Hjortetaksøksen fra Næsby Strand

Seniorforsker Lasse Sørensen, Nationalmuseet, er førende forsker i netop stenalderens genstande og samfund.

Hjortetaksøksen fra Næsby Strand
Hjortetaksøkse med dekorationer. Foto: Museum Vestsjælland.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Inden længe er der foredrag ved Lasse Sørensen på Kalundborg Museum om en særlig økse fra jægerstenalderen.

I 2024 blev Nationalmuseet kontaktet om en sjælden hjortetaksøkse, der var fundet ved Næsby Strand mange år forinden. Øksen stammer fra jægerstenalderen og er ca. 7000 år gammel. Den er smukt dekoreret med et særegent motiv, der bliver tolket som særlige relationer til dyreriget, en dødekult med begravelser i træer og territoriale konflikter om de bedste jagt- og fiskepladser.

Seniorforsker Lasse Sørensen, Nationalmuseet, er førende forsker i netop stenalderens genstande og samfund. Denne aften udfolder han fortolkninger og fortællinger om øksen, dens betydning og hvad den har været anvendt til og sætter den ind i dens samtid.

Foredraget er en del af Videns-saloner om Våben i Vestsjælland, og det foregår onsdag den 5. februar kl. 19-21 på Kalundborg Museum. Det er nødvendigt at købe billet på forhånd via Museum Vestsjællands hjemmeside.

Videns-salon 2025 - Våben i Vestsjælland

Museum Vestsjælland har inviteret forskellige eksperter til en række med videns-saloner om våbenmagt, kamp, konflikt, forsvar, modstand og flugt fra forskellige sider, tider og steder med udgangspunkt i Vestsjælland. 

Eksperterne deler ud af deres viden og i dialog med museumsinspektør Trine Borake, Museum Vestsjælland, undersøger de forskellige afkroge af krig og konflikt. Salonerne skal gøre os klogere på denne dystre, men uundgåelige problematik, der desværre er aktuel både i fortid, i nutid og sikkert også i fremtiden.

Salonerne er arrangeret i forbindelse med forskningsprojektet Våben i Vestsjælland. Projektet er ledet af museumsinspektør, ph.d. og arkæolog Trine Louise Borake i samarbejde med Mads Dengsø Jessen, seniorforsker Nationalmuseet. Projektet har fået støtte fra Augustinus Fonden, Beckett Fonden, Knud Højgårds Fond, Åge og Louis Hansens Fond og Kulturministeriet.

Se evt. mere på Museum Vestsjællands hjemmeside.

Del