Det er aldrig for sent at ændre standpunkt og træffe en bedre beslutning

Det er aldrig for sent at ændre standpunkt og træffe en bedre beslutning

Læserbrev: Det aldrig for sent at ændre standpunkt og træffe en bedre beslutning

Det maritime Værksted lagde i går et opslag op i Facebook gruppen 4400 Kalundborg og flere andre Kalundborg grupper om restaurering af stok-ankeret fra Ulstrup.

I den forbindelse er der kommet flere kommentarer om hvorfor vi hjælper kommunen, nu da vi kun har en tidsbegrænset lejekontrakt til slutningen af december 2023.

Vi vil meget gerne hjælpe kommunes vedligeholdelsesafdeling. De har en forståelse over for at det maritime miljø skal bevares.

Vi laver også udstillinger på havnen når der kommer krydstogtsskibe. De er meget velbesøgte, både af turister og lokale.

Vi er ved at renovere bundgarnsjollen LASSE som har 80 år på bagen og som familien Roel har fisket med på Asnæs. Skibsbevaringsfonden har været inde og erklære den bevaringsværdig, da det er et stykke kulturarv. Der kommer en BUKH motor i den og BUKH har rigtig mange Kalundborgensere haft en forbindelse til gennem tiderne. I dag har vi 7 forskellige BUKH motorer som vi starter op under udstillingerne, som vores besøgende er meget glade for at kigge på.

Ud over vores klubaftner, mandage og torsdag, går vi dernede næsten hver dag hvor vi åbner for publikum, når vi alligevel går der og der kan nemt komme op til 10-12 stykker i det tidsrum vi er der. Mange gange må vi afvise folk når vi skal hjem og det er vi rigtige kede af. Så hvis Det blå pakhus kunne få lov til at blive bevaret og omdannet til maritimt center, ville det være et eftertragtet turistmål.

Ang. Det store stok-anker som skal renoveres, vil der blive taget et stort stykke egetræsstamme hjem som vil blive flækket og hugget til med bredbil og skarøkser og i den proces håber vi at turister og andre interesserede vil komme ned og kigge på de næste uger. Det vil foregå lidt ad gangen over mange uger i dagtimerne og på klubaftenerne, når der er nogle medlemmer til stede. Vi vil meget fortælle historien og så folk kan få et indblik i hvordan der bliver arbejdet i Det maritime Værksted.

På klubaftenerne er vi også gang med at kortlægge ålegårde fra Asnæs og Røsnæs samt bundgarn og fiskeriet fra Kalundborg havn fra 16-1700-tallet og til i dag. Det har været med til at skabe Kalundborg havn gennem tider og der kom rigtig gang i fragt fra Kalundborg havn slutningen af 1700 og begyndelsen af 1800-tallet. Det er Kalundborg havn der har skabt Kalundborg og ved århundredeskiftet kom færgefarten også i gang i Kalundborg. Det er også et stort arbejde at kortlægge. Vi kan bruge flere frivillige til historieskrivning. Så alle er velkomne til at kontakte os.

Vi prøver på at holde liv i den kulturarv som der er behov for. Vi vil meget gerne være med til at bevare det maritime miljø for at kunne vise historien og respekt for vores forfædre som har været med til at skabe dette, men også for at kunne vise vores børn og børnebørn hvordan Kalundborg havn er blevet udviklet siden Absalon skabte Kalundborg by i 1100-tallet.

Vi er meget kede af at der ikke er forståelse for dette fra borgmester Martin Damm og styringsgruppens – bynær havneudvalgs side. Vi er kede af at den lille gruppe skal sidde og tage stilling til om det er den rigtige beslutning på vegne af Kalundborg og dens fremtid, at nedlægge den kulturperle Det maritime Værksted er ved at bygge op på frivillighed. Det er de 6-7 personer der sidder og bestemmer på hele Kalundborgs vegne. Til kommunalvalget blev der snakket om borgerinddragelse, men en så lille gruppe borgere og borgmesteren, kan da ikke være repræsentativ for hele kommune? Vi kan oplyse, at vi oplever, at der er stor utilfredshed med beslutningen i Kalundborg by og omegn.

Der er åbenbart langt vej fra Holbækvej og så ned til det blå pakhus. Vi har inviteret borgmester Martin Damm og styregruppen mange gange, senest for et par måneder siden til vores sømands gudstjeneste, men vi har ikke set skyggen af dem.

Borgmesteren gik dog forbi den dag han viste baronesse Anna von Lowzow rundt på havnen, men han var åbenbart ikke interesseret i at vise hende det blå pakhus og de skyndte sig videre, selv om vi stod lige ved siden af og vi kunne nemt have foretaget en rundvisning. Jeg troede at man var borgmester for alle byens borgere, men det ser åbenbart ikke sådan ud? Vi er meget kede af, at fordi borgmesteren og styringsgruppen ikke lige har samme interesse for kulturarven og det maritime, ikke kan og vil se ud over sine egne interesser.

Vi synes det ville synd at plastre hele havneparken ind i beton, stål og glas. Lad nu det lille åndehul være fritaget og bevar det som det er.

Det aldrig for sent at ændre standpunkt og træffe en bedre beslutning, hvis man er blevet klogere.

Poul Blasen

Det Maritime Værksted

Del