Tak for Novo og Anna Von Lowzow
![Tak for Novo og Anna Von Lowzow](/media/yb5clqy2/laeserbrev.jpg?width=50)
Læserbrev: Tak for Novo og Anna Von Lowzow
Der er ingen tvivl om, at Novo under eet har sat så meget gang i Kalundborg og omegn, at det er vanskeligt at forstå - det gælder byggeaktiviteter og deraf afledt økonomi. Ja, jeg ved godt, at Novos aktiviteter gør har gjort det vanskeligt for de små/mindre virksomheder at skaffe arbejdskraft. Men målt under et, kan Novos tilstedeværelse ikke overvurderes.
For ca. 1.5 år siden detonerede Anna von Lowzow en kulturbombe i Berlingske. I løbet af meget kort tid kunne vi så også læse dét hun havde skrevet i "Tanten". Det skal Anna von Lowzow så sandeligt ha' 1000 tak for! Du alstyrende! Der kom i den grad gang i den lokale andedam. Anna von Lowzow havde og har delvist ret i, at det indtil detonationen var det ret overskueligt, hvad der skete på det kulturelle område her i byen.
Om det var Anna von Lowzows "bombe", der satte gang i fejemøget, er vanskeligt at sige - eller skulle det mon være, fordi der senere i år er valg til kommunalbestyrelsen, er vanskeligt at sige. Men det aktivitetsniveau, formanden for Kulturudvalget har præsteret i 2024 - både med hensyn til ideer og aktiviteter - overgår langt, hvad vi havde oplevet fra han overtog taktstokken fra den dygtige og meget vellidte Ole Glahn.
Som det helt store columbusæg ønskede kulturudvalgsformanden at høre, hvad vi kalundborggensere savnede i kulturlivet her i byen. Det resulterede i en spørgeskemaundersøgelse blandt en lukket gruppe. Efter sigende blev der ikke tale om nogen nævneværdig kommunikation/meningsudveksling under fremlæggelsen af resultatet af undersøgelsen. Men Anna von Lowzow skal ha' 1000 tak for at vove pelsen. Efter hendes artikel i Berlingske er der blevet sat skub i mangt og meget. Hvis man fra politisk hold mener, at disse tiltag ikke skyldes Anna von Lowzows artikel, så er det spøjst at opleve, hvordan ideerne nu bringes frem.
Eet er kultur-området, noget andet er den kommunale bygningskultur. Omkring Torvet finder vi to historiske bygninger, nemlig Kaalund Kloster og Asylet, der giver mindelser om fortiden. Det forlyder, at Kaalund Kloster (ejet af Kalundborg Kommune) skal være outscourcet til et firma, der ønsker at transformere resterne af Kaalundborg Ladegaard - opført i 1752 af General Christian Lerche - til lejligheder. Måske det også vil hjælpe på bygningens ydre, som mildest talt trænger til en hjælpende hånd.
Men - FÅ DET NU FIKSET - Asylet, der rummer vores Lokalhistoriske arkiv er en skamplet på byens hjerte. Med den festivitas og hipe, der har været omkring netop det lille område mellem Kaalund Kloster og Asylet med de to Th. Lundbye-figurer, burde Kalundborg Kommune helt af sig selv have sørget for, at de historiske byg-ninger var bragt i en seværdig og forsvarlig stand. Det nærmest råber til himlen, som Asylet fremstår!
Ejvind Bitsch