Det offentlige rum bør være mere handicapvenligt

Ulla Villadsen sidder i kørestol og ægteparret mærker dagligt, hvordan det kan være en udfordring at komme fra a til b i en kørestol. 

Det offentlige rum bør være mere handicapvenligt
Anders Villadsen (th) og formand for Teknik- og Miljøudvalg, Jacob Beck Jensen (V) får en snak om, hvor der er problemer med at komme frem, i fx en kørestol, i byen. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Onsdag eftermiddag var formand for Teknik- og Miljøudvalget, Jakob Beck Jensen (V) sat i stævne ved Kalundborg Bibliotek af formand for Handicaprådet, Gunver Jensen (Kalundborg-Listen). Her mødtes de med Ulla og Anders Villadsen, der er nogle af de borgere, der har henvendt sig til Gunver Jensen vedr. problematikken omkring at komme frem i kommunen, når man fx er kørestolsbruger.

Sidder man i kørestol, bruger rollator eller måske køre med barne- eller klapvogn kan det flere steder i kommunen være en udfordring at komme frem, fordi man ikke har tænk i at tage hensyn til dem, der af den ene eller anden grund kommer frem ved hjælp af hjul.

Ulla og Anders Villadsen bor i Kalundborg, og har længe undret sig over, at man fortsat flere steder i det offentlige rum ikke tager hensyn til, at nogle borgere er dårlig gående eller fx sidder i kørestol. Ulla Villadsen sidder i kørestol og ægteparret mærker dagligt, hvordan det kan være en udfordring at komme fra a til b i en kørestol. 

“Det er et problem mange steder. Jeg vil sige, at det er blevet bedre, men der er stadig steder, hvor man kunne gøre det meget bedre, og især når man bygger nyt, bør man tage hensyn til de borgere, der netop har lidt sværere ved at komme rundt,” siger Anders Villadsen.

Får mange henvendelser fra borgerne

Gunver Jensen har fået mange henvendelser fra borgere, der har samme problemer, som hvad Anders Villadsen beskriver, og hun kontaktedede derfor Jakob Beck Jensen, der sidder som formand for Teknik- og Miljø således, at de sammen kan se på problemet.

“Jeg får mange henvendelser fra borgere, der i det offentlige rum kan have svært ved at komme rundt, og det er i hele kommunen, at jeg får henvendelser fra. Det kan jo ikke være rigtigt. Jeg siger ikke, at vi skal fare rundt i hele kommunen og hive alle fliser op, men når vi bygger nyt, skal vi altså tænke i det. Ligesom man nogle steder kan hive en 3-4 fliser op og lægge dem igen, hvorefter ældre og gangbesværede så vil have lettere ved at gå på det område uden at falde,” siger Gunver Jensen.

Giv et praj

Jakob Beck Jensen kan godt se, at der er nogle steder, hvor man burde have tænkt ind, at der er borgere, der er usikre på benene, bruger gangstativ eller kørestol – eller børnefamilierne med barnevogn osv., der også benytter området og skal kunne komme frem og tilbage.

“Vi skal helt sikkert tænke ind, at også gangbesværede, kørestolsbrugere med flere skal kunne komme frem og tilbage, når vi bygger nyt. Vi skal have, Handicaprådet ind over, så vi ved, hvad der er brug for. Vi har flere steder, hvor man har husket på det, men vi kan gøre det endnu bedre. Og jeg må ærligt indrømme, at man tænker jo ikke så meget over det selv, når man ikke har udfordringerne. Men det skal vi,” siger Jakob Beck Jensen, og fortsætter: “En idé til, hvad man kan gøre, hvis der er et sted, hvor fliserne fx ligger rigtig dårligt eller der er huller i asfalten, så kan man give et praj til kommune, og så plejer de altså at komme ud og se på problemet og lave det inden der går så længe. Derudover skal vi selvfølgelig tænke det ind, når vi laver nybyggeri, fx når vi  bygger kulturhuset på havnen.”

Man kan give et praj til Kalundborg Kommune her https://kalundborg.dk/borger/veje-teknik-og-miljoe/giv-et-praj

Del