Mammografiscreening: Ingen vil svare på, hvem der traf beslutningen
TV-Kalundborg har forsøgt at finde svar hos nogle af dem, der sad med til budgetforhandlingerne.
![Mammografiscreening: Ingen vil svare på, hvem der traf beslutningen](/media/lhadsbuw/mammografiscreening-kort.jpeg?width=50)
Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
I forbindelse med Region Sjællands nylige beslutning om at udelukke Kalundborg som et af de decentrale brystkræftscreeningssteder i regionen, har især Helle Laursen Petersen, der sidder i Regionsrådet for det Konservative Folkeparti, vist sin utilfredshed med en beslutning, der ifølge hende, er truffet i ly af natten. TV-Kalundborg har derfor forsøgt at finde svar hos nogle af dem, der sad med til budgetforhandlingerne.
Region Sjælland har besluttet at nedlægge mammografibusserne, og i stedet oprette ti decentrale brystkræft-screeningssteder. Kalundborg var oprindeligt en af de byer, hvor der skulle ligge et sådan screeningssted, men det er nu droppet i det netop vedtagne budget. Men det er, ifølge Helle Laursen Petersen, ikke en beslutning, der er truffet åbent i hverken Sygehusudvalg, Forretningsudvalg eller i Regionsrådet – ej heller til budgetforhandlingerne.
Hvem tager ansvar for ændringen?
“Jeg synes, at det er stærkt kritisabelt, at der laves aftaler udenom budget-forhandlerne, aftaler der ikke italesættes og dermed giver alle gruppeformændene mulighed for at ytre deres holdning ændringen. De gruppeformænd, jeg har talt med (og det er dem alle på nær V og A), er ikke blevet gjort opmærksom på denne ændring. Det har ikke været forhandlet, men derimod puttet ind i teksten, som havde det altid været der. Det her handler om borgerne i hele Regionen, og der var vi dækket så fint ind med den første og godkendte aftale. Det er kendt, at administrationen anbefalede 7 steder, det blev skudt ned i Sygehusudvalget og senere også i Forretningsudvalget og Regionsrådet. Jeg syntes også, at det er bekymrende for demokratiet, at der kan laves ændringer uden bred forhandling partierne imellem. Det er også bekymrende, at man går fra noget virkeligt godt, der lige præcist repræsenterer ”Lighed i Sundhed” til noget rigtigt makværk, der udviser Ulighed i Sundhed. Der er ikke vist hensyn til borgerne i Region Sjælland – der er udvist hensyn til personlige politiske ønsker. Det sjove er, at ingen tør stå frem og tage ansvaret for ændringen. Hvem har lavet den ændring og hvorfor? Det vil jeg meget gerne vide, lige nu er der gisninger og masser af rygter – Lad os få sandheden på bordet? Hvem tilvalgte Faxe, Stege og Odsherred og fravalgte Ringsted, Vordingborg og Kalundborg? Kom ud af busken og tag ansvar for jeres handlinger,” lyder det fra Helle Laursen Petersen.
Den 4. marts 2024 blev det vedtaget på et Sygehusudvalgsmøde at i stedet for de meget dyre mammografibusser skal der etableres ti mammografi-screeningssteder i Regionen. Byerne var Roskilde, Køge, Nykøbing F, Holbæk, Slagelse, Næstved, Nakskov eller Maribo, Kalundborg, Vordingborg, Faxe eller Ringsted.
Aftalen blev gennemført på Forretningsudvalgsmødet den 19. marts 2024 og blev endeligt vedtaget på Regionsrådet den 9. april 2024, hvor der var enighed om Roskilde, Køge, Nykøbing F, Holbæk, Slagelse, Næstved, Nakskov eller Maribo, Kalundborg, Vordingborg, Faxe eller Ringsted. Efterfølgende, på regionsrådsmødet, blev ti byer besluttet og lagt fast, og det var Roskilde, Køge, Nykøbing F, Holbæk, Slagelse, Næstved, Nakskov, Kalundborg, Vordingborg og Ringsted.
Sådan blev det imidlertid ikke
Men sådan blev det alligevel ikke. I den netop vedtagne budgetaftale er Kalundborg nemlig ikke længere et af de ti steder i Region Sjælland, hvor der kan foretages brystkræft-screening. Det er Ringsted og Vordingborg pludselig heller ikke. Aftalen er ændret, men hvem har fået den idé, og hvorfor?
TV-Kalundborg.dk har forsøgt at få svar på dette fra Camilla Hove Lund, 1. viceborgmester i Holbæk Kommune og regionsrådsmedlem (V), der har siddet med til budgetforhandlingerne – altså helt konkret hvem der forslog at ændre planerne således, at Kalundborg, Ringsted og Vordingborg ikke længere får mammografiscreeningsted – og ikke mindst hvorfor. Men det har vi ikke fået svar på.
Camilla Hove Lund kender dog ikke til, at flere er uforstående over for den beslutning, der er truffet, og hun svarer pr. mail, da hun er på ferie:“Jeg kender ikke til udvalgsformænd, der ikke forstår beslutningen, da alle partier jo har underskrevet budgetaftalen. Men vi har jo punktet på til regionsrådsmødet i november, så kommer det vel frem, hvis der er andre holdninger end det, der er besluttet af et samlet Regionsråd.”
Trine Birk Andersen (S), der er den nye formand for Region Sjælland, sad også med til budgetforhandlingerne, men det er ikke lykkes TV-Kalundborg, efter gentagne forsøg, at få hende i tale.
TV-Kalundborg.dk har derudover spurgt Jens Ravn, der er udvalgsformand og regionsrådsmedlem (V) samt Dorthe Adelsbech, byrådsmedlem og regionsmedlem (V) om de kan forklare, hvorfor bl.a. Kalundborg ikke længere får et mammografiscreeningssted til trods for, at to udvalg samt regionsrådet har anbefalet bl.a. Kalundborg. Derudover har vi spurgt ind til, om de kan forstå, at nogle regionsrådsmedlemmer føler, at man har brudt en aftale, og at der er aftalt noget i ly af natten. Ingen af dem kender til, hvem der foreslog ændringen, og Dorte Adelsbech forstår ikke, at nogle mener, at man har brudt en aftale. Tværtimod holder hun fast i, at der var tale om anbefalinger, og at man er naiv, hvis man troede andet.
”Det blev anbefalet i Sygehusudvalget, og Venstre tog her forbehold. Derefter var det Forretningsudvalget, som følger Sygehusudvalget, og derfra kom det videre til Regionsrådet. Det er forretningsgangen. Man besluttede i Regionsrådet at følge anbefalingen, som Sygehusudvalget og Forretningsudvalget gav, men når det når til budgetforhandlingerne, kan der jo ske, hvad som helst. Jeg kan ikke forstå, at nogle har troet, at der var en aftale. Det er naivt, at man tror, at det er sådan det bliver, fordi der har ligget en anbefaling. Forligspartierne kan jo gøre, hvad de har lyst til. Vi kunne også risikere at have fået syv steder i stedet for de ti steder i regionen, vi har fået, så det her er godt,” siger Dorte Adelsbech.
Jens Ravn har ikke andre kommentarer end, at han mener, at man har sovet i timen, da der er skrevet under på budgettet: “Der har jo siddet nogle regionsmedlemmer, der har snorksovet. Det stod klart og tydeligt i budgettet, og man må gå ud fra, at man under budgetforhandlingerne, hvis man er utilfreds, siger det,” siger Jens Ravn, og fortsætter: “Det er jo som med så meget andet i en budgetforhandlinger - man har foretaget en vurdering, og man må jo gå ud fra, at det er den vurdering, det har været bedst.”
TV-Kalundborg.dk kan ydermere oplyse, at Jens Ravn bor i Stege, Dorthe Adelsbech bor i Faxe, og Camilla Hove Lund bor i Gislinge ved Tuse Næs - tæt ved Odsherred. Altså de tre kommuner der, i stedet for Kalundborg, Vordingborg og Ringsted, har fået mammografiscreeningssteder.