Der kan blive tale om lagring af 12 mio. tons CO2 om året i Kalundborg området

Efter det kom frem, at området omkring Havnsø og Føllenslev kan være egnet til lagring af CO2 i undergrunden, har der været stor protest fra lokalbefolkningen.

Der kan blive tale om lagring af 12 mio. tons CO2 om året i Kalundborg området
Fra venstre: Sveinung Hagen – ansvarlig for CCS-licenser hos Equinor, Lars Bruun Sørensen – leder af Ørsteds CCS-forretning og Ulrik Olbjørn – ansvarlig for Equinors samlede CCS satsning i Danmark inkl overordnet ansvarlig for CO2 Storage Kalundborg. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Torsdag kom det frem, at Ørsted har sammen med Equinor og Nordsøfonden har opnået tilladelse af Energistyrelsen til at udforske potentialet for CO2-lagring i Kalundborg­ området. Det sker som del af statens udbud af efterforskningslicenser til CO2-lagring. Der kan blive tale om lagring af flere hundrede millioner tons CO2.

Et område fra Nekselø til Saltbæk Vig i nord og til Jorløse og Knabstrup i syd skal de kommende år undersøges nærmere for at vurdere om det er egnet til lagring af store mængder CO2.

Tidligere er området omkring Havnsø og Føllenslev blevet udpeget som egnet, og det har givet store protester fra lokalbefolkningen, men nu skal hele området altså undersøges endnu nærmere med seismisk udstyr.

Repræsentanter fra Ørsted og Equinor var fredag samlet i Kalundborg til et pressemøde hvor det omfattende projekt blev præsenteret.

Her blev det også slået fast flere gange, at det i første omgang kun handler om en undersøgelse af, om området er egnet til lagring af CO2 1400 meter nede i undergrunden. Det blev også flere gange slået fast, at der kun bliver tale om CO2 lagring, hvis det er trygt for både befolkningen og naturen.

”I forhold til de tidligere undersøgelser der er lavet i området, regner vi med, at der kan være tale om lagring af nogle hundrede millioner tons CO2 totalt og op mod 12 millioner tons om året,” fortæller Sveinung Hagen – ansvarlig for CCS-licenser hos Equinor.

Efter det kom frem, at området omkring