Miljøforeninger mener, at seismiske undersøgelser foretages i beskyttet natur

”Det er et voldsomt projekt, og fordi vores klagepunkter rejser spørgsmål om gyldigheden af myndighedernes afgørelser, mener vi, at de seismiske undersøgelser må afvente behandlingen i klagenævnene,”

Miljøforeninger mener, at seismiske undersøgelser foretages i beskyttet natur
Privatfoto

Af Jens Nielsen

Søndag fremviste CO2 Storage Kalundborg nogle af de vibrationskøretøjer, der skal bruges til kortlægning af undergrunden ved Kalundborg for at afklare, om der sikkert og permanent kan lagres CO2 dybt nede i undergrunden. Miljøforeningen Havnsø-Føllenslev mener, at undersøgelserne foretages i beskyttet natur.

For hver 20 meter vil de tunge køretøjer sende kraftige lydbølger ned i undergrunden for at undersøge, hvor der bedst kan etableres brønde, hvori der skal pumpes millioner af ton flydende CO2 ned i undergrunden.

Flere lodsejere har sendt individuelle klager til Energiklagenævnet over Energistyrelsens tilladelse til seismiske undersøgelse til lands og til vands i beskyttede naturområder, oplyser Miljøforeningen Havnsø-Føllenslev i en pressemeddelelse.

Miljøforeningen Havnsø-Føllenslev har sammen med Miljøforeningen Ren Nekselø Bugt og Miljøbevægelsen NOAH klaget til Kystdirektoratet over deres dispensation fra strandbeskyttelseslinjen som er givet til CO2 Storage Kalundborg.

Med denne dispensation i hånden kan selskabet foretage seismiske undersøgelser i beskyttede naturområder på hele kyststrækningen fra Saltbæk Vig til Havnsø. Her findes det fredede område Vesterlyng, Natura 2000 områder, fuglebeskyttelsesområder og habitatområder.

”Det er et voldsomt projekt, og fordi vores klagepunkter rejser spørgsmål om gyldigheden af myndighedernes afgørelser, mener vi, at de seismiske undersøgelser må afvente behandlingen i klagenævnene,” fortæller Kim Ejlertsen, bestyrelsesmedlem i Miljøforeningen Havnsø-Føllenslev, og fortsætter,

” Det er uforståeligt for os, at Energistyrelsen tillader, så ringe et hensyn til f.eks. marsvin i Sejerø Bugt og Nekselø Bugt. Med en startprocedure på 23 minutter med reduceret lydniveau skal marsvinene nå at flygte for at undgå høreskader, der er livstruende for dyrene. Men hvad hvis de flygter i den forkerte retning og ikke kan slippe væk, så risikerer de at bliver døve. Har de en kalv, kan de heller ikke nå at komme væk inden eksplosionerne begynder.

Helsingforskonventionen forbyder desuden deponering af CO2 under havbunden, så det undrer os, hvorfor CO2 Storage Kalundborg har fået tilladelse til seismiske undersøgelser helt ud til Sejerø, når de ikke kan deponere dér.”

Foreningen rejser også kritik i forhold til havørnene ved Skarresø og til markfirbenet, der er særlig sårbart i forhold til andre arter af firben fordi det graver gange og lægger æg i en hule. 

”Men hvad med os mennesker? Hvis de seismiske undersøgelser gennemføres, kommer vi til at leve med risikoen for, at CO2 fra et gigantisk CO2-affaldsdepot på 300 Mt, på trods af myndighedernes forsikringer om det modsatte, begynder af finde vej op under huse, institutioner, grundvandsmagasiner og natur,” siger Kim Ejlertsen.

Energistyrelsen og GEUS er begge enheder under Klima-, Energi- og Forsyningsminister Lars Aagaard. Ifølge miljøforeningen har ministeren en bunden opgave med CO2-deponering, så disse myndigheder er under et stort pres for at realisere projektet og har på forhånd erklæret, at CO2-lagring er sikkert. De seismiske undersøgelser er imidlertid ifølge undergrundsloven en forudsætning for at Energistyrelsen kan udstede lagringstilladelse til CO2 Storage Kalundborg.

Miljøforeningerne opfordrer derfor lodsejere, der ikke ønsker kørsel med tunge vibrationskøretøjer og udlægning af geofoner på deres ejendom, eller som ikke ønsker at skulle bo oven på et CO2-affaldsdepot, at undlade at oplyse deres mailadresse til CO2 Storage Kalundborg eller at skrive under på den tilsendte kontrakt.

Del