Giver de unge en stemme

Deres oplevelser med den kollektive trafik er afgørende for fremtidens løsninger. Men de unge deltager sjældent i klassisk borgerdialog, og derfor har man valgt at afprøve en ny tilgang: Digitale borgermøder.

Giver de unge en stemme
Gennem tre digitale møder har unge fra fire forskellige uddannelsessteder givet deres input, som nu skal danne grundlag for politiske prioriteringer og forbedringer af kollektiv trafik.

gitte@tv-kalundborg.dk

Når unge i Region Sjælland hver dag fylder over halvdelen af sæderne i busser og tog, er deres oplevelser med den kollektive trafik afgørende for fremtidens løsninger. Men de unge deltager sjældent i klassisk borgerdialog, og derfor har politikerne i Region Sjælland valgt at afprøve en ny tilgang: Digitale borgermøder.

Gennem tre digitale møder har unge fra fire forskellige uddannelsessteder givet deres input, som nu skal danne grundlag for politiske prioriteringer og forbedringer af kollektiv trafik.

Unge udgør en stor del af passagererne i den kollektive trafik, men det er en gruppe vi sjældent hører direkte fra gennem de traditionelle kanaler. Deres perspektiver er vigtige og kan give os værdifulde indsigter til at forbedre den kollektive trafik,” siger formand for udvalget for regional udvikling, uddannelse, kollektiv trafik og internationalt samarbejde i Region Sjælland Christian Wedell-Neergaard.

Digitale møder baner vejen for input

Borgermøderne blev afholdt digitalt via Teams og testede forskellige formater. To møder blev afholdt som hybridmøder, hvor eleverne samledes i grupper på deres uddannelsessteder og deltog samlet online, mens det tredje var et rent digitalt møde, hvor deltagerne kunne logge ind fra, hvor som helst – lige fra bussen til træningscentret.

“Vi har oplevet nogle meget engagerede unge med stærke meninger og gode idéer. Det har været en spændende oplevelse at få en direkte dialog med dem og samtidig teste nye metoder til digital borgerinddragelse,” siger næstformand for udvalget Felex Pedersen.

Fra ønske til virkelighed

Borgermøderne blev afholdt med elever fra Campus Odsherred, ZBC Vordingborg, Campus Køge og Nakskov Gymnasium. Nu skal de unges input danne grundlag for udvalgets prioriteringer i den kollektive trafik. Udvalget for regional udvikling, uddannelse, kollektiv trafik og internationalt samarbejde har afsat fire millioner kroner til at imødekomme de unges ønsker, og beslutninger om konkrete tiltag træffes i marts.

“At skabe en god kollektiv trafik for de unge ligger hele udvalget meget på sinde. Transporttiden til og fra uddannelse har stor betydning for unges muligheder for at gennemføre en uddannelse, og samtidig skal den kollektive trafik understøtte et godt ungdomsliv her i regionen,” siger Christian Wedell-Neergaard.

Udvalget og de unge vil sammen evaluere designet og formatet for de tre borgermøder for at sikre, at erfaringerne bruges til fremtidige borgerinddragelser i regionen.

Fakta om unge og transport

  • Unge udgør over halvdelen af passagererne i den kollektive trafik.
  • Transporttiden fra hjem til uddannelse har stor betydning for unges muligheder for at gennemføre en uddannelse.
  • En velfungerende kollektiv trafik understøtter også unges sociale liv, fritidsarbejde og kulturelle aktiviteter.
  • Der er et stort potentiale i at fastholde de unge som brugere af kollektiv trafik senere i livet.

Del