Mere end 10 mio. kr. til kulturen fra lokale virksomheder

De har på nuværende tidspunkt allerede fået tilsagn fra lokale virksomheder om mere end 10 mio. kr. over de næste fem år.

Mere end 10 mio. kr. til kulturen fra lokale virksomheder
Lokale virksomheder var mandag aften inviteret til en snak om, hvordan de sammen kan sætte Kalundborg by på landkortet – det kulturelle landkort vel at mærke.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Mandag aften var omkring 60 erhvervsfolk samlet i Kino Den Blå Engel, hvor Michael Skovgaard Rasmussen, Per Junge, Tom Johansen og Johnny Elmelund havde inviteret lokale virksomheder til at snakke om, hvordan de sammen kan sætte Kalundborg by på landkortet – det kulturelle landkort vel at mærke. Arrangementet var en stor succes, erhvervsfolkene var trætte af snak og ingen handling, og var klar til at være med til at bidrage til en ny kulturfond drevet af erhvervslivet. Det blev en succes.

Kalundborg har længe været på landkortet, hvad angår erhvervslivet, men taler man kultur, ser tingene helt anderledes ud. Ifølge de fremmødte erhvervsfolk er det tid til handling frem for mere snak. De tager derfor sagen i egen hånd, og mandag aften bad de om hjælp til projektet fra andre lokale virksomheder – og man må sige, at opbakningen er stor. De har på nuværende tidspunkt allerede fået tilsagn fra lokale virksomheder om mere end 10 mio. kr. over de næste fem år – og de mangler fortsat virksomheder, der skal melde tilbage.

”Lige nu har vi fået en række tilkendegivelser på mere end 10 mio. kr. fordelt over fem år, men vi mangler fortsat nogle virksomheder, der deltog i går samt alle dem, der gerne ville have været med i går, men som ikke kunne deltage grundet den korte deadline. Det regner vi dog med at få styr på i løbet af den næste uges tid. Det vigtigste er, at der er en helt fantastisk opbakning fra det lokale erhvervsliv. Det her er allerede langt mere end, hvad vi havde håbet på,” fortæller købmand Michael Skovgaard Rasmussen.

Erhvervslivet fik en idé

Til nytårskuren i januar fortalte borgmester, Martin Damm, (V), at han havde en ide, som han gerne ville lufte for de fremmødte, da han havde hørt en række virksomheder sige, at de gerne ville mere end, hvad kommunen hidtil har sat i gang på kulturområdet: ”Jeg har en idé, som jeg gerne vil lufte for jer… Min ide er egentlig at danne en forening, hvor virksomheder kan betale til kulturen. Altså danne en privat forening, hvor virksomheder kan bidrage til at styrke kulturen. Ikke for at erstatte det, som kommunen laver, men for at lægge noget på toppen, så vi virkelig kan give den et ordentligt spark…”

Idéen har dog sin oprindelse på et dialogmøde mellem Kalundborg Kommune og erhvervslivet først i december, hvor produktionsdirektør, Michael Hallgren bl.a. sagde: ”… Det er ikke kun kommunen, som skal være ambitiøs, det skal erhvervslivet også være, og det skal ikke kun være Novo, der skal trække lokomotivet.”

Flere af erhvervsfolkene, der var mødt op til dialogmødet, gav Michael Hallgren ret i, at det må være et samlet erhvervsliv, der skal bidrage, og på et efterfølgende dialogforumsmøde mellem kommune og det private erhvervsliv, blev idéen om en kulturforening luftet af de repræsentanter, der repræsenterede det lokale erhvervsliv, og den idé blev så luftet at Martin Damm til nytårskuren.

”Da jeg tog initiativet, var der nogle, der havde sagt, at de gerne ville gøre noget mere, så det er da rigtig godt, at de er gået sammen. Jeg spurgte, fordi der ikke rigtig var nogle, der gjorde noget,” fortæller borgmesteren.

