Kommunen så passivt til, da klokkefrøen forsvandt på Nekselø

Læserbrev: Kommunen så passivt til, da klokkefrøen forsvandt på Nekselø
De totalfredede padder på Nekselø begyndte at forsvinde for over 20 år siden. Klokkefrøen er nu sammen med alle de andre oprindelige frøer og tudser borte. Med Martin Damm i spidsen har kommunen svigtet sit ansvar for at passe på dem.
Ved opslag i Danmarks artsportal kan man fastslå, at siden 2005 har man ikke fundet løgfrøen på Nekselø. Året efter blev skovfirbenet sidst set. Og siden 2007 har man ikke fundet lille vandsalamander derude. Hvad man tænkte om det dengang er i dag uvist. Måske var man ligeglad eller håbede, at de forsvundne arter dukkede op næste gang biologerne fra Miljøstyrelsen kiggede i søerne på øen? Det skete bare aldrig.
Tilbagegangen fortsatte faktisk. 3 år senere i 2010 blev noget der minder om butsnudet frø sidst set. I 2015 så man for sidste gang den grønbrogede tudse. 3 år efter igen var det strandtudsens tur. Og i 2021 hørte man så klokkefrøen for sidste gang. Der har altså været mange varsler om hvilken vej det gik for padderne på øen, da klokkefrøen sidst blev set. Bortgangen af spidssnudet frø, som den 8. art i 2022 ser ud til at have gjort udryddelsen af frøer og tudser komplet. Det er selvfølgelig ikke utænkeligt, at Miljøstyrelsen har overset noget, men uanset det, så har padderne på Nekselø været i tilbagegang i mere end 20 år.
Nekselø var engang ø med rig natur og næsten fuld plade når det kom til vores fredede padder. Derfor og særligt pga. klokkefrøen blev øen i sin tid udpeget til at være et beskyttet Natura 2000 område. Et område og en såkaldt ansvarsart, som Kalundborg kommune med Martin Damm i spidsen har en særlig pligt til at passe på.
Når det kommer til vores Natura 2000 områder, så er loven nemlig klar og tydelig. Kommunen har det overordnede ansvar. De skal pålægge ejere, at gøre hvad der er nødvendigt for at undgå forringelser af natur, levesteder og arter i områderne. Følger man ikke kommunens påbud kan man få bøder.
I de 20 år, der er gået siden den første padde forsvandt, så har kommunen bare aldrig løftet sit ansvar. Man har aldrig pålagt nogen noget som helst. Hverken på Nekselø eller i nogen andre af vores Natura 2000 områder. Ud fra vores aktindsigter, så kan vi se, at man ikke engang har lavet en frivillig aftale, som loven også giver mulighed for. Kommunen ser passivt til imens vores bedste natur ødelægges.
Det er stadig en 35 år gammel plejeplan, som kommunen arvede fra amtet, der gælder på øen. En plejeplan man burde have indset var utilstrækkelig, da de første arter forsvandt for nu 20 år siden. Først da klokkefrøen, som ansvarsart havde været væk nogle år viste man antydningen af, at tage sagen alvorlig. Først da spurgte man en specialist om hvad der mon foregik på Nekselø.
Kåre Fog, der er landets førende specialist på området, peger i sin rapport fra 2024 entydigt på fodring og udsætning af fasaner og de rotter, der følger med, som årsag. Han fastslår at øens vandhuller har alt hvad der skal til for at padderne burde stortrives. Det er ikke tilgroning, sygdom, forurening eller andet, der er årsag til klokkefrøen og de andre padder er væk.
Rotter og fasaner står begge på listen over invasive arter. Det gør de specifikt fordi de ikke er hjemmehørende og fordi de skønnes, at udgøre en høj trussel mod smådyr, som netop padder og krybdyr. Det ved alle, der kan slå op i en liste. Det har kommunen selvfølgelig også vidst, med mindre man ikke har haft viljen til at vide det.
Nekselø får som alle andre steder i kommunen besøg af en rottefænger, men det er uden synlig effekt. Kommunen har stadig valgt ikke at gribe ind overfor udsætningen af fasaner, der så vidt vi kan se begyndte i 90’erne. Ca. 10 år før deres tilstedeværelse manifesterede sig i tab af arter . Kommunen har også valgt ikke at gribe ind overfor den tiltagende fodring af vildt, der fortsat foregår og som understøtter rottebestanden, der særligt de seneste år er blevet en plage. Passiviteten og den manglende vilje til at gribe ind er ekstra uforståelig fordi kommunen har særlig fokus på, at bekæmpe invasive arter i vores natura 2000 områder i disse år.
Nu er tiden inde til, at få sat en stopper for, at man i kommuner ikke lever op til sit lovmæssige ansvar. Man skal ikke kunne slippe afsted med, i årtier at se viljeløst og passivt til imens vores natur forarmes og arter forsvinder. I Danmarks Naturfredningsforening ser vi frem til at Kalundborg kommune retter op på det den har forsømt. De kan altid henvende sig hvis de har brug for hjælp. Vi har mange medlemmer, der står klar med en hjælpende hånd og som agter, at presse på for, at holde den og Martin Damm ansvarlig, hvis de ikke gør hvad der skal til. Det gælder på Nekselø som i resten af kommunen.
Fritz Müller
Danmarks Naturfredningsforening, Kalundborg