Kejserens nye klæder
Læserbrev: Kejserens nye klæder
Med god grund er mange imponeret over Kalundborg kommunes såkaldte Kultur-initiativ, som en lokal sparekasse-fond og virksomheden Novos fond vil støtte med et millionbeløb de kommende år. Hidtil har kommunen ikke set sig i stand til at støtte kulturlivet udover bl.a det lovpligtige biblioteksvæsen, og det nye initiativ kommer da heller ikke til at dræne kommunekassen. Initiativet skal ske gennem en privat forening under slogan’et “Sammen om Kulturen”.
Også byens borgmester er imponeret over sit eget kultur-initiativ, hvor han lader andre betale gildet. Selv har han ikke på byens vegne nogen kulturpolitik og det samme gælder hans kulturudvalgsformand. Der er ingen konkrete projekter, siger han, og dem der betaler er også dem der bestemmer. Det er altså en private forening og tilkoplede virksomheder der i praksis lægger rammerne for kommunens kulturliv. Borgmesteren håber kun på en bredere tilgængelighed spredt over hele den kommunale geografi, der jo omfatter landet mellem Sejerø, Svebølle og Gørlev, ligesom kulturlivet også omfatter idrætsforeninger, bridgeklubber og børneteater.
På den baggrund vil det nok være naivt at forvente, at der nu pludselig kommer et museum for J.Th.Lundbye og byens købmandskultur i 1800-tallet, eller nye rammer for byens teaterliv. Det påtænkte nye kulturhus på havnen ligner mest en kommunal spareøvelse, når bibliotekets råderum skal indskrænkes og det gamle pakhus ombygges i dyre domme. Det kommer næppe til at tiltrække nye borgere endsige turister til byen. Måske er det nye kultur-initiativ mere tænkt som et oplæg til det kommende kommunalvalg, der skal sikre borgmesteren endnu fire år som kejser af Kalundborg.
Kurt Sørensen, Strandhaven 43, Kalundborg.