Forberedelserne til undersøgelse af CO2 lagring er sat i gang til søs

Skibe, køretøjer samt containere med udstyr er ankommet til området ved Havnsø, og den grundige kortlægning indledes i det nordøstlige hjørne af undersøgelsesområdet

Forberedelserne til undersøgelse af CO2 lagring er sat i gang til søs
Arbejdet med at klargøre området er i første omgang sat i gang til søs hvor flere specialfartøjer deltager. I Havnsø ligger de to skibe Hydrocat Tapper og Hydrocat 1. Foto: Poul Blasen

Af Jens Nielsen

CO2 Storage Kalundborg er begyndt kortlægningen af undergrunden ved Kalundborg. Arbejdet er første skridt på vejen til at fastslå, om der sikkert og permanent kan lagres CO2 dybt nede i undergrunden for at mindske klimaforandringerne. Lige nu foregår forberedelserne til selve  undersøgelserne.

I juni 2024 tildelte klima-, energi- og forsyningsministeren parterne bag CO2 Storage Kalundborg en undersøgelseslicens til undergrunden i området, efter de danske myndigheder havde udpeget området, som et af flere i Danmark, hvor der potentielt kan lagres CO2 sikkert og permanent.

Skibe, køretøjer samt containere med udstyr er ankommet til området ved Havnsø, og den grundige kortlægning indledes i det nordøstlige hjørne af undersøgelsesområdet har CO2 Storage Kalundborg tidligere oplyst.

Arbejdet med at klargøre området er i første omgang sat i gang til søs hvor flere specialfartøjer deltager. I Havnsø ligger de to skibe Hydrocat Tapper og Hydrocat 1. I Kalundborg Havn ligger WLA-184 Helot. Alle tre skibe sejler under polsk flag og med polsk mandskab ombord.

I ugen der lige er gået, er de tre specialskibe blevet lastet med flere containere med specialudstyr og WLA-184 Helot har allerede været i gang med udlægge bøjer med de såkaldte geofoner i området mellem Nekselø og Havnsø.

Målet er, at der med hjælp fra blandt andet geofoner, hydrofoner samt specialdesignede køretøjer og skibe kan laves en nøjagtigt 3D-kortlægning af undergrunden for at opnå et dybdegående kendskab til geologien i området. Det sker ved at sende vibrationer ned gennem undergrunden, så lydbølger reflekteres retur til overfladen, som opfanges af geofoner og hydrofoner. Der lagres altså ikke CO2 i forbindelse med undersøgelsesperioden.

Selve kortlægningen af undergrunden ventes af løbe frem til efteråret, mens den samlede undersøgelsesperiode vil strække sig over de kommende fire år.

Det er i sidste ende de danske myndigheder, der tager stilling til, om undergrunden er velegnet til sikker og permanent lagring af CO2, som kan levere et markant bidrag til indfrielsen af de danske og europæiske klimaambitioner.

Bliv klogere på fangst og lagring af CO₂

Del