Kalundborg Kommune halter bagefter

Læserbrev: Kalundborg Kommune halter bagefter
Kalundborg Kommune halter bagefter på velfærdsområderne, naturen og kulturen. Vi har brug for en kommune, der sætter borgernes trivsel, naturbeskyttelse og social retfærdighed i centrum. Enhedslisten Kalundborg arbejder for en mere retfærdig og bæredygtig kommune med fokus på borgerinddragelse og åbenhed.
Klima og miljø
Kommunens klimahandlingsplan skal opdateres hurtigst muligt for at imødegå oversvømmelser, der vil ramme flere steder i kommunen, uvist hvornår.
Vi skal sikre rent drikkevand. Lodsejere må ikke sprøjte nær drikkevandsboringer, og kommunen skal aktivt stoppe sprøjtning nær drikkevandsboringer. Fristen for påbud var 1. marts 2025.
Vi skal beskytte grønne områder mod uigennemtænkt byggeri. Planerne om hotel på Klintegårdsgrunden og feriecenter Røsnæs er uacceptable. Vi opfordrer til, at der findes alternative placeringer, der ikke ødelægger naturskønne områder.
Skolerne
Vi skal have flere der får karakterer til, at de kan komme videre i uddannelsessystemet. Det er et problem for en social sammenhængskraft, hvis for mange forældre vælger privatskolerne, fremfor Folkeskolen. Der er stadigvæk en skole i statsligt tilsyn. Det problem ”løses” nu ved at ”Styrelsen for undervisning og kvalitet” (STUK) nedlægges, så nu skal kommunen føre sit eget tilsyn, hvilket ikke er betryggende. Rammerne for skolerne trænger til et gevaldigt løft. Undersøgelse har afsløret, at der over en 10 årig periode mangler 300 millioner kroner.
Social retfærdighed og velfærd
Kalundborg Kommune skal styrke indsatsen for udsatte borgere. Vi skal sørge for bedre sagsbehandling og bedre støtte til ressourcesvage borgere. Kommunen har også et alvorligt problem med for mange unge uden uddannelse eller arbejde. Nedlæggelse af jobcentrene vil ramme hårdt – i Kalundborg svarer det til en besparelse på cirka 30 millioner kroner. Da 70% af jobcentrenes brugere har andre udfordringer end ledighed, vil en sådan besparelse forværre mange borgeres sociale problemer. Trods den høje beskæftigelse har vi 452 unge, der i 2023 stod uden job og uddannelse.
Vi har behov for flere almene boliger, herunder seniorboliger til ældre, der ønsker at flytte i en mindre bolig. Desværre bremses byggeri af flere almene boliger af borgmesteren. Hvilket er et problem særligt for de hjemløse. Antal hjemløse er i Kalundborg steget fra 19 borgere i 2017 til 89 borgere i 2024.
Kultur og fritid
Kalundborg Kommune bruger færrest midler på kultur og fritid af alle landets 98 kommuner. Det skal ændres. En rig og mangfoldig kultur styrker fællesskabet og borgernes livskvalitet.
Demokrati og åbenhed
Åbenhed og borgerinddragelse er vigtig i kommunens beslutningsprocesser. Hemmelige møder mellem kommunens ledelse og store virksomheder som Novo er uacceptabel. Åbenhed om beslutninger, der vedrører kommunens fremtid, er en nødvendighed.
Niels Erik Danielsen
Kommunalbestyrelsesmedlem, Enhedslisten