Er der en arkitekt til stede?

Læserbrev: Er der en arkitekt til stede?
Forleden kunne man i avisen se en stolt projektudvikler omtale Kalundborgs planlagte hotel som byens nye vartegn. Bygningen skal være 8-9 etager højt og ligge for enden af en ny motorvej til byen, så gæster allerede på lang afstand kan se de ankommer til storstaden.
Det er tydeligt at kommunen for enden af motorvejen ikke har nogen arkitekturpolitik og er fuld af grimme huse under byggekranerne. Her ligger endeløse rækker af betonklodser opført af Novo-koncernen, og i forlængelse heraf føjer sig beton-mastodonterne af ikke-arkitektur på Stejlhøj. Og nu kommer så et tårnhøjt hotel, hvorfra man kan overskue hæslighederne.
For hundrede år siden var Kalundborg en rigtig by med kønne huse omkring den fem-tårnede middelalderkirke. Dengang havde man København-Kalundborg og Kortbølgesenderen. Dengang havde man færgeforbindelsen Kalundborg-Århus. Dengang havde byen endnu sin stolthed. Så kom projektudviklerne med deres byggeklodser og parkeringspladser langs Bredegade og begyndte at ødelægge byen. Dernæst gjorde de den inderste del af Kalundborg Fjord til en lodseplads for arkitektonisk skrammel.
Stakkels Kalundborg! Stakkels borgere, der må se deres by gå i opløsning og forvitre til ingenting. Hvem gider bo sådan et sted? Ingen. Snart vil projektudviklerne stå med deres tomme hoteller, usælgelige boligkvarterer i en by uden kultur og urbant indhold.
Projektudviklerne har taget magten ud af hænderne på borgerne og deres politikere. Borgmesterposten er blevet overtaget af storkapitalen. Byens deroute er åbenlys, og Kalundborg er i dag blevet et nationalt skræmmebillede på en afvikling ingen andre byer ønsker. Snart skal kalundborgenserne til valg. Er man i stand til at vælge ny borgmester, der tør udstikke ny kurs for byen? Eller skal nedturen blot fortsætte som hidtil?
Kurt Sørensen
Strandhaven, Kalundborg.