Kalundborg er i top10 over kommuner med lavest forventet levetid

Den store geografiske ulighed i Danmark rammer Kalundborg hårdt, og kommunen har en placering i bunden af skalaen, hvad angår forventet levetid.

Kalundborg er i top10 over kommuner med lavest forventet levetid
Den forventede gennemsnitlige levetid i Kalundborg er blandt de absolut laveste i landet og ligger markant under gennemsnittet for Danmark. Modelfoto: Colourbox.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Ny kortlægning viser stor ulighed og færre sunde år i Danmark. Den store geografiske ulighed i Danmark rammer Kalundborg hårdt, og kommunen har en placering i bunden af skalaen, hvad angår forventet levetid.

Den forventede gennemsnitlige levetid i Kalundborg er blandt de absolut laveste i landet og ligger markant under gennemsnittet for Danmark. Borgere født her i 2024 kan kun forvente at blive 80,5 år i gennemsnit, hvilket er mere end tre år mindre end i de kommuner, hvor borgerne lever længst, viser tal fra Danmarks Statistik. Det skriver Lavendla i en pressemeddelelse.

Samtidig peger andre tal på en bekymrende national tendens med markant færre sunde leveår for danskerne generelt. Det fremgår af en ny kortlægning også foretaget af Lavendla.

Mere end fem års forskel i forventet levetid mellem danske kommuner

Kortlægningen viser, at forskellen i den forventede levealder mellem den kommune, hvor borgerne lever længst, og den, hvor de lever kortest, er på hele 5,1 år. Mens borgere i Rudersdal og Gentofte kan forvente at leve til de er 83,8 år, er den forventede levealder på Lolland således kun 78,7 år – og i Kalundborg altså 80,5 år.

“Jeg er meget overrasket over, at der er fem års forskel i levetid mellem danske kommuner. Hvad årsagen til det kan være, vil jeg ikke gøre mig klog på, men det stiller for mig spørgsmål ved, om ligheden i Danmark reelt er så stor, som vi tror. Især når det gælder noget så fundamentalt som længden på vores liv,” siger Henriette Rendbæk, grundlægger af Lavendla i Danmark.

Danmark halter efter Sverige og Norge i forventet levealder

Sammenligner man den gennemsnitlige forventede levealder i Danmark (81,5 år) med vores nordiske naboer, halter Danmark bagefter. Både Sverige (83,1 år) og Norge (83,2 år) har en noget højere forventet levealder. Selvom alle tre lande har set en stigning siden 2014, er forskellen stadig tydelig.

“Når vi ser på Sverige og Norge, lande vi ofte sammenligner os med, er det bekymrende, at vi ligger så markant bagefter i forventet levealder. Det tænker jeg ikke er acceptabelt. Målet må være at reducere den forskel markant i forhold vores naboers, vi ellers ligner på mange punkter,” siger Henriette Rendbæk.

Alarmerende bundplacering i sunde leveår

Endnu mere bekymrende er Danmarks placering, når det gælder "Healthy Life Years" (HLY) – det forventede antal år, en person lever uden alvorlige eller moderate helbredsproblemer. Tal fra Eurostat (2022) viser, at Danmark med 55,9 sunde leveår ligger næstlavest i EU, hvor kun Letland ligger lavere. Danmarks niveau er markant under EU-gennemsnittet på 62,6 år og er igen langt fra både Sverige (66,5 år) og Norge (67,4 år). Ydermere er antallet af sunde leveår i Danmark faldet markant fra 60,5 år i 2013 til 55,9 år i 2022 – et fald på 4,6 år.

“Det giver stof til eftertanke i forhold til vores selvbillede som en sund nation og peger på, at selvom vi taler meget om sundhed, er der et betydeligt potentiale for forbedring, når det gælder livskvalitet og fravær af sygdom i befolkningen,” siger Henriette Rendbæk.

Flere leveår i alt, men færre sunde år

Sammenholder man den stigende middellevetid (ca. +1,7 år siden 2014) med det markante fald i sunde leveår (ca. -4,6 år siden 2013), står et bekymrende paradoks klart: Vi lever længere, men en større del af livet tilbringes med sygdom eller funktionsnedsættelse – i gennemsnit over 25 år.

Ifølge Henriette Rendbæk peger udviklingen på et muligt skævt fokus sundhedsindsatsen: “Det er positivt, at vi lever længere, men udfordringen er, at antallet af sunde leveår ikke følger med, da vi ved, at fysisk og mental sundhed påvirker hinanden gensidigt. Måske fokuserer vi for meget på behandling, og for lidt på forebyggelse for at understøtte et sundt liv hele vejen igennem.”

Om kortlægningen:

Kortlægningen og de præsenterede tal er baseret på de senest tilgængelige, officielle statistikker fra anerkendte kilder og sammenstillet af Lavendla for at belyse mønstre i levetid og sunde leveår. Data for forventet levealder i danske kommuner stammer fra Danmarks Statistik (DST), mens de nationale gennemsnit for Sverige og Norge kommer fra henholdsvis Statistiska centralbyrån (SCB) og Statistisk sentralbyrå (SSB). Oplysningerne om antallet af sunde leveår (Healthy Life Years) for de nordiske lande og EU-gennemsnittet er hentet fra Eurostat, EU's statistiske kontor.

Del