Lussing til sommerhusejere

Det har ikke været muligt hos Vurderingsstyrelsen at få oplyst, hvor stor en del af nedjusteringsbeløbet på de 2 mia. kr., der helt præcist skal henføres til sommerhuse.

Lussing til sommerhusejere
Kia Witthøfft Jensen, Partner og statsautoriseret revisor hos BDO i Kalundborg. Foto: Jens Nielsen

 

Sidste forår forlød det, at omkring halvdelen af landets sommerhusejere skulle have tilbagebetalt for meget betalt boligskat for årene 2011-2020 med i gennemsnit 30.000 kr. hver. Nu er beløbet blevet nedjusteret. Men det vides ikke præcist med hvor meget.

En af de primære hjørnesten i den politiske aftale fra 2016 om et nyt ejendomsvurderingssystem var beslutningen om, at de boligejere, der har betalt for meget i boligskat for årene 2011-2020, skal have tilbagebetalt det for meget betalte med tillæg af en fyrstelig (skattefri) rentegodtgørelse på 6,2 % pr. påbegyndt år. Det skal de, når de engang har modtaget deres endelige 2020-vurdering og ikke har klaget over denne, oplyser BDO i en pressemeddelelse.

Som bekendt er intet gået, som man dengang forventede.

Det gælder også i forhold til tilbagebetalingsordningen, hvor det oprindeligt var forventningen, at der skulle udbetales 8,4 mia. kr. (2017-niveau), og at beløbet skulle fordeles på 730.000 ejendomme. Altså i gennemsnit ca. 11.500 kr. pr. ejendom. Siden er både beløbet og antallet af ejendomme justeret både op og ned flere gange.

"I 2019 var forventningen således, at der skulle tilbagebetales 14 mia. kr. (2019-niveau), som skulle fordeles på 800.000 ejendomme. I gennemsnit 17.500 kr. pr. ejendom. I 2023 blev skønnet ændret til, at der skulle tilbagebetales 13,5 mia. kr. (2023-niveau) fordelt på 530.000 ejendomme. Altså i gennemsnit et beløb på ca. 25.500 kr. pr. ejendom," fortæller Kia Witthøfft Jensen, Partner og statsautoriseret revisor hos BDO i Kalundborg, og fortsætter,

"I foråret 2024 ændrede Vurderingsstyrelsen så på ny sit skøn. Nu lød forventningen, at der skulle tilbagebetales 11,3 mia. kr. (2024-niveau) til ejerne af 561.000 ejendomme. I gennemsnit ca. 20.100 kr. pr. ejendom. I den forbindelse blev det oplyst, at det ville være ejere af sommerhuse, som forholdsmæssigt ville få flest penge, da ejerne af ca. 106.000 sommerhuse – hvilket groft sagt svarer til hvert andet sommerhus – kunne se frem til at skulle dele 3,1 mia. kr., hvilket i gennemsnit ville give små 30.000 kr. til hver."

Et trist julebudskab

Den udmelding holdt imidlertid kun i ca. syv måneder. Lige før jul udsendte Vurderingsstyrelsen nemlig en nyhed, der indeholdt en nedjustering af det forventede tilbagebetalingsbeløb fra 11,3 mia. kr. til 9,3 mia. kr. (begge i 2024-niveau) og med oplysning om, at nedjusteringen primært skyldes en reduktion i det forventede tilbagebetalingsbeløb til ejere af sommerhuse.

Det har ikke været muligt hos Vurderingsstyrelsen at få oplyst, hvor stor en del af nedjusteringsbeløbet på de 2 mia. kr., der helt præcist skal henføres til sommerhuse. Hvis det lægges til grund, at fx halvdelen af nedjusteringsbeløbet skal henføres til et uændret antal sommerhuse, vil nedjusteringen i gennemsnit koste ejerne små 10.000 kr. hver. I stedet for små 30.000 kr. vil de i givet fald få udbetalt omkring 20.000 kr. hver.

"Nogen undrer sig nok over, hvordan størrelsen af kompensationsbeløbet har kunnet ændre sig så meget. Skatteministeren har i et svar til Folketingets Skatteudvalg ikke givet noget klart svar på det, men blot oplyst, at skønnet justeres i takt med udsendelsen af de endelige vurderinger," fortæller Kia Witthøfft Jensen.

Hvornår kommer pengene?

I nyheden fra december oplyste Vurderingsstyrelsen også, at der var udsendt tilbagebetalingstilbud på knap 7 mia. kr. Det er imidlertid ikke det samme som, at der er udbetalt et beløb af denne størrelse. Den faktiske udbetaling af for meget betalt boligskat sker nemlig normalt først omkring fem måneder efter det tidspunkt, hvor boligejeren har fået besked om den mulige tilbagebetaling. Det får de umiddelbart efter, at de har modtaget deres endelige 2020-vurdering.

Det er derfor noget uklart, hvor stor en andel af de 9,3 mia. kr., der reelt er udbetalt på nuværende tidspunkt. Dem som endnu ikke har fået deres penge kan glæde sig over, at de ved årsskiftet fik tilskrevet yderligere 6,2 % i rente, og måske når vi at passere endnu et årsskifte, inden de sidste penge er udbetalt.

Del