Før stormfloden rammer Kalundborg

Enhedslisten Kalundborg opfordrer kommunalbestyrelsen til at opdatere kommunens handleplaner og til at investere nu.

Før stormfloden rammer Kalundborg
Mange områder i Kalundborg Kommune ligger lavt og nær havet, og kan derfor være i fare, når havene stiger og regnen vælter ned. Arkivfoto: Jens Nielsen.

gitte@tv-kalundborg.dk 

Ifølge flere eksperter bliver klimaforandringerne, herunder stormfloder, en alvorlig udfordring - også for Kalundborg Kommune. Enhedslisten Kalundborg opfordrer nu kommunalbestyrelsen til at opdatere kommunens handleplaner og til at investere nu, for at mindske fremtidige menneskelige og økonomiske katastrofer.

Mange områder i Kalundborg Kommune ligger lavt og nær havet, og kan derfor være i fare, når havene stiger og regnen vælter ned. Danmarks Tekniske Universitet udgav i slutningen af 2024 en rapport med fokus på blandt andet Kalundborg. Forskerne forudser, at havet i dette århundrede stiger med 130 cm. Kombineret med voldsomme regnskyl og hyppige stormfloder, vil vi opleve store skader, og flere arealer vil blive ubeboelige, ifølge rapporten.

Vil have opdateret klimahandlingsplan

Enhedslistens medlem af kommunalbestyrelsen, Niels Erik Danielsen, benytter derfor i denne måned sin ’initiativret’, og foreslår kommunalbestyrelsen, at den opdaterer sin klimahandlingsplan, og hurtigt sætter gang i ambitiøse initiativer, der kan forebygge de forudsete katastrofer.

“Stormfloder bliver en alvorlig udfordring for Kalundborg by, både for husejerne, industriområder og infrastruktur, og vi må have sikret byen bag havnen mod oversvømmelser. Også Reersø, Bjerge Sydstrand og Bjerge Nordstrand er i risiko ved stormflod, og flere tusinde mennesker bor i helårsboliger, som ligger i områder, der forventes at blive påvirket af oversvømmelser,” forklarer Niels Erik Danielsen.

Ifølge sine egne planer skulle kommunen allerede sidste år have sat gang i initiativer som fx en højvandsluse til sikring af havneområdet i Kalundborg by samt diger til sikring af andre kystnære områder, og Niels Erik Danielsen ønsker at få klarhed på, hvor langt man er nået.

Vi er i gang

Jakob Beck Jensen (V), der er formand for Teknik- og Miljøudvalget bekræfter, at kommunen mangler at sikre fra den gamle Vesthavn og over til Hærvigsgade.

“Vi mangler at højvandsikre fra den gamle Vesthavn og over til Hærvigsgade. Der er endnu ikke sat penge af til det, men det skal vi kigge på. Derudover er det korrekt, at der skal fremtidssikres ved Kærby Å, og der bliver lavet en sluse, hvilket Kalundborg Forsyning er i gang med. Så vi mangler de to ting, og så har vi fremtidsikret Kalundborg by,” siger han, og fortsætter: “Vi har netop fået sagen med Bjerge Nordstrand tilbage til genbehandling, så den skal vi også kigge på igen. Men vi er hårdt presset mht. vand lige nu. Der kommer vand fra havet, grundvandet stiger, og når der så også kommer en masse vand fra oven, så er der udfordringer. Så jeg er enig, vi skal fremtidssikre mod stormfloder m..m., og vi er i gang.”

Lokalt kan vi gøre mere

Kommunens klimahandlingsplan ’Kalundborg 2050’ fra 2020 følger de generelle danske klimamålsætninger om at begrænse CO2-udslippet. Men det er slet ikke nok, mener Niels Erik Danielsen.

“Lokalt kan vi gøre meget mere med skærpede krav til nybyggeri, mindre animalsk produktion, bedre offentlig transport mm. I stedet for nye broer og motorveje, skal anlægsmidler bruges til at sikre vores lokalsamfund mod klimaforandringer. Og i stedet for usikker kystturisme, skal kommunen have fokus på at sikre de mennesker, der bor her,” siger han.

En ny økonomisk rapport fra DTU viser, at oversvømmelser på landsplan kan komme til at koste over 400 milliarder kroner over de næste 100 år. Det er mange penge, men ifølge rapporten er det positive, at mange af disse milliarder kan spares ved ambitiøse og hurtige tiltag for klimasikring. Nærmere bestemt vil 70% af skaderne kunne undgås ved en investering på 130 mia.

“Vi kan altså ikke komme i gang for hurtigt,” konkluderer Niels Erik Danielsen.

Læs evt. også: Ingen planer om yderligere højvandssikring

Kilder: "Når stormfloderne rammer", "Økonomiske konsekvenser af oversvømmelser - Nationale skadesberegninger og vurdering af behov for klimasikring" nov. 2024 og DMI’s klimaatlas. https://www.sdu.dk/da/forskning/sdu-climate-cluster/news/naar-stormfloderne-rammer

Økonomiske konsekvenser af oversvømmelser - Prisen ved at vente med klimasikring https://www.man.dtu.dk/-/media/dtudk/nyheder/webnyheder/2024/11/prisen-ved-at-vente_nationale_skadesberegninger_dtu_14-januar-2025.pdf

Del