Kulturen skabes af fællesskabet
TV-Kalundborg har taget en snak med Michael Hallgren, produktionsdirektør ved Novo Nordisk i Kalundborg, om kultur, socialt ansvar, infrastruktur, boliger, tilflyttere, uddannelse, skoler og meget mere.
![Kulturen skabes af fællesskabet](/media/lbbjfc1y/img_6753.jpg?width=50)
Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
TV-Kalundborg har taget en snak med Michael Hallgren, produktionsdirektør ved Novo Nordisk i Kalundborg, om kultur, socialt ansvar, infrastruktur, boliger, tilflyttere, uddannelse, skoler og meget mere.
Novo Nordisk har for nyligt meldt ud, at de bliver en del af et nyt fællesskab, der skal bidrage til kulturlivet i Kalundborg. Netop kulturlivet i Kalundborg har været en hed debat igennem længere tid, da mange kalundborgensere mener, at Kalundborg mangler kulturtilbud, mens andre mener, at der allerede er mange tilbud.
Derudover skal begrebet ’kultur’ også defineres for, hvad er kultur egentlig for en størrelse? Hvem definerer, hvad kultur er? Og hvordan og hvorfor kommer Novo Nordisk (fremover nævnt som ’Novo’ i artiklen) ind i billedet, når man taler kultur i Kalundborg?
Kultur skal løftes i fællesskab
Ifølge Michael Hallgren er kultur mange ting, og det er især noget, der skal løftes i fællesskab. Han erkender også, at Novo har et socialt ansvar, når de trækker så store veksler på et samfund, som tilfældet er med Kalundborg, omend de også giver utroligt meget til byen – ikke mindst arbejdspladser.
”Som udgangspunkt ser vi kultur i et helhedsperspektiv, og kultur er jo mange ting. Det er sport, det er kunst og det er, hvordan byen udvikler sig. Kultur er jo utrolig bredt. I Kalundborg er der mange, der har forventninger til Novo, når vi taler kultur. Vi bliver kontaktet fra nær og fjern, og får fortalt, at vi skal gøre noget mere. Det skal vi også, men kultur er et issue, der skal løses af fællesskabet. Det er bl.a. et samarbejde mellem det offentlige og virksomhederne, og derfor hilste vi også det seneste initiativ velkommen, da man spurgte, om vi ikke skulle bygge en kulturmodel på netop den model, som vi kender – symbiosen og Kalundborg-modellen,” fortæller Michael Hallgren, og fortsætter: ”Folk tager initiativer på forskellige niveauer, og så kan man vælge at støtte op om de initiativer, der bliver taget. Med det seneste tiltag, der er drevet af kommunen, vil vi bidrage mest, fordi vi er størst. Men det er vigtigt for os, at der er mange, der bakker op. Kultur er netop skabt af mange, det er fællesskabet, der skaber kulturen. Det er ikke en enkelt virksomhed, der skaber kulturen. Processen er dog slet ikke defineret endnu, men vi har stor tiltro til, at det foregår i bedste stil - efter Kalundborg-modellen, hvor vi samarbejder. Men først skal der nedsættes en styregruppe eller et udvalg, som så skal lave en procedure for, hvordan det skal foregå. Men vi ved, at det her en god måde, fordi det bygger på netop det, som vi mange gange har vist, at vi er gode til i Kalundborg - nemlig at arbejde sammen. Jeg ved, at mange kigger på Novo og mener, at vi skal bidrage, og det skal vi også, men der er jo mange andre virksomheder i Kalundborg, der også kan bidrage, og som netop bør bakke op om et sådan initiativ.”
Er lydhør over for kritiske røster
Produktionsdirektøren understreger, at de lytter til kritiske røster, og at de gerne vil støtte kulturen mere, end de allerede gør. Faktisk bidrager Novo steder, hvor mange kalundborgensere måske ikke er klar over, at virksomheden støtter op.
”Vi vil gerne støtte kulturen i Kalundborg endnu mere, men vi har faktisk støttet kulturen i Kalundborg gennem mange år på forskellig vis. Vi har givet penge til et liv i Kalundborg puljen, og vi har tidligere gennem en årrække støttet biografen økonomisk, da det var sværest. Det gør vi ikke mere, fordi det er blevet bedre, men vi gjorde det, så byen fortsat ville have en biograf. Derudover har vi givet støtte til kunstværkerne ved campus, vi har støttet havneparken, Kalundborg Rocker, og det gør vi jo igen i år til deres 25-års jubilæum. I den anledning har vi valgt at støtte med et relativt stort beløb, så de kan entrere med et kendt udenlandsk band. Med det har vi forsøgt at være med til at løfte Kalundborg Rock’er.”
Michael Hallgren ved også, at der bliver diskuteret livligt om Novos rolle i Kalundborg, og han erkender, at der er udfordringer og ting, som virksomheden kan gøre endnu bedre. Men han ved også, at folk er forskellige – nogle er for innovation og udvikling, mens andre gerne vil have, at tingene forbliver, som de plejer at være. Uanset, hvordan man ser på Novos rolle for Kalundborg, er ledelsen lydhør for konstruktiv kritik, såvel som gode idéer.
”Hele diskussionen om, hvorvidt Novo er skidt eller godt i Kalundborg, er jo helt ærligt ikke det, der giver mest energi. Men vi ved godt, at der kan være en tilbøjelighed til, at en negativ minoritet får mere taletid end en positiv majoritet, og det lever vi også med. Nogle tænker, at det ville være bedst, at tingene var, som i gamle dage, og andre synes, at innovation, forbedring og udvikling er godt. Sådan er folk så forskellige. Men når det er sagt, så opstår der selvfølgelig udfordringer, når man udvider i et lokalsamfund på en skala som denne, og den kritik vi modtager, forsøger vi at rette op på. Det er helt fair, når borgere kommer med konstruktiv kritik, og vi lytter gerne til det. Men jeg ved også, at lige meget, hvad vi gør, er der altid nogle, der kan finde noget negativt i det, man gør. Sådan vil det altid være. Men overordnet set har vi forståelse for, at når man kigger på den fart, vi har på, er der nogle udfordringer, der opstår, og vi lytter. Men der er altså ingen andre steder i Danmark, hvor der er sådan et aktivitetsniveau, som her.”
Vi har et socialt ansvar
Michael Hallgren understreger, at man som stor virksomhed i byen selvfølgelig har et socialt ansvar.
”Jeg kan ikke drive virksomheden her, hvis det ikke er et godt sted at arbejde, for så har jeg ikke mine medarbejdere. Så ja, der ligger helt bestemt et socialt ansvar i at drive en stor moderne virksomhed. Man skal drive det, så alt omkring virksomheden også fungerer. Vi har et medansvar for, at betingelserne er der for, at folk ønsker at bo her, og så skal de have det godt, for ellers bliver de ikke på den lange bane. Vi har et ansvar, og vi er interesseret i, at kulturlivet udvikler sig og blomstrer. Som stor virksomhed med avanceret teknologi, tager det lang tid at lære medarbejdere op, så vi er selvfølgelig interesseret i, at den investering i medarbejderne, bliver på arbejdspladsen, og det gør den ved, at folk bliver i lokalområdet - og derfor skal Kalundborg også være et godt sted at leve og bo.”
Læs med i morgen, når snakken bl.a. handler om tilflyttere, skoler og infrastruktur.