Forskellen på privat og kommunalt projekt

Michael Skovgaard Rasmussen fortæller, at den store forskel på det projekt, som det private erhvervsliv nu vil sætte i søen og det projekt Martin Damm præsenterede, er, at erhvervslivet er visionært, og at man kommer til at drive tingene selv.

”I det kommunale kan man søge penge til forskellige projekter, hvorimod vi gerne vil være med til at drive de forskellige projekter. Vi vil fx gerne have 5-6 ambitiøse arrangementer a la Skvulpfestival i Holbæk. Nu laver vi en forening, hvor vi er sammen om at gøre Kalundborg by bedre. Politikerne skal presses, så de kan give de rammer, der er behov for, ellers kan vi ikke drive noget kulturelt i Kalundborg. Vi vil fx gerne have musikarrangementer, hvor man kan samle 3.000 mennesker. Vi skal have et ambitiøst kulturhus. Vi skal holde politikerne op på, hvad de lover, som fx et kulturhus, en ny parkeringsplads – begge lovet for snart fire år siden, men der er intet sket endnu. Og ja, for os handler det om Kalundborg by, men samtidig handler det jo også om de omkringliggende byer, da vi alle skal være stolte af Kalundborg, da enhver kommune har en hovedby og uanset, hvordan man vender og drejer det, er det altså Kalundborg. Den skal kunne noget mere end de mindre byer. Noget andet der er virkelig vigtigt, er også at det er et apolitisk projekt. Vi skal blot skabe de bedste rammer for Kalundborg og kalundborgenserne,” fortæller han.

Står sammen i bussen

Michael Skovgaard Rasmussen pointerer ydermere, at nu har erhvervslivet i Kalundborg vist over for Novo, at man er i stand til at stå sammen.

”Vi har nu vist, at vi har viljen og evnerne til at stå sammen om kulturen, og så håber vi da også, at der er stor velvilje fra Novo og Kalundborg Kommune. Vi har sat handling bag, hvad vi sagde på de tidligere møder, så må kommunen også vise det, og så håber vi da, at Novo følger med,” slutter han af med at sige.

Martin Damm fortæller, at han er meget glad for det nye initiativ fra det lokale erhvervsliv: ”Som jeg ser det, er det næsten det samme, som det jeg fremlagde til nytårskuren, så jeg hilser det da velkommen. Nu handler det om at få kalibreret de to ordninger, og få lavet en stærk indsats. Det var aldrig meningen, at det skulle være et kommunalt projekt. Det var derimod meningen, at hvis virksomhederne ville række ud til kommunen for hjælp, kunne vi hjælpe med nogle ting. Så jeg er glad for alt det, de gør nu. Det er da fedt, at de slår pjalterne sammen, og de får helt sikkert fat i flere, end jeg kunne gøre,” siger Martin Damm, og fortsætter: ”Kalundborg by er den største by i kommunen, og vil automatisk derfor også være den by, hvor der sker mest. Der sker mange ting i dag, og det skal ikke ødelægges. Det er dog et vigtigt hensyn at tage. Det nye skal fylde hullerne ud, når der ikke er noget. Det skal ikke udkonkurrere det allerede eksisterende.”

Vi er ved at komme op i gear

Til slut svarer Martin Damm på spørgsmålet om, hvorvidt Kalundborg Kommune gør nok på kulturområdet, set i lyset af, at byen har en af Europas største byggepladser i baghaven.

”Det hjælper på det. Vi er ved at komme op i gear. Om ti år er Kalundborg noget helt andet. Befolkningsgrundlaget gør, at vi skal noget mere - også på kulturfronten. Der mangler ikke efterspørgsel på at bosætte sig herude, men derimod noget at bo i. Vi ser ind i en anden demografi. På landsplan kommer de mindre byer til at mangle unge mennesker, men da vi har fået flere uddannelser til byen, er jeg optimistisk, hvad den del angår. Nu skal vi udnytte de nye muligheder, vi har fået kva den industrielle vækst og få omsat det til arbejdspladser og bosætning.”

Erhvervsfolk tager sagen i egen hånd

Del