Helt nye muligheder for Det Maritime Værksted

”I pakhuset har vi haft mange problemer med kommunen men her er alt hvad der er lovet blevet overholdt, det er en helt anden snak, jeg må rose kommunen, så vi er blevet rigtigt glade for de her lokaler."

Helt nye muligheder for Det Maritime Værksted
I det 110 kvadratmeter store fællesrum kan medlemmerne samles til bl.a. fællesspisning og foredrag. Her er der blevet flyttet vægge og malet. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Kalundborg Kommune og Det Maritime Værksted har i samarbejde fundet nye lokaler på Rynkevangen i Kalundborg og det giver nogle helt nye muligheder selv om lokalerne ikke ligger tæt på havnen.

Siden sommeren 2020 har Det Maritime Værksted været i lokaler i det gamle pakhus i havneparken. Det har hele tiden været en midlertidig aftale indtil Kalundborg Kommune selv skulle bruge bygningen til kulturhus og bibliotek, og det skal de i år hvor ombygningen af pakhuset går i gang.

Nu er der lavet en aftale med Kalundborg Kommune om nye lokaler på Rynkevangen i Kalundborg og medlemmerne er allerede godt i gang med oprydning og renovering.

Her kommer Det Maritime Værksted til at råde over hele 550 kvadratmeter værksted, som er en industrihal med meget højt til loftet, 90 kvadratmeter overdækket areal og 110 kvadratmeter fællesrum hvor medlemmerne kan samles til bl.a. fællesspisning og foredrag.

Med den nye brugsaftale har foreningen indtil videre adgang til lokalerne på Rynkevangen i tre år. Lokaler som er placeret på arealet mellem Slagelsevej og Rynkevangen og som tidligere har huset Vej og Park.

”I pakhuset har vi haft mange problemer med kommunen men her er alt hvad der er lovet blevet overholdt, det er en helt anden snak, jeg må rose kommunen, så vi er blevet rigtigt glade for de her lokaler. Efter vi har holdt møder med Michel van der Linden (direktør for det tekniske område i Kalundborg Kommune) kan alt lade sig gøre, alt hvad vi har ønsket er blevet leveret. Det var som om tonen ændrede sig da vi smed 1200 underskrifter på bordet,” fortæller formand for Det Maritime Værksted, Hardy Bruun, og fortsætter,

”Det betyder selvfølgelig meget, at vi ikke får lokaler på havnen. Her vil vi ikke få i nærheden af de gæster vi har haft i pakhuset, vi vil jo gerne fortælle historien om det gamle håndværk og de gamle motorer, men vi håber selvfølgelig at vi kan fastholde medlemmerne og dem har vi 108 af lige nu, men det her bliver godt.”

En række af medlemmerne har været i gang med at rydde op, flytte vægge og male og planen er, at foreningens generalforsamling den 6. februar skal afholdes i de nye lokaler.

En række sponsorer har allerede meldt sig på banen med hjælp, fx har Punkt1 i Kalundborg sponseret både et komfur og en opvaskemaskine. Stark på Nørre Alle har sponseret 100 liter maling og værktøj til at male med, og Danbolig og revisorfirmaet Obsen og Nielsen har gjort det muligt at få lavet helt nye trøjer til foreningens medlemmer.

Den store værkstedshal er delt i to afdelinger. Den ene del skal bruges til udstilling, mens den anden del skal bruges til træværksted i den ene side og smede og motorværksted i den anden side.

Med så meget plads har Hardy Bruun en idé om, at skoletrætte unge mennesker måske som et projekt kunne være med til at bygge nogle joller, men i første omgang handler det om at komme helt på plads.

De sidste effekter i pakhuset i havneparken skal være ryddet i løbet af foråret.

Det Maritime Værksted er del af Kalundborgs maritime kulturarv og er kendt for deres engagement i at bevare og formidle den maritime historie og tradition. Med aftalen om de nye lokaler er det sikret, at foreningen fortsat kan formidle Kalundborgs maritime historie.

Flere både til samlingen

Det Maritime Værksted råder over en række både, bl.a. den lille fine fiskekutter Fut, og nu kommer der to både mere til samlingen.

Foreningen har nemlig fået doneret en Chalup på omkring 10 meter. Den blev i 1930'erne bygget til Zonen og det eksemplar, som nu kommer til Kalundborg, er formentligt den sidste af de fem som blev bygget.

Det Maritime Værksted har også lige fået en 30 kvadratmeter spidsgatter bygget af bådebygger Thomsen her i Kalundborg tilbage i 1939.

De to både skal nu ind og stå i den store værkstedshal og gennemgå en renovering.

Del