Kalundborg Kommune vil byde ind på industripark

Ifølge borgmester Martin Damm (V) vil Kalundborg være oplagt som en af de fem industriparker i Danmark, ja faktisk er den her jo allerede.

Kalundborg Kommune vil byde ind på industripark
På et pressemøde i oktober sidste år i den store halmlade hos virksomheden Meliora Bio i Kalundborg præsenterede erhvervsminister Morten Bødskov (S), by-, land- og kirkeminister Morten Dahlin (V) samt uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) sammen regeringens nye udspil. Arkivfoto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Regeringen er på jagt efter fem lokationer i Danmark, hvor der kan placeres nye industriparker. På det næste møde i Økonomiudvalget anbefaler administrationen, at Kalundborg Kommune søger om at få en af industriparkerne tildelt.

På et pressemøde i oktober sidste år i den store halmlade hos virksomheden Meliora Bio i Kalundborg præsenterede erhvervsminister Morten Bødskov (S), by-, land- og kirkeminister Morten Dahlin (V) samt uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) sammen regeringens nye udspil, der skal styrke Danmark i kampen om produktionsvirksomhedernes gunst og de medfølgende arbejdspladser og vækst.

Regeringen vil udpege fem industriparker i Danmark, områder som bliver forbeholdt produktionserhverv hvor der er den nødvendige infrastruktur, herunder el, vand, transport og afledning af spildevand.

På dagsordenen for det næste møde i Økonomiudvalget anbefaler administrationen i Kalundborg Kommune, at Kalundborg Kommune søger om at få en af industriparkerne tildelt.

Ifølge borgmester Martin Damm (V) vil Kalundborg være oplagt som en af de fem industriparker i Danmark, ja faktisk er den her jo allerede.

”Kalundborg har jo allerede en industripark, men hvis vi kunne få det stempel, så er regeringen jo forpligtet til at prioritere området med bl.a. infrastruktur,” sagde Martin Damm (V) til pressemødet hos Meliora Bio i oktober måned.

Kalundborg Kommune har over lang tid, og med meget stor intensitet, vist at industri og energi klyngen i Kalundborg har formået at udvikle sig på alle de parametre, som er nævnt i regeringens initiativ og har fortsat et stort potentiale.

Kalundborg Kommune oplever kontinuerligt store investeringer i både industri- og energisektorerne. Derfor har Kommunalbestyrelsen i den kommende kommuneplan også foreslået udvidelser af erhvervsområderne på ca. 1.000.000 m². Disse områder grænser op til de eksisterende industri- og energierhvervsområder. Sammen med de nuværende muligheder vil dette resultere i ca. 165 hektar øst for Kalundborg og 70 hektar syd for områderne ved havnen, raffinaderiet og Asnæsværket.

Kalundborg har udviklet en bioteknologisk klynge med mange virksomheder over flere år. Denne klynge beskæftiger direkte ca. 8.000 medarbejdere ud af ca. 18.000 private arbejdspladser i hele Kalundborg Kommune. Nogle af virksomhederne er Novo Nordisk, Novonesis, Meliora Bio, Ørsted, Avista Green og Boehringer Ingelheim.

Virksomheder som Kalundborg Bio Energi, Ørsted, Kalundborg Refinery og Kalundborg Forsyning samarbejder med bioindustrien om grøn energi gennem industriel symbiose. Eksempler på løsninger inkluderer District Cooling, CO2-fangst, overskudsvarme og brug af overfladevand.

Kalundborg Kommune har en stærk infrastruktur med forsyninger som vand, varme, damp og elektricitet. De kommende år vil vi se en fortsat udbygning af disse faciliteter, understøttet af allerede besluttede investeringer. Etableringen af motorvejen er påbegyndt og forventes færdiggjort i 2027/2028. Elektrificeringen af Nordvestbanen forventes afsluttet senest i 2027. Der er også afsat midler til en forundersøgelse vedrørende tværforbindelsen på rute 22, som vil forbinde Kalundborg med Slagelse og Næstved.

I forvejen har Holbæk Kommune, Lolland og Guldborgsund Kommune i forening samt Næstved og Vordingborg Kommune i forening tilbudt sig som en af de kommende industriparker.

Del