Stadigvæk stor modstand mod vindmøllepark

Hvordan kan staten gå med til sådan et projekt i Jammerland Bugt, det er helt unødvendigt,” Omkring 400 mødte op til borgermøde om Jammerland Bugt Kystnær Havmøllepark.

Stadigvæk stor modstand mod vindmøllepark
European Energy havde torsdag aften inviteret til borgermøde om Jammerland Bugt Kystnær Havmøllepark. Den invitation var der omkring 400 som havde taget imod. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Det første borgermøde om Jammerland Bugt Kystnær Havmøllepark blev afholdt tilbage i 2015. Dengang var modstanden stor og det er den stadigvæk. Det var der vist ikke tvivl om efter torsdagens borgermøde i Kalundborghallen.

European Energy havde torsdag aften inviteret til borgermøde om Jammerland Bugt Kystnær Havmøllepark. Den invitation var der omkring 400 som havde taget imod, hovedsageligt sommerhusejere fra Svallerup Strand, Bjerge Strand og Reersø.

Det første udkast til vindmølleprojektet i Jammerland Bugt lød på opførelsen af op mod 80 havmøller i 150 meters højde i et område syd for halvøen Asnæs i Jammerland Bugt.

Siden er projektet ændret, og nu vil European Energy opføre 16 vindmøller med en tiphøjde på 256 meter og en rotordiameter på 236 meter.

European Energy, havde sammen med Energistyrelsen, Miljøstyrelsen og rådgiveren WSP, indbudt borgerne til information om myndighedsprocessen samt miljøkonsekvensrapportens undersøgelser og vurderinger.

Står det til European Energy vil vindmølleparken være i drift i 2029, men hvis de mange borgere til mødet i Kalundborghallen skal bestemme, så vil vindmølleparken aldrig blive til noget.

Af de knapt 400 borgere som var mødt frem torsdag, flere med pinde med røde lamper som symbol på de høje vindmøller, var der nok kun en håndfuld som synes ideen om vindmøller i Jammerland Bugt er god.

Der var da også rigtigt mange spørgsmål og kommentarer til projektet og til miljøkonsekvensrapporten. Ikke mindst den visuelle påvirkning fik mange kommentarer. Der var sat tre timer af til mødet, men det måtte forlænges med en halv time og så var der stadigvæk mange som ikke nåede at få svar på deres spørgsmål.

”Er det her ikke et unødvendigt overgreb på naturen. I mandags kom Energistyrelsen med et projekt om rigtige havvindmøller ude på havet. Et projekt som er 40 gange så stort som det her projekt og langt mere end Danmark nogensinde kan forbruge. Hvordan kan staten gå med til sådan et projekt i Jammerland Bugt, det er helt unødvendigt,” sagde en sommerhusejer, da han som den første fik muligheden for at stille spørgsmål.

Eva, der er sommerhusejer på Bjerge Sydstrand, havde denne kommentar, ”Har I ikke et moralsk problem i, at sætte store møller op helt tæt på hvor folk kommer og skal slappe af i deres sommerhuse og nyde naturen. Jeg synes det er så amoralsk.” 

Også Kalundborg Kommune er imod vindmølleprojektet i Jammerland Bugt.

” Kalundborg Kommune er generelt imod, hvilket også vil fremgå af vores høringssvar,” sagde kommunalbestyrelsesmedlem og medlem af Teknik- og Miljøudvalget, Jonas Henriksen (Kalundborglisten).

Vindmølleparken i Jammerland Bugt kommer tættest på Reersø. Her vil afstanden til den nærmeste vindmølle være lige godt 6 km, mens der fra Bjerge Strand er omkring 10 km. til vindmøllerne.  

De mange spørgsmål og kommentarer fik store klapsalver med på vejen og borgerne blev opfordret til at indsende deres høringssvar til Energistyrelsen og Miljøstyrelsen inden den 30. maj 2024.

Del