde. Det blev jeg efter nogle måneder så en del af,” lyder det fra Michael Hallgren, der mindes opgaven og kompleksiteten i det, der dengang skulle blive selskabets største produktionsanlæg for moderne insulin.

Fra 2,5 mia. kr. til 60 mia. kr.

I dag er de 68 produktionsmedarbejdere, som Michael Hallgren i begyndelsen havde ansvaret for i Kalundborg, vokset og blevet til mere end 4500 medarbejdere fordelt på 65 nationaliteter med vidtforgrenede ekspertiser. Og de planlagte investeringer på sitet lyder ikke længere beløb i størrelsesordenen 2,5 milliarder kroner, men i stedet på den anden side af 60 milliarder kroner.

”Det er næsten ikke til at forstå, men beløbet svarer omtrent til tre storebæltsbroer. Sådan et kvantespring havde været umuligt at realisere, hvis ikke vi i dag stod på så solidt et fundament af gensidig tillid, stærkt samarbejde og en fælles vision, som vi gør sammen med vores medarbejdere, kommunen, byen og alle vores samarbejdspartnere i både industrien og med uddannelserne,” siger han, og tilføjer:

”Det er altafgørende og et helt unikt fundament. Noget, som jeg er meget taknemmelig for, at vi står sammen om, og hvor døren altid står åben for nye aktører.”

Naboskabet og den gode dialog

Set igennem Michael Hallgrens øjne er vækst og udvidelse i området noget, som er kommet for at blive. I hans dagligdag møder han både lokale medarbejdere med lang jubilæumsanciennitet og medarbejdere, som akkurat er kommet til byen fra alle dele af verden. Michael Hallgren værdsætter naboskabet og den gode dialog, der er om de udfordringer og muligheder, der kan opstå undervejs.

”Der har altid været muligheder i Kalundborg, men i dag har platformen vokset sig større og er blevet en anden. Kalundborg og Novo Nordisk er steder, der hele tiden gennemlever en omstilling, og lige nu befinder vores aktivitetsniveauet sig på et historisk niveau. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at sende en tak til byens borgere, industri og samarbejdspartnere for tålmodigheden under denne massive byggeproces. Vi ser frem til at fortsætte den gode dialog og til at bidrage til Kalundborgs vækst og udvikling,” siger Michael Hallgren.

Tingene har ændret sig

Da Michael Hallgren satte sine fødder i produktionen for første gang, var det vanskeligt for Novo Nordisk at tiltrække den nødvendige arbejdskraft for at gennemføre de mange udvidelsesplaner og opgraderinger af eksisterende faciliteter. Et af områdets kendetegn dengang var, at uddannelsestilbuddene sluttede ved de gymnasiale uddannelser ligesom Kalundborg ikke havde status som et attraktivt stoppested for internationale studerende. Sådan er det ikke længere.

”Man må sige, at etableringen af professionshøjskolen Absalon i høj grad har fungeret som et brohoved ind i en masse uddannelser, og kan i dag tilskrives en stor del af æren for, at Kalundborg er blevet et pulserende sted med universiteter, der arbejder sammen om at skabe de bedste uddannelser for danske og udenlandske studerende inden for bioteknologi, biosolutions, maskinteknologi, samt robot, it og automatisering,” siger han.

Der kommer ikke til at mangle muligheder

Og den rejse er langtfra overstået. Heller ikke for Novo Nordisk.

”Der kommer ikke til at mangle muligheder i området for at kombinere uddannelse, erfaring og praksis. For vores vedkommende er der mange millioner mennesker med diabetes verden over, hvor blot en brøkdel bliver behandlet. Vores mission er at behandle så mange patienter, som overhovedet muligt. Og det sker i høj grad med præparater fra Kalundborg,” forklarer Michael Hallgren.

Selvom Michael Hallgren har Næstved-blod i årerne, så hænger han i dag uløseligt sammen med Kalundborg.

”For mig er Kalundborg kendetegnet ved samspil. Novo Nordisk er her for at gøre en forskel for en masse mennesker. Og det gør Kalundborg også. Det er meget inspirerende og motiverende for mit arbejdsliv. Jeg har jo de sidste mange år set, hvor meget vi kan opnå sammen.”

Del