Stor interesse for at blive klogere på CO2 lagring

Spørgsmål var der mange af på det første borgermøde. Flere borgere var nervøse for grundvandet, andre nervøse for, at de måske fik en masse store rør og industrianlæg i baghaven.

Stor interesse for at blive klogere på CO2 lagring

Af Jens Nielsen

CO2 Storage Kalundborg har inviteret til flere informationsmøder om en eventuel lagring af CO2 i undergrunden i Kalundborgområdet, og interessen for at deltage er stor. Tirsdag blev det første borgermøde afholdt.

Siden den danske stat offentliggjorde, at Kalundborgegnen er et af de steder hvor der i fremtiden måske kan lagres CO2, har modstanden været stor fra flere sider. En række udokumenterede påstande er blevet nævnt igen og igen.

Om der nogensinde kommer et CO2 lager 1500 meter nede i undergrunden i Kalundborgområdet er der endnu ingen som ved noget om, foreløbigt går de næste fire år med omfattende forundersøgelser af undergrunden. Herefter skal der foretages en række prøveboringer og tidligst i 2030 vil den første CO2 kunne lagres i undergrunden, hvis altså projektet nogensinde bliver til noget.

Det var bl.a. nogle af de oplysninger som de mange borgere der var mødt op til det første borgermøde, blev klogere på da Ulrik Olbjørn, ansvarlig for Equinors samlede CCS-satsning i Danmark, informerede om projektet.

Hensigten med borgermøderne er at gøre borgerne klogere på CO2-lagring og give dem mulighed for at stille spørgsmål til det nye undersøgelsesprojekt.

Og spørgsmål var der mange af på det første borgermøde. Flere borgere var nervøse for grundvandet, andre nervøse for, at de måske fik en masse store rør og industrianlæg i baghaven.

Ulrik Olbjørn fortalte, at teknologien med at lagre CO2 i undergrunden har været anvendt sikkert i Norge i 30 år og er helt magen til den lagring af naturgas, som der i mange år har været i Stenlille.

Området der skal undersøges strækker sig fra Nekselø og Saltbæk i nord og fra Jorløse til Knabstrup i syd.

CO2 Storage Kalundborg er et samarbejde mellem energivirksomhederne Equinor og Ørsted samt den danske stat - repræsenteret af Nordsøfonden.

CO2 Storage Kalundborgs arbejde de kommende år er inddelt i tre faser, som omfatter forskellige typer af undersøgelser:

  1. Kortlægningsfasen: Undergrunden opmåles og kortlægges ved hjælp af måleudstyr på specialdesignede køretøjer og mindre både på Nekselø Bugt.
  2. Udforskningsfasen: Der bores ned til ca. 1.400 meters dybde for at indsamle data og jordlagsprøver af undergrunden med henblik på yderligere kortlægning.
  3. Testfasen: Der sendes vand ned gennem boringerne for at lave avancerede simuleringsmodeller af undergrundens reaktion på potentiel lagring af CO2.

 Borgermødet er blevet optaget på video og kan efterfølgende ses på hjemmesiden www.co2storagekalundborg.dk hvor der også kan findes mere information om selve projektet.

Del