Det maritime politi er klar til at stævne ud

Politiets båd – en syv meter lang RIB-båd med blink og sirene – har allerede lagt fra land og er klar til at holde vagt på bølgerne, oplyser politiet.

Det maritime politi er klar til at stævne ud
Arkivfoto: Jokum Tord Larsen

Af Jens Nielsen

Sejlsæsonen er lige rundt om hjørnet, og det maritime politi fra Midt- og Vestsjællands politikreds er klar til at stævne ud og patruljere langs de ca. 500 km kyststrækning i politikredsen. Også i Kalundborg Kommune vil det maritime politi kontrollere fjorde, kyster og havne.

Politiets båd – en syv meter lang RIB-båd med blink og sirene – har allerede lagt fra land og er klar til at holde vagt på bølgerne, oplyser politiet.

Politibetjentene ombord er vant til at navigere efter reglerne, og så er de uddannet bådførere og gaster. De kontrollerer, om sejlerne er spirituspåvirkede, om alle har redningsveste, og om papirerne såsom forsikring m.m. er i orden.

Når du fører et fartøj på vandet i Danmark, er du bådfører. Det gælder uanset om du fører en større motorbåd, jetski, en sejlbåd for sejl eller motor, en lille jolle, en kajak eller fx et paddleboard eller dyrker kitesurfing (brætsejlads). Det gælder også ved fritidssejlads, og uanset om det er et certifikatkrævende fartøj eller ikke og uanset, om du går for motor eller sejl.

Som bådfører er du underlagt en hel række regler for sejlads og sikkerhed med det ansvar, som det medfører. Disse regler omfatter bl.a. krav om udkig, hastighed, vigeregler, sikkerhedsforhold som fx redningsveste, skibslys, regler for ansvarsforsikring, lovpligtige certifikater og promillegrænser.  

 Helt overordnet

  • Du har som skibsfører altid ansvaret for at kende de regler, der omfatter din sejlads
  • Du skal som skibsfører altid kunne føre fartøjet på fuldt betryggende vis
  • Husk dit certifikat til fartøjet (hvis påkrævet)
  • Husk certifikat til ansvarsforsikring (hvis påkrævet)
  • Der skal være godkendt redningsvest/svømmevest til alle ombord - også ved brætsejlads og i kajak
  • Overhold reglerne for sejlads, lokale reglementer, havnereglementer mv.

Eksempler på bødetakster på vandet

  • Manglende eller ikke godkendt/passende redningsvest - kr. 1.500 pr. vest
  • Manglende certifikat til speedbåd eller jetski/vandscooter - kr. 5.000
  • Sejlads i forbudszoner, 1. gang - kr. 5.000
  • Overtrædelse af hastighedsbegrænsning, 1. gang - kr. 5.000*

    *ved kontrol af hastighed sikrer Politiet, at der tages højde for strømforhold, bådtype mv., så der sikres, at der er tale om en faktisk hastighedsoverskridelse.

Har du brug for politiets tilstedeværelse til søs? Så send os en mail på: MVSJ-maritimt-politi@politi.dk

Del