Lundbye og Havnemark

Maleriet ”Bugt ved Kallundborg Fjord ved Asnæs Skov.” Det blev malet et års tid, før sildesalteriet blev opført, og det er et af de tre J. Th. Lundbye-maleriet, som Kalundborg Museum erhvervede takket være Bent O. Jørgensens Fond.

Lundbye og Havnemark
På fotoet ses sildesalteriet, der brændte i 1962, yderst til højre. Bygningen forrest rummede gæstgiveriet. Bagest har vi spejderhytten Juulsborg. Billedet er fra Lokalhistorisk Arkiv og angives at være fra 1945-1962.

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

Guldaldermaleren Johan Thomas Lundbye malede et års tid før sildesalteriets opførelse et motiv fra Havnemark

Også guldaldermaleren Johan Thomas Lundbye har besøgt Havnemark eller Havnemarken, som lokaliteten også kaldes, på Asnæs.

Herfra stammer hans maleri ”Bugt ved Kallundborg Fjord ved Asnæs Skov.” Det blev malet et års tid, før sildesalteriet blev opført, og det er et af de tre J. Th. Lundbye-maleriet, som Kalundborg Museum erhvervede takket være Bent O. Jørgensens Fond.

Mads Findal Andreasen, museumsinspektør på Museum Vestsjælland, fortæller, at maleriet viser udsigt fra Havnemarken mod øst langs Asnæs-halvøens nordlige kyst mod Kalundborg Fjord. Han anfører, at rent kulturhistorisk er maleriet interessant, da der på Havnemarken, i Skanseskoven, i 1839 er ved at blive opført et stort sildesalteri samt en anløbsbro til fiskerbådene. Stedet var et fortrinligt anløbssted, hvor man allerede i 1809 under Englandskrigen havde opført to skanser samt en lille havn til kanonbådene, så det ikke var nødvendigt at ro den lange vej helt inde fra Kalundborg Havn ud til de engelske skibe i Storebælt.

I maleriet ses i forgrunden en kampesten med runer.

Runerne har næppe været der i virkeligheden, og Mads Findal tilskriver dem kunstneren som et typisk udtryk for hans nationalromantiske komposition med tilførsel af nationale elementer.

Saltsild fra Kalundborg var slavekost på De Vestindiske Øer

Del