Ingen grund til undren

Ingen grund til undren

Læserbrev: Ingen grund til undren

Forleden nærmest bugnede Nordvestnyt med kulturstof. Forsiden bragte en overordentligt løfterig tekst. Her kunne bladet meddele, at fire fremtrædende erhvervsfolk havde fået nok af den kommunale sendrægtighed m.h.t. kulturelle tiltag. Der er kun et at sige - af hjertet tak!

På siderne 6 og 7 bliver vi så bragt ned på jorden igen med en forklaring på sendrægtigheden, nemlig først et indlæg med formanden for kultur- og fritidsudvalget Hans Munk og på næste side en 1/2 side med Martin Damm, som i overskriften siger, at "det vil så afgjort være nummer et, hvis man kunne slå pjalterne sammen". Til orientering har samme Martin Damm været borgmester her i kommunen siden 2009, så mon ikke han har en væsentlig del af ansvaret for det pjaltede kulturliv?

Hans Munk udtaler, at "vi" - underforstået Kalundborg Kommune - har været længe om at komme i gang på kulturområdet. Det tør svagt antydes. Hans Munk siger endvidere, at "vi har allerede sat en række initiativer i søen". Er det mon etableringen af det såkaldte "blå kulturhus" på havnen, Munk tænker på? Eller er det transformationen af Kalundborg Hallen til en teatersal? Eller måske reetableringen af Møllebakketrappen og området omkring samme? Der var masser af glædesudbrud og hipe, da de tre (nu kommende) tiltag blev vedtaget. Men hvad er der sket indtil nu?

Hans Munk siger, at "som politik vil han ikke være med til at forfordele en by frem for en anden".  Hvad mener han mon med den udtalelse? At forfordele betyder i hvert fald, når man har Hans Munks alder, at give nogen en mindre del, end de har krav på". (Da en del unge har fået udtrykket galt i halsen, er det nu blevet et pendulord, så det også kan betyde det modsatte.) Spørgsmålet er derfor, hvad mener Hans Munk? Hvem er det, han ikke vil tilgodese som de andre mht. tildeling af økonomiske midler til kultur? Jeg venter med Gørlev til næste afsnit.

Martin Damm, der vil slå pjalterne sammen, for at genoplive byens - ikke at forveksle med kommunens - kulturliv, glæder sig over, at nu tager erhvervslivet fat med løfter om 10 millioner kr. over fem år. For kort tid siden var Damm både glad og stolt, da han præsenterede et nyt initiativ - nemlig "Sammen om kulturen". Damm blev i artiklen spurgt, om det aldrig havde været tanken, at Kalundborg Kommune skulle være frontløber i dét projekt. Nej, det havde journalisten misforstået - Martin Damm skulle blot være fødselshjælper på projektet. SIC!

På den anden side. Kalundborg Kommune indtog i 2024 plads nr. 84 ud af 98 udregnet efter hvor meget kommunerne bidrager til kulturlivet. Kalundborg Kommune brugte 928 kr. pr indbygger. Læsø indtog en flot 1. plads med over 1600 kr pr indbygger. Det er forståeligt, når Martin Damm taler om pjalter.

Men lur mig. Inden længe skal vi til stemmeurnerne i forbindelse med kommunalvalget til efteråret. Martin Damm høster rigtig mange stemmer i området omkring og syd for Gørlev. Så bare rolig i Gørlev. I skal nok få jeres svømmehal. Måske ovenikøbet med internationale mål.

Til sidst dette lille spørgsmål: Ved I hvorfor det hedder "stemmeurner"? Det er, fordi det er i disse urner, politikerne begraver alle valgløfter.

Ejvind Bitsch

Del