Om CO2 - det er stadig mærkeligt

Læserbrev: Om CO2 - det er stadig mærkeligt
Nogen roller bliver blandet sammen, hvor der skulle være vandtætte skodder: Equinor er ansøger/kunde til et milliardprojekt. Staten er udbyder (skal have en ydelse og betale). Kommunen er miljømyndighed på land (dem som skal passe på naturen og os). Det fremgår af artiklen i SN d.4/3-25, at ansøger, med statens "accept", kontakter kommunen for at overbevise den om, at de tager fejl mht sikkerhedsafstand til det beskyttede markfirben.
Til møde stiller ansøger med en ekspert (deres Seismic Survey-projektleder) m.h.p., at overbevise kommunens biolog om hvordan vibrationer i jorden viser sig bl.a. i et glas vand på videooptagelser (biologen kalder det "Jurassic Park-style" fremgår af aktindsigten). Efter mødet skriver kommunens sagsbehandler til staten "Vi er herefter i kommunen blevet overbevist om at 25 m er en sikkerhedsafstand, der er tilstrækkelig til at sikre markfirben i deres huler under terræn”. Det er mærkeligt og galt her. Kunden bør slet ikke have adgang til kommunen, men nøjes med at kontakte staten. Det er så statens opgave som udbyder og overordnet ansvarlig, at have kontakt med kommunen.
Det kan godt være, at vibrationer aftager eksponentielt i vand. Det skal undersøges. Men markfirben lever på land og vi kender ikke reaktionerne.
Kommunen burde afslå at mødes med Equinor om sagen- også selvom de bad om det. Equinor kan tale med staten og ikke andre. Kommunen bør ikke have flere "runder" fx med ansøger for at "blive klar på hvad der er op og ned" i sagen. Her må den selv søge neutral/objektiv viden – evt. hos staten. Der er mig bekendt ikke videnskabelige undersøgelser, som beskriver hvordan markfirben reagerer på vibrationer i jorden – flygter de? Der skal ikke kun være fokus på deres gange og huler.
Det omtales i "det fulde svar” d.4/3, at firben ofte bor i baneskråninger hvor tog forårsager vibrationer i jorden (og derfor må de nærmest kunne lide vibrationerne?) Dels er det nok tvivlsomt, om firben bor i disse skråninger, dels er vibrationer fra tog forskellige fra de vibrationer de seismiske vibrationsplader genererer. Desuden - hvis vi antager at firben graver gange og huler i vibrationspåvirket jord - graves der mens vibrationerne tidvis finder sted, hvorfor man må antage at udgravningen så at sige tager højde for vibrationerne. Ved seismiske undersøgelser har der ikke været vibrationer mens hulerne blev udgravet, så de er så at sige uforberedte på den påvirkning. Derfor er det klogt med forsigtighedsprincippet og 200 m. sikkerhedsafstand.
Mvh
Jan Broholm
Rughaven 30, 4593 Eskebjerg