Lysskulptur skal skabe forbindelse mellem handelsgaden og Havneparken

Føniksgruppen er en borgergruppe, der arbejder for at skabe et bycentrum med spændende byrum og gode opholds- og aktivitetsmuligheder.

Lysskulptur skal skabe forbindelse mellem handelsgaden og Havneparken
Lysskulpturen bliver et landmark i gaden, som sammen med bemaling på asfalten skal være med til at gøre gaden mere hyggelig og gøre det lettere at finde vej. Lysskulpturen ønskes placeret i den nedre del af Skibbrogade, så den kan ses både fra den øvre del af Skibbrogade og fra Havneparken både i dagslys og i mørke.

Af Jens Nielsen

Føniksgruppen søger midler fra Få Det Fikset-puljen til etablering af en lysskulptur i den nedre del af Skibbrogade. Lysskulpturen er del af et større projekt, der skal skabe en hyggelig og oplevelsesrig gangrute mellem handelsgaden, havneparken og videre langs havnen til stationen.

Føniksgruppen er en borgergruppe, der arbejder for at skabe et bycentrum med spændende byrum og gode opholds- og aktivitetsmuligheder. Byrum der giver mange flere en anledning til at gå ud og bruge byens rum – også efter kl. 17. Gennem etablering af små visuelle ’akupunktur punkter’ håber vi, at være med til at styrke den positive udvikling i byen udtaler Inge Johansen, på vegne af Føniksgruppen.

Det kan ofte være svært for besøgende i Kalundborg at finde rundt mellem byens gode steder. Samtidig kan den nedre del af Skibbrogade godt virke lidt skummel om aftenen. Lysskulpturen bliver et landmark i gaden, som sammen med bemaling på asfalten skal være med til at gøre gaden mere hyggelig og gøre det lettere at finde vej. Lysskulpturen ønskes placeret i den nedre del af Skibbrogade, så den kan ses både fra den øvre del af Skibbrogade og fra Havneparken både i dagslys og i mørke. Lysskulpturen tænkes udført som en fisk, der elegant svæver gennem gaden ophængt i wirer ligesom gadebelysningen.

Føniksgruppen har afholdt et møde for alle borgere og forretningsdrivende i den nedre del af Skibbrogade og fået opbakning til idéen. På mødet blev det blandt andet foreslået af de fremmødte, at der blev fundet midler til flere fisk, der kan ’svømme’ gennem gaden.

Føniksgruppen søger få-det-fikset-puljen om 123.000 kr. til lysskulpturen. Samtidig arbejdes der med at etablere en hyggelig havnepromenade mellem havnebadet og videre langs kajen til stationen med forskellige muligheder for ophold og oplevelser.

Der er i øjeblikket dialog i gang med Kalundborg Kommune om resten af projektet, der består af:

  • En markering af promenaden ved bemaling af asfalten med figurer af dyr fra havet.
  • Opstilling af små læsteder langs kajen kaldet ’fiskerhuse’. Fiskerhusene bliver farverige, visuelt genkendelige landmarks udformet med inspiration fra de lokale badehuse på Gisseløre og gamle fiskerhuse. Læstederne er designet som et hjørne af er hus, så de passer ind i de trekantede spildarealer mellem parkeringspladserne. De to vægsider med tag giver sammen med en indre vinkelbænk siddemuligheder i læ og tørvejr. På de indre vægge er der samtidig plads til udstilling, som kan opleves, når man spadserer langs promenaden. Gruppen forestiller sig, at første udstilling skal give plads til at formidle byens forskellige interessenters visioner for byens udvikling. Derefter kan en permanent udstilling om havnens historie overtage pladsen.
  • Der arbejdes også med indkøb og opstilling af skulpturen ‘Skibet er sejlet’ langs promenaden. Skulpturen er skabt af den lokale granitkunstner John Rud, og har tidligere været opstillet ved fregatten Jylland.

Det samlede projekt løber op i ca. 300.000 kr. Føniksgruppen arbejder derfor sideløbende med at skaffe samarbejder og midler fra andre sider. Kalundborg Havn har givet tilladelse til opstilling af bænke og markering af promenaden langs den del, som tilhører Kalundborg Havn. Der har også været drøftelser med lokale sponsorer og med Ung Kalundborgs Erhvervshold, som måske vil bygge fiskerhusene som en del af deres uddannelsesforløb. Erhvervsholdet har deltaget i flere andre projekter, som bidrager til lokalsamfundene. Senest har de arbejdet med renovering af saunatønden ved Surfsøen i Bregninge.

Fakta om Få Det Fikset-puljen:

Kommunalbestyrelsen har afsat 14 millioner kr. til brug i alle kommunens lokalsamfund.

12 millioner kr. fordeles til 22 byområder efter indbyggertal, og 2 millioner kr. er afsat til landdistriktsudvalget til brug i byer med færre end 200 indbyggere og landdistrikter. I alle byer gør aktive borgere et stort arbejde med at udvikle de projekter, de gerne ser udført i deres by. Herefter inviteres hele byen til at godkende projekterne på et borgermøde. Der afholdes afstemningsmøde for Kalundborg by den 8. oktober kl. 18 i Kalundborghallen, hvor der skal stemmes om i alt ni forskellige projekter.

Du kan læse mere om puljen her Få det fikset-puljen (kalundborg.dk)

Del