Guld i mørket

Realistiske er hans billeder ikke. Motiverne udsprang af hans forestilling om, hvordan det danske landskab kunne være, hvis man så ordentligt efter også inde i sig selv og søgte kærligheden, sagde Bertel Haarder.

Guld i mørket
Åbningen af Lundbye Kunstfestival på Bispegården blev noget af et tilløbsstykke. Foto: Jens Nielsen

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

Guldaldermalerne deriblandt Johan Thomas Lundbye malede idylliske danske landskaber i en af de værste perioder i Danmarkshistorien. Det kom tidligere kulturminister Bertel Haarder ind på, da han lørdag åbnede Lundbye-udstillingerne i Bispegården og dermed kunstfestivalen 2024.

Han har nok undret sig lidt, den lille bakketrold Sindre, for efter at han var i absolut centrum for et beundrende publikum ved afsløringen lørdag, vendte hans beundrere ham ryggen og vandrede hen over Torvet og op ad Adelgade med kurs mod Bispegården.

Det var der dog en god grund til, for her åbnede tidligere kulturminister Bertel Haarder Lundbye-udstillingerne og dermed Lundbye Kunstfestival 2024 og fem uger, der står i Lundbyes tegn.

- Vi fejrer noget af det fineste og mest berømte i dansk kultur, guldaldermalerne, hvor Lundbye rager op, selvom han døde ganske ung ved et vådeskud i 1. slesvigske krig, sagde Haarder. Han citerede billedkunstner Maja Lisa Engelhardt, der har fortolket Sindre-figuren i bronze, for at drage en parallel imellem, at Lundbye ville give sit liv for Danmark og den vision, han følte som et kald: Gennem sin kunst at få danskerne til at elske Danmark og det danske landskab.

Lundbye gjorde begge dele. Han gav sit liv, og han skabte et vidunderligt Danmarks-billede.

Realistiske er hans billeder ikke. Motiverne udsprang af hans forestilling om, hvordan det danske landskab kunne være, hvis man så ordentligt efter også inde i sig selv og søgte kærligheden, sagde Bertel Haarder.

Smukke billeder i mørk tid

Han kom ind på det paradoksale i, at de smukke billeder blev malet i den værste tid, Danmark nogensinde har gennemlevet med krige, statsbankerot og til sidst, efter nederlaget i 1864, at blive reduceret fra et være en magtfuld søfartsnation til at blive en lille småstat. Det oplevede Lundbye dog ikke, for han døde i 1848.

Hans Edvard Nørregaard-Nielsen sammenlignede engang guldalderens opståen i denne ulykkelige tid, citerede Haarder, med fundet af kantareller, som man finder steder, hvor man ikke venter det.

Bertel Haarder har tidligere deltaget i en Lundbye-festival. Det gjorde han i 2018, da han holdt foredrag.

Det husker Haarder udmærket, han havde nemlig ikke været klar over, at han skulle holde foredrag.

- Så mit manuskript slap op, betroede han TV-Kalundborgs udsendte. Det problem havde han ikke ved festival-åbningen lørdag.

Thors hammer

Og tilbage til Sindre, den lille, mørke bakketrold. Han kunne sole sig i fornyet opmærksomhed, da gæsterne fra Bispegården gik tilbage og endnu engang tog ham i øjesyn.

En magtfuld person trods sin lidenhed, for ifølge nordisk mytologi, som Lundbye var meget optaget af, var Sindre smed, og han havde smedet Thors hammer Mjølner.

Del