Nye og bedre muligheder for mad til ældre borgere

En helt ny hjemmeside med et nyt bestillingssystem giver nu borgerne flere muligheder når der skal bestilles mad.

Nye og bedre muligheder for mad til ældre borgere
Der er kommet helt. nye standarder for fx smørrebrød. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Ældre borgere som får deres mad fra Madservice i Kalundborg Kommune har fået helt nye og bedre muligheder for selv at sammensætte deres menu.

Beboere på plejecentrene, voksenspecialområdet, daginstitutioner og omkring 650 hjemmeboende ældre borgere spiser hver dag mad fra det kommunale køkken Madservice.

En helt ny hjemmeside med et nyt bestillingssystem giver nu borgerne flere muligheder når der skal bestilles mad.

”Vi har lavet vores bestillingssystem om så borgerne nu selv kan sammensætte deres tilbehør, forstået på den måde, at borgeren kan vælge om det skal være almindelige kogte kartofler, stegte kartofler, ris eller pasta, eller måske selv vil koge sine kartofler hvis man er frisk nok til det, til det kød der bestilles.  Fx har millionbøf altid været leveret med kartoffelmos, men nu kan borgerne vælge pasta hvis de hellere vil have det. Det er der blevet taget godt imod," fortæller Helle Schmidt, Leder af Madservice.

Borgerne kan også bestille desserter, kager, mælk og yoghurt fra Madservice og så er der også sket store ændringer på smørrebrødet fra det kommunale køkken.

”Når borgerne før bestilte smørrebrød fik de en madpakke med fire stykker smørrebrød og en ostemad, nu pakker vi det enkelte stykke smørrebrød hver for sig og med pynt i en lille skål ved siden af, så nu kan man bestille 10 stykker med rullepølse hvis det er det man ønsker,” fortæller Helle Schmidt.

På menukortet er der også blevet tilføjet tre mere moderne retter som Indisk Dhal, Cremet pasta med skinke eller Meunierestegt ising, men det er er stadigvæk de klassiske retter som sælger bedst, retter som gule ærter, hvidkålssuppe og sprængt kød.

200 borgere på diætkost

Det nye bestillingssystem har betydet, at omkring 1000 opskrifter er blevet tastet ind. Det er nemlig ikke kun helt almindeligt mad, som fremstilles i køkkenet på Stejlhøj.

200 borgere får nemlig diætmad og det betyder fx, at der skal laves 10 forskellige udgaver af en sovs for at dække alle behov.

”Kalundborg Kommune har valgt, at borgerne skal have den mad de kan lide, så er man fx psykisk syg og ikke kan spise peberfrugter eller gule squash så bliver der taget hensyn til det, vi skal være der for borgerne i det omfang som nu kan lade sig gøre,” fortæller Helle Schmidt.

Duft af stegte frikadeller

En stor del af den mad, som produceres hos Madservice, er til kommunens plejecentre.

”Vi laver maden til plejecentrene i store portioner som så bliver anrettet på det enkelte center, i mange tilfælde laver vi sovs og tilbehør her mens kødet, fx frikadeller, steges på plejecentret, på den måde kommer der til at dufte af madlavning," siger Helle Schmidt.

Madservice i Kalundborg har i alt 27 medarbejdere, heraf tre ernæringsassistenter som kører maden ud til borgerne en gang om ugen.

Et job som kræver mere end ’bare’ at levere mad til de ældre

Del