Styrketræning af ældre borgere i eget hjem giver bedre livskvalitet

”Man får lov til at gøre en forskel i forhold til livskvalitet, vi ved det virker. Jeg bliver glad helt ind i min sjæl, det er det som gør det sjovt at gå på arbejde"

Styrketræning af ældre borgere i eget hjem giver bedre livskvalitet
Betiina Jensen og Louise Johansen er, sammen med en tredje ansat der starter til maj, nyansatte i stillingen som Digi-Rehab trænere i Kalundborg Kommune. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Kalundborg Kommune tilbyder nu, som noget helt nyt, fysisk træning i eget hjem til udvalgte borgere der modtager hjemmehjælp. Træningen foregår sammen med en medarbejder, der er uddannet i at understøtte og motivere til træning. Målet med træningen er, at borgeren bliver fysisk stærkere – og dermed kan klare sig bedst muligt i hverdagen.

Det er aldrig for sent at styrketræne. Selv ældre over 90 år kan med målrettet styrketræning øge deres muskelstyrke markant og derved blive bedre til at klare hverdagens aktiviteter.

Det er baggrunden for, at udvalgte borgere i Kalundborg Kommune, som modtager pleje og hjælp i eget hjem, nu tilbydes målrettet styrketræning – med uddannet personale som personlige trænere.

Kalundborg Kommune har ansat tre medarbejdere, alle med en sundhedsfaglig baggrund, i nyoprettede stillinger som skal træne sammen med de ældre borgere.

Træningen foregår ved hjælp af det digitale værktøj DigiRehab, der på en skærm viser, hvordan træningen skal foregå.

Medarbejderen tester først den ældres fysik, og på baggrund af vurderingen udarbejdes et skræddersyet træningsprogram med en række øvelser, som medarbejderen benytter i den målrettede træning af borgeren.

Træningen foregår to gange om ugen, 30 minutter hver gang, i 12 uger. Øvelserne er typisk kendte funktioner såsom at rejse og sætte sig fra en stol/sofa eller komme fra liggende til siddende.

”Det er blevet lidt sådan, at når man bliver gammel så må man godt sætte sig ned og lave ingenting og det er jo absolut en stor fejl. Passivitet og immobilitet fører jo til alle andre mulige sygdomme og vi kan se, at træningen med borgerne gør en forskel,” fortæller Betiina Jensen, DigiRehab træner i Kalundborg Kommune, som sammen med Louise Johansen, er nyansat som trænere. En tredje medarbejder starter til maj.

”Det er megasmart og det gør bare noget. Borgerne kommer nok ikke ud og løbe en lang tur, men bare det at man selv kan vende sig i sengen, kan rejse sig og gå på toilettet, det er helt ned i de bittesmå ting, men det er det som tæller i hverdagen, det som giver livskvalitet,” fortsætter Betiina Jensen.

”Der er ingen som ikke kan lave den her træning, du har stadigvæk nogle muskler som skal vedligeholdes, øvelserne kan foregå i sengen hvis det er ønsket og det gør ikke noget at borgeren får sved på panden,” fortæller Louise Johansen, og fortsætter,

”Vi laver øvelserne sammen med borgeren, alt fra, at de kan se det på videoen på Ipaden til at vi selv deltager på gulvet eller guider dem.”

Ifølge DigiRehab er der undersøgelser, som viser, at når borgeren kommer ind i hjemmeplejen,  og uden at man gør noget for at vedligholde det fysiske funktionsniveau, så stiger borgerens behov for hjælp med gennemsnitligt 1,7 minut om ugen. Det svarer samlet til 38 timer ekstra hjælp på et år – en støt nedadgående kurve.

Efter de 12 ugers træning vil borgeren få udleveret sit træningsprogram til videre selvtræning.

”Man får lov til at gøre en forskel i forhold til livskvalitet, vi ved det virker. Jeg bliver glad helt ind i min sjæl, det er det som gør det sjovt at gå på arbejde,” siger Betiina Jensen.

DigiRehab anvendes i omkring 40 kommuner i Danmark samt i Norge, Sverige, Tyskland og Holland.

Del