Højsæson for cykeltyverier på Vestsjælland

Forårsmånederne er højsæson for cykeltyverier, og på Vestsjælland er antallet af anmeldelser i visse områder steget mellem 30 og 33 procent på tre år.

Højsæson for cykeltyverier på Vestsjælland
Interessen for de lidt dyrere cykler som el- og ladcykler er steget de seneste år – og det samme er cykeltyvenes, som i udpræget grad går efter de samme modeller. Foto: GF Forsikring/Chili Nielsen.

gitte@tv-kalundborg.dk

Forårsmånederne er højsæson for cykeltyverier, og på Vestsjælland er antallet af anmeldelser i visse områder steget mellem 30 og 33 procent på tre år. Særligt én gruppe cykelejere skal være ekstra opmærksomme til sommer, lyder det fra GF Forsikring i en pressemeddelelse.

Når dankortet bipper, og en cykel forlader forhandleren, er der i stigende grad tale om en el- eller ladcykel. På Vestsjælland er interessen for de lidt dyrere cykelmodeller nemlig steget de seneste år – og det samme er cykeltyvenes, som i udpræget grad går efter de samme modeller, står der i pressemeddelelsen.

Erstatningsbeløb til cykeltyverier er steget med 17 pct.

Det ser man blandt andet hos GF Forsikring, hvor det gennemsnitlige erstatningsbeløb til cykeltyverier er steget med 17 procent fra 2021 til 2024.

“Der er ingen tvivl om, at tyvene har fået øjnene op for elcykler, ladcykler og specialcykler som for eksempel racer- og mountainbikes. Det ses tydeligt i de anmeldelser, vi får fra vores medlemmer, og det understøttes yderligere af et stigende erstatningsbeløb. Det er selvfølgelig til stor gene for dem, det går ud over, og derfor gør vi også opmærksom på tendensen,” siger afdelingschef for GF Vestsjælland, Charlotte Wiik.

Det årlige antal anmeldte cykeltyverier ligger i gennemsnit på omkring 40.000 på landsplan, og på Vestsjælland er antallet af anmeldelser i 2024 steget mellem 30 og 33 procent sammenlignet med 2021 afhængigt af område. Det viser tal fra kommunerne i Sydsjællands- og Lolland-Falsters samt Midt- og Vestsjællands Politidistrikter.

Nem løsning – svær at huske

Ejer man en af de dyrere modeller, er der ifølge Danmarks Statistik god grund til at holde ekstra øje i de kommende måneder. En tredjedel af alle cykeltyverier sker nemlig i sommermånederne fra juli til september.

Men selvom statistikkerne er imod cykelejerne, er der flere præventive tiltag, som kan gøre livet sværere for lyssky sjæle.

“Vil man gå med livrem og seler, kan man overveje en ekstra lås eller at stille cyklen i et aflåst skur eller en baggård over natten. Låsen er i hvert fald det allerbedste våben, fordi det gør arbejdet sværere for tyven og højner risikoen for, at man bliver opdaget. Desværre ser vi en tendens til, at den lavpraktiske sikkerhed bliver nedprioriteret eller glemt i hverdagen, så banalt eller ej fortjener det en gentagelse,” lyder det fra Charlotte Wiik.

Hvis uheldet alligevel er ude, er det vigtigt at have registreret sit stelnummer og have et købsbevis klar. Begge dele skal bruges, når et cykeltyveri skal anmeldes til Politiet og forsikringen.

Del