Digitalisering kan være svær for seniorer

Hos ÆldreSagen har man længe kæmpet for at digitaliseringen ikke går ud over ældre borgeres muligheder i samfundet.

Digitalisering kan være svær for seniorer
Vi lever i en digital tidsalder, og mange seniorer står over for digitale udfordringer. Arkivfoto: Jens Nielsen.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Vi lever i en digital tidsalder, og mange seniorer står over for digitale udfordringer, det betyder også, at kommunen må tænke over, hvordan de forskellige ting foregår i forhold til fx kommunikation.

Hos ÆldreSagen har man længe kæmpet for at digitaliseringen ikke går ud over ældre borgeres muligheder i samfundet. De fortæller, at de hos ÆldreSagen ikke er modstandere af digitalisering, men derimod er modstandere af meningsløs digitalisering.

“Et eksempel er Kalundborg Kommunes nedlæggelse af sms-advisering om tømning af skraldespande, som nu er erstattet af en service på smartphones I form af en app. Hvad med de ældre, der ikke har en smartphone, og derfor ikke kan downloade en app? Eller måske de har en smartphone, men har svært ved at betjene den,” fortæller Niels Erik Christensen, der er næstformand for Ældresagen i Kalundborg

Sundhedsområdet halter gevaldigt efter

Hos ÆldreSagen i Kalundborg mener man, at der er mange områder, hvor digitaliseringen ikke er god for de ældre borgere.

“På sundhedsområdet har regionerne to forskellige journalsystemer, kommunerne 4-5 forskellige og de praktiserende læger og speciallægerne yderlig en håndfuld. Mange af disse systemer arbejder ikke sammen, så det rammer patienter, at de rigtige behandlere ikke har adgang til de rigtige data, selvom de er i et system inden for sundhedsområdet. Fx hvis en patient får lavet et EKG hos den praktiserende læge, og der er brug for det på sygehuset, vil det ikke kunne overføres, men skal medbringes på papir. Digitalisering må udvikles så også mindre digitale borgere kan bruge den,” siger Niels Erik Christensen.

Del