Driftssikker fjernvarme til 50.000 husstande fra industrivirksomhederne i Kalundborg
En række aktører på både producent- og aftagersiden samarbejder om at gøre visionen til virkelighed og bane vejen for et af danmarkshistoriens største energiprojekter.

Af Jens Nielsen
Overskudsvarme fra Kalundborg kan give konkurrencedygtig og driftssikker fjernvarme til omkring 50.000 danske hjem, oplyser Novo Nordsik i en pressemeddelelse.
Symbiosen af industrivirksomheder i Kalundborg producerer store mængder overskudsvarme, som kan udnyttes til fjernvarme på Sjælland og i hovedstadsområdet. En række aktører på både producent- og aftagersiden samarbejder om at gøre visionen til virkelighed og bane vejen for et af danmarkshistoriens største energiprojekter.
Det har længe været kendt, at symbiosen af industrivirksomheder i Kalundborg som et resultat af deres produktion også producerer betydelige mængder overskudsvarme. Den overskudsvarme ventileres i dag direkte op i den blå luft. I de kommende år gennemfører Novo Nordisk og de øvrige virksomheder i symbiosen markante investeringer og udbygninger, som vil øge mængden af tilgængelig overskudsvarme betragteligt.
Det er baggrunden for, at en projektgruppe bestående af både producenter samt aftagere har gennemført et forprojekt, der har undersøgt, hvordan de store mængder overskudsvarme kan udnyttes til fjernvarme – både lokalt i Kalundborg, men også på det øvrige Vestsjælland og i dele af hovedstaden. Forudsætningen er, at der etableres en transmissionsledning, som kan føre varmen fra Kalundborg ind mod hovedstaden med mulighed for at afsætte varme undervejs, bl.a. i Holbæk, der er Danmarks største naturgasby. Hvis projektet realiseres i fuldt omfang, kan omkring 50.000 husstande se frem til at modtage driftssikker fjernvarme fra industri- virksomhederne i Kalundborg til en konkurrencedygtig pris.
”Partnerne i Kalundborg Symbiose søger kontinuerligt efter nye muligheder for at genindvinde uudnyttede reststrømme fra produktionen hos de symbiosedeltagende virksomheder. Nogle af disse muligheder realiseres, mens andre droppes. En af disse muligheder drejer sig om den uudnyttede overskudsvarme fra industrien i Kalundborg," fortæller Michael Hallgren, der er formand for Kalundborg Symbiose og produktionsdirektør hos Novo Nordisk i Kalundborg.
Han fortsætter: ”Kalundborg Symbiose har tidligere undersøgt muligheden for at udnytte overskuds- varmen fra industrien. Det store skift ligger i, at Novo Nordisk netop nu investerer 65 mia. kroner i opførelsen af flere nye fabrikker i Kalundborg. Dette skaber et væsentligt større mængde overskudsvarme, og mængderne er nu så store, at vi vurderer, at der er gode muligheder for projektet. I stedet for at lade varmen gå til spilde, vil det være gavnligt at anvende den til at opvarme tusindvis af private hjem og således bidrage til en sikker og konkurrencedygtig omstilling af varmeforsyningen, der kan gøre en del af Danmark uafhængig af gas”.
Mange aktører involveret
I analysen er der gjort et stort stykke arbejde for at beregne de præcise varmemængder og udføre detaljerede undersøgelser af forskellige scenarier. Det handler f.eks. om, hvilke varmepumpeanlæg, der skal etableres, hvordan forskellige linjeføringer påvirker anlægsprisen og varmeprisen. Der er også blevet regnet på omfanget af CO2-reduktioner, som især sker ved at bidrage til udfasningen af de olie- og gasfyrede byer langs med ledningen.
Projektet bliver udviklet i samarbejde mellem en række aktører, der - udover Novo Nordisk - omfatter Kalundborg Kommune, Kalundborg Forsyning, Holbæk Kommune, Ørsted, VEKS, og CTR (Centralkommunernes Transmissionsselskab). Konsulenthuset Viegand Maagøe bidrager bl.a. med teknisk og finansiel rådgivning. Projektgruppen har analyseret en lang række scenarier, og der har løbende været fokus på at kortlægge tekniske og finansielle risici.
I fællesskab har parterne nu besluttet at arbejde videre med en løsning, der sigter mod at etablere en transmissionsledning ind til København med tilslutning til hovedstadens fjernvarmenet ved Roskilde. Linjeføringen gør det muligt at afsætte varme både lokalt i Kalundborg og i Holbæk. Det er tanken, at virksomhederne i Kalundborg som udgangspunkt leverer varmen gratis, da det i dag er en spildstrøm, som bare ventileres op i den blå luft. Der er altså ingen af virksomhederne, som skal tjene penge på projektet.
Mange faktorer spiller ind
Prisen for at bygge transmissionsledningen og etablere tilslutninger i Kalundborg og Roskilde er for den løsning, som projektgruppen har besluttet at arbejde videre med, opgjort til ca. 4,9 mia. kr. Samfundsøkonomien i projektet er ifølge Viegand Maagøs beregninger positiv med et plus på 2,3 mia. kr. over 50 år. Såfremt projektet kan realiseres, er det ambitionen, at ledningen vil være klar til drift i 2030.
Der er dog fortsat flere udfordringer, som skal håndteres, før der kan træffes en endelig beslutning om at bygge transmissionsledningen. I øjeblikket arbejdes der på at afklare rammerne for eventuelt at etablere et kommunalt projektselskab, som kan stå i spidsen for byggeriet. Samtidig er der drøftelser med fonde, pensionskasser og andre finansielle institutioner om at tilvejebringe den nødvendige finansiering. Det er afgørende at sikre en finansieringsmodel, der minimerer risikoen for det projektselskab, der skal optage lån, samtidig med at varmeprisen holdes så lav muligt.
”Projektet er stadig under udvikling, og der er endnu ikke truffet beslutning om at gennemføre det. Derfor er det på nuværende tidspunkt heller ikke muligt at sige noget om, hvornår der eventuelt vil blive truffet beslutning om at realisere projektet. Projektets parter er enige om det store potentiale og arbejder målrettet mod at omsætte visionen til virkelighed. Projektet er imidlertid unikt i sit omfang og ambitionsniveau, og parterne er enige om, at der skal etableres et solidt fundament, og en tilstrækkelig risikoafdækning, inden den endelige beslutning kan træffes”, slutter Michael Hallgren.
Faktaboks:
- Overskudsvarmen fra Kalundborg kan, såfremt projektet realiseres, forsyne 50.000 husstande med fjernvarme til en konkurrencedygtig pris, der er lavere end den, forbrugerne betaler i dag.
- Reduceret CO2-udledning: Udnyttelse af overskudsvarme vil både kunne reducere CO2- udledningerne og fortrænge et betydeligt fremtidigt
- Accelereret udfasning af naturgas: Projektet kan potentielt give et markant bidrag til målet om at udfase naturgas til boligopvarmning senest i 2035
- Stabil og sikker forsyning: Projektet er baseret på kendt og gennemprøvet teknologi med lang levetid, hvilket sikrer en stabil og sikker varmeforsyning, der er uafhængig af internationale energimarkeder.