Musikken er en måde at komme gennem livet

Alexander Westy Evason (med blåt hår) er en del af bandet Bente Potato Chips. Foto: Jens Nielsen

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

Alexander Westy Evason strålede, da han stod på scenen ved Musisk Skoles 40 års jubilæumskoncert i havneparken. En sejr for en ung mand, der kæmper med et handicap.

Hvem er mon den imponerende scenevante guitarist med det blå hår? Det spørgsmål blev, i forskellige variationer, stillet flere gange under Musisk Skoles 40 års jubilæumskoncert i havneparken fredag den 21. juni.

Omtalte guitarist var en del af bandet Bente Potato Chips, og han gjorde sig bemærket ved sin musikalitet, sikkerhed og mod til at komme ud over scenekanten med sin musik. Sikkerhed og mod er ellers ikke det, der gennem årene har præget 19-årige Alexander Westy Evason. Han er elev på CSU, Center for Special Undervisning på Lundevej i Kalundborg, hvor han er i gang med den tre-årige ungdomsuddannelse STU, Særligt Tilrettelagt Uddannelse, en uddannelse målrettet unge med særlige behov, der ikke kan følge de ordinære ungdomsuddannelser. Alexander har diagnosen infantil autisme.

"Jeg har svært ved at sige noget til fremmede, så jeg kan være en af de mest akavede fyre på denne jord. Det er irriterende," siger Alexander Westy Evason. Men musikken gør ham til et andet menneske: "Musikken er en måde at komme igennem livet. Det ville ikke være det samme, hvis jeg ikke havde musikken."

Han kan helt skrive under på en overskrift, han forleden faldt over i en avis: "Musikken er en genvej til noget helt særligt."

Alle, der kender Alexander som en lidt genert og tilbageholdende ung mand, var betagede af den forvandling, han undergik på scenen, takket være musikken.

Gennem musikken bliver han en anden og mere sikker udgave af sig selv – og det hjalp også på forvandlingen, at gode veninder havde hjulpet ham med at farve hans hår i en iøjnefaldende blå farve. Alexander har også diagnosen tourettes syndrom, men de tics, der følger med den sygdom, er blevet færre og færre med årene.

Alexander havde sin skolegang på Sigrid Undset Skolen, og han oplevede skoleårene som gode og trygge. Han tror ikke, han ville have passet ind i en almindelig folkeskole:

"Jeg afskyr lektier, at skulle gå til eksamen skræmmer mig," siger Alexander.

Hans mor indskyder, at det nok var sværere at være Alexander, da han var mindre:

"Ja, jeg er blevet meget bedre til at være mig," konkluderer Alexander.

Musikalsk familie

Musikken hjælper ham til større selvtillid. Alexander kommer fra en familie, hvor musik altid, både på mødrene og fædrene side, har betydet meget, og det lige fra hans oldemor, der spillede til stumfilmene i biografen i Lemvig. Mormor Bente Westy Larsen spillede blokfløjte i Aarhus Folkemusikhøjskole hos musikpædagog Jette Tikjøb, og var ofte med til koncerter blandt andet i radioen. Også mor, Nanna Westy Larsen, har spillet både blokfløjte og klaver. Men det er nu nok Alexanders far, engelskfødte Terence, kaldet Tez, Evason, der har haft den største indflydelse på sønnens musikalske smag.

Alexander er, ligesom sin far, vild med punk-rock, og han husker fra barndommen ture i bilen sammen med faderen, hvor Green Days meget politiske album 'American Idio't blev spillet for fuld udblæsning.

Tess er en vaskeægte engelsk punker, der frekventerede undergrundsklubber i London, lyttede til den hurtige rock med de korte sange med politiske tekster - og blev jagtet af politiet. Alexander kunne lide at lytte til musikken, og da han begyndte at forstå meningen med teksterne, blev det endnu bedre.

Skriver selv tekster

- Mange af mine yndlingssange er politiske, noget med at forsøge at gøre verden bedre, siger Alexander, der også selv er begyndt at skrive tekster. Han tænker dybt over tingene, og han ved godt, at han har et noget pessimistisk livssyn, men han tror også på, at det er muligt at skabe forbedringer, hvis man selv gør en indsats – og det ned til de helt små ting som at smide affaldet der, hvor det hører til – i affaldsspanden. Alexander kan ikke holde ud at se affald ligge og flyde ved stranden. Sker det, samler han det op, og tager det med til den nærmeste skraldespand.

Det begyndte med en guitar

Alexanders storebror Marcus begyndte at spille guitar, og så tænkte lillebror, at det kunne være sjovt at prøve. Marcus forærede ham en guitar, og det blev kærlighed ved første øjekast, da var han 12-13 år. Siden er der ikke gået en dag, hvor han ikke har spillet. Den ene guitar blev til flere, og hans værelse på Kysttoften 7, hvor tre generationer: Bedsteforældre, forældre og barn bor under samme tag, vidner om hans altoverskyggende interesse, fyldt som det er med musikinstrumenter og forstærkere.

Nu er storebror Marcus flyttet hjemmefra, så der er blevet bedre plads til Alexanders musikinstrumenter og til hans imponerende samling af model-monstre – en af hans andre interesser. Alexander er samler, fremgår det tydeligt af hans værelse.

Egentlig undervisning i at spille har Alexander aldrig fået. Han har lært at spille af sin bror, og det grundlag har han selv arbejdet videre på.

På Musisk Skole

Han ville meget gerne spille sammen med nogen, og det ønske blev opfyldt, da han sidste år blev optaget som elev på Musisk Skole. Det har givet mange gode oplevelser sammen med bandet Bente Potato Chips med Mads Wegner som lærer. Her fortsætter han efter sommerferien. Musikken har også banet vej til nogle rigtig gode venskaber. Det er ikke så sjældent, vennerne mødes hjemme hos Alexander, og så bliver der både spillet og lyttet.

"Godt at Alexanders værelse ligger i den fjerneste del af huset," smiler hans mor.

Interessen for musik har også fået et ekstra skub takket være venskabet med Sanne Salomonsen og sønnen Victor. Alexanders mor er Victors gudmor.

Praktik i musikbutik

En gang om ugen er Alexander i praktik i musikbutikken Gaya Musik i Holbæk, og også her fortsætter han.

Alexander bliver færdig med den tre-årige ungdomsuddannelse næste år – og hvad fremtiden skal bringe, ved han ikke endnu, kun håber han, at det bliver noget med musik – og han vil meget gerne stå på en scene igen og give sig helt hen til musikken, ligesom til Musisk Skoles koncert.

"Det var så fedt. Det vil jeg gerne opleve igen," siger Alexander.

Rundt om Alexander og musikken

Ingen er i tvivl om, at musik betyder meget for 19-årige Alexander Westy Evason. Det ved hans familie og venner, og det ved også de professionelle, der guide ham ad musikkens vej.

Hans lærer på CSU, Thomas Thopper, beretter om den udvikling, han har oplevet, Alexander har gennemgået:

"Jeg havde ham fra begyndelsen, hvor han nok kunne fem sange. Nu kan han et helt væld af sange, og ikke nok med at han spiller i musik og performance på skolen, hvor han lærer de gode gamle danske sange. Han har også en passion for funk og rock, og det må jeg sige, han kan klare med top point. Det sker med hjælp fra Musisk Skole, hvor han har gået et år. Det har helt klart givet ham styrke.

Lærer på Musisk Skole, Mads Wegner, siger om bandsammenspil med elever med specielle behov som for eksempel Alexander:

"Jeg oplever ofte, at eleverne, når de kommer første gang, er generte og har lidt ondt i selvværdet og selvtilliden. De får et stort boost af begge dele ved den succesoplevelse, det er hurtigt at kunne spille en sang på et instrument samt udfylde en rolle i den intense sociale sammenhæng, et band udgør. De oplever at være gode til noget sammen med andre, en anerkendelse fra både sig selv og omgivelserne. Det fungerer som oftest bedst, hvis der er en interesse for musik i forvejen, men jeg har også oplevet, at denne interesse skabes i processen. Derefter er koncentrationen og fokus på undervisningen meget god. Jeg tænker stort set aldrig over, at der er tale om elever med specielle behov."

Leder af Musisk Skole, Heidi Holme Bjerborg, er også meget positiv over samarbejdet med specialskoler.

"Det giver bare så god mening med samarbejdet med specialskoler som for eksempel CSU om undervisning i musik, og det på rigtig mange måder med elevens trivsel og udvikling i fokus. Adskillige undersøgelser, har gennem tiden, antydet, at der findes en vis sammenhæng mellem at beskæftige sig med musik og andre musiske fag og dets almenpædagogiske effekter, og det er jo også det, vi på Musisk Skole kan genkende i vores daglige arbejde med børn og unge. Vi ser, at eleverne udvikler deres evne for samarbejde, evne til nytænkning, og til at sætte sig et mål og forfølge det. Nogle kommer endda så langt, at man tør stå frem på en scene som den, man er, og levere resultatet af sit grundigt forberedte arbejde. Det er min helt klare holdning og erfaring, at det alt sammen er ting, der styrker ikke kun de musiske færdigheder, men også egenskaber som selvværd, sprog og sociale kompetencer."

Del