Nye streger på Danmarkskortet løser ikke sundhedsstrukturelle udfordringer
![Nye streger på Danmarkskortet løser ikke sundhedsstrukturelle udfordringer](/media/yb5clqy2/laeserbrev.jpg?width=50)
Nye streger på Danmarkskortet løser ikke sundhedsstrukturelle udfordringer
Mens vi - stadig - venter på regeringens udspil til en ny sundhedsstruktur, så vil jeg gerne give beslutningstagerne et par ord med på vejen.
Region Sjællands (RS) sundhedsvæsen beskrives ofte, som om der slet ingenting er der fungerer. Mange taler RS ned.
Men i virkeligheden er RS “brumbassen der ikke burde kunne flyve” - men dét kan den.
Ja, der er visse mangler - især på antal medarbejdere, selv om der er blevet ansat flere det sidste års tid - trods dét, så er gennemsnitslevealderen i RS steget med 3 år, det samme som landsgennemsnittet.
RS´ borgere oplever også samme stigning i flere leveår efter en kræftsygdom, som det øvrige Danmark.
Dét er lykkedes (bl.a. på grund af dedikerede medarbejdere), selv om det egentlig ikke burde være muligt, når fakta er, at der i RS er 25% færre speciallæger pr indbygger, end i Region Hovedstaden (RH).
Ja, faktisk burde RS have 373 flere speciallæger (ifølge DR-Nyheder 15.8.24), hvis vi skulle have lige så mange speciallæger pr 1000 indbyggere som RH.
RS har flere ældre, flere meget syge borgere, flere med mindre/ingen uddannelse etc i vores del af Sjælland og øerne end der er i hovedstaden.
Til gengæld går vores borgere sjældnere til læge. Hvorfor?
Ja, ifølge Jakob Kjellberg (VIVE), så er én af grundene, at lægerne simpelt hen ikke er her…. at det er svært at få en tid.
Det er dét som Sundhedsstrukturreformen skal løse - ikke hvordan stregerne skal være - nye streger løser ingenting!
Én mulighed kan være, at lægerne skal honoreres for, hvor mange borgere med kroniske sygdomme, der er i deres praksis og ikke “kun” hvor mange patienter de har. Man kunne også honorere for at gøre- og holde borgerne raske.
En anden mulighed kunne være, at Regeringen tager ansvar for at fordele ydernumre og genbesættelse af stillinger på sygehusene mere ligeligt, så det ikke længere er muligt “kun” at arbejde hvor de mindst syge danskere bor.
Jeg har flere gange oplevet, at forståelsen for de udfordringer som vi har “ude i RS” kan ligge på et meget lille sted, når jeg taler med visse politikere fra RH - dét vil nye streger på Danmarkskortet ikke løse!
Hvordan skal vi sikre, der er ligelig politisk indflydelse for os herude i RS, når de fleste der skal stemme politikere ind, bor i RH, såfremt Sjælland bliver én region?
Jeg har stadig til gode at forstå, borgernes sundhedstilstand og -tilbud bliver bedre, blot ved nye streger på Danmarkskortet? Også i Odsherred og på Lolland!
Kirsten Rask, medlem af Regionsrådet (A), medlem af sygehusudvalget og medlem af Kommunalbestyrelsen, Kalundborg Kommune.