Det skal der laves om på!
Jeg tror, at vi var mange, som måske havde forventet at høre om lidt større ambitioner for kulturområdet.
![Det skal der laves om på!](/media/k3anxyuk/img_3855.jpg?width=50)
Jeg var inviteret til at deltage i Kulturkonferencen med analysen af den kulturanalyse, som Kultur- og Fritidsudvalget iværksatte for et halvt år siden. Man fandt det nødvendigt for at få syn for sagn om Kalundborgs kulturelle tilbud og mangler på samme. Udvalget ønskede særligt at belyse behovet for kultur for generationen 18 - 55 år. Et blik rundt i salen viste, at det så nok ikke helt var målgruppen, som sad i Kino biografen. Små 90% af de indbudte har allerede fejret deres 55 års fødselsdag.
Især den sidste sætning er lovende. Men det var til gengæld også det eneste, vi IKKE hørte om. Stor respekt for ønsket om små arbejdende værksteder, SKØL Brygkompagnis succes med at udvikle et hyggeligt hjørne i en ellers død bymidte, vandreture ved Tissø, Slotskælderen som et samlingssted for de unge studerende, paddleboardbanen som Novo's medarbejdere spiller på, (inden de igen kører hjem til København, for hvad skal de ellers i Kalundborg?), streetfood og motorcykeltræf på havnen. Alt sammen noget, som enkelte borgere selv har skabt og gudskelov for det! De få gange hvor paneldeltagerne pippede noget om Kalundborgs mangler, blev budskabet hurtigt lagt ned af ordstyreren og journalisten Anja Bo, der kommenterede det med et; ja! Sådan er det jo i mange provinsbyer. Det kan hun da have ret i. Men nu er kulturanalysen vel forhåbentlig bestilt, fordi man gerne vil udvikle og ikke afvikle, tænker jeg.
Nemt var det også at tale om en stor erhvervsvirksomhed i byen og dennes mangel på initiativ til at byde ind. Men det sker næppe med ambitioner på det niveau.
Jeg tror, at vi var mange, som måske havde forventet at høre om lidt større ambitioner for kulturområdet. Tænker kommunalpolitikerne overhovedet stort? Kan man overveje at indrette det gamle rådhus til et kunstmuseum for Kalundborg Kunstnerne? Eller kan man gøre Nykøbing Sjælland kunsten efter og få sig et rigtigt teater? Byen i Odsherred har 5000 indbyggere og byder på eget teater, kulturhus, glasmuseum og et kunstmuseum. Sådan!
Eller hvad med et kongrescenter, som de har i Ringsted, og som har over 200 arrangementer om året, hvor tusindvis af stedets gæster også bruger byens restauranter og indkøbsmuligheder? Så ville Kalundborg i det mindste få sig et hotel, som byen heller ikke har.
Nordvestnyt skriver, at 140 gæster var med til at debattere kulturlivet i Kalundborg. Sådan var det nu ikke helt. 140 gæster var derimod tilskuere til Kultur- og Fritidsudvalgets egen debat, som foregik på scenen. Det var ikke muligt for de 140 gæster at stille spørgsmål eller komme med andre forslag.
Nu har Kultur- og Fritidsudvalget så gennemgået analysen overfor et indbudt publikum. Hvornår hører vi om ambitionerne for et fremtidigt kulturliv i Kalundborg? Næstformand i Kultur- og Fritidsudvalget, Esben Hansen, prøvede på en pæn måde at sige, at man vil forsøge i det små og at det nok kommer til at tage tid. Det tror vi på. For hvem skal betale, når Borgmesteren meddeler, at der ikke er penge i kassen på trods af, at Kalundborg i år 2024 modtager 171 mio. kroner (efter skat) i en slags filial-selskabsskat primært pga. af Novo's beliggenhed i kommunen? Det er jo penge, som kommunen selvsagt ikke kan budgettere med på forhånd, da der årligt kan være store udsving i selskabsskatteprovenuet i de kommuner, som huser større filialer. Så det er penge, kommunalpolitikerne må vælge at bruge til noget andet end vedligehold og drift i kommunen. En markant forbedring af et kulturliv for eksempel.
Det er da ikke så ringe endda.
Anna von Lowzow