Invitation til 100-års fest fik livsmodet til at spire
Birgit Westergaard var chef for Kalundborg Turistbureau i 18 år. Hun gik på pension i 2005. Nu er hun tilbage som frivillig i turistarbejdet.
![Invitation til 100-års fest fik livsmodet til at spire](/media/0bgfnd3s/_dsc4944.jpg?width=50)
Af journalist Sonja Husted Rasmussen
I tiden efter at Birgit Westergaard havde mistet sin elskede mand, Mogens Westergaard, ønskede hun udelukkende at se sin allernærmeste familie.
Det er som om tiden er spolet 20 år tilbage.
En glad og smilende Birgit Westergaard, iført rød jakke, byder velkommen til Turistinfo i Kordilgade 36.
Ganske vist er stedet ikke længere Kalundborg Turistbureau i Det gamle Asyl, og hun er ikke chef for turistbureauet, men hun er tilbage i en funktion, hun altid har elsket: At byde turister og kalundborgensere velkommen og sørge for, at de får den bedst mulige oplevelse i byen med den femtårnede kirke og den betagende smukke natur.
Da Mogens Westergaard døde for halvandet år siden, lukkede Birgit sig inde. Hun havde ikke lyst til at se andre mennesker, udelukkende sønnerne Peter og Alex og den allernærmeste familie, der tog vare på hende, var velkomne.
Vendepunktet
Vendepunktet kom, da hun modtog en invitation til fest på Postgården tidligere på året i anledning af Kalundborg Turistforenings 100 års jubilæum.
En rigtig flot fest med damerne i lange kjoler, husker Birgit Westergaard. Hun deltog også i turistforeningens 100 års arrangement i Kino Den Blå Engel med præsentation af en ny film om Kalundborg og besøg af skuespilleren Bodil Jørgensen, der straks meldte sig ind i foreningen. Her fulgtes Birgit med Ellen Juhl Nielsen, som hun i hovedparten af sine 18 år som leder af turistbureauet dannede makkerpar med.
Festen og arrangementet i Kino gav 87-årige Birgit Westergaard mod på igen at træde ud i verden uden for hjemmet.
Turistforeningen efterlyste frivillige i forbindelse med Esbern Snares festen i sommer.
- Jeg vil da gerne give en hånd med, hvis de kan bruge mig, tænkte Birgit, og hun blev modtaget med åbne arme – dog først efter en lille omvej. Hun troede nemlig, at nutidens turistkontor, Turistinfo, havde hjemme i Infobutikken i Kordilgade, og hun nåede at sige til et par medarbejdere der, at hun meldte sig til jobsamtale.
Ditte Schwartzbach fik dog hurtigt rede på misforståelsen og fortalte at Turistinfo bor i Kordilgade 36.
I forbindelse med byfesten stod Birgit Westergaard på fortovet uden for Turistinfo, uddelte brochurer og fortalte om Kalundborg.
Hun er god til at spotte, om folk er turister eller lokale, for dem kender hun mange af, men det kan dog gå galt.
Birgit husker, at en mand, som hun ville give en brochure, bemærkede, at han altså havde boet i Kalundborg i mange år, men han tog dog imod den tilbudte brochure.
Frivillig medarbejder
Indsatsen ved byfesten førte til, at Birgit nu er fast frivillig medarbejder i Turistinfo to timer om ugen, hver onsdag mellem kl. 13 og 15 – og hun nyder det.
- Der åbnede sig pludselig en helt ny verden. Jeg er blevet en del af dette dejlige sted, hvor alle bare er så søde, og jeg er imponeret af alle de mennesker, der arbejder frivilligt her. De gør en indsats for Kalundborg, og det er det, det drejer sig om, siger Birgit.
Ny i Kalundborg
Der kommer mange nye til Kalundborg i disse år, og Birgit Westergaard kan godt sætte sig ind i, hvordan det er at komme til en by, hvor man ikke kender nogen. Det har hun nemlig selv prøvet.
Som nygift flyttede hun med sin mand, Mogens Westergaard, til Kalundborg i 1961, da han blev kontorchef for JKL. Hun var københavnerpige og havde fløjet som stewardesse, og hun syntes mildest talt ikke, Kalundborg var en spændende by.
Det hjalp, da børnene kom til. De betød, at hun kom til at lære byen og egnen at kende og fandt ud af, hvilket dejligt sted Kalundborg er med sin lange historie og sin pragtfulde natur.
Begge sønnerne deler deres mors begejstring for byen og bor begge i byen med deres familier.
Birgit Westergaard gik på pension i 2005 og blev i forbindelse med sin fratræden udnævnt til æresmedlem af Kalundborg Turistforening. Den titel er hun meget stolt af.
Servicegenet i top
Og er Birgit Westergaard glad for at kunne gøre en indsats, så er turistforeningen tilsvarende glad for at have fået en kapacitet som Birgit Westergaard med i arbejdet.
Som medlem af foreningens bestyrelse Inge Johansen siger: ”hun taler sprog, så det brager, hun kender rigtig mange mennesker, hun kender Kalundborg og kan fortælle om byen. Hos Birgit er servicegenet helt i top”.
Det er ikke så sjældent, at gæster, når de kommer ind ad døren, udbryder:
- Hvad Søren, er Birgit vendt tilbage?
Tilbage til renæssancen
Noget af det, Birgit Westergaard var med til at sætte i gang, var de populære middelalderaftener senere renæssanceaftener i Det gamle Rådhus.
Turistforeningen tog idéen op for nogle år siden, og nu ulmer lysten til endnu engang at foretage et spring tilbage i tiden og invitere til oplevelser i den gamle Højby.
Birgit Westergaard har ikke spor imod igen at optræde som borgfrue, meget gerne med Mads Findal fra Kalundborg Museum ved sin side igen. Han vil gerne være med, hvis planerne kan realiseres, fortæller Inge Johansen.
Birgit Westergaard husker, at aftenerne var en god måde at bringe turister og fastboende sammen. Der blev dannet venskaber dengang, og nogle af dem holder endnu.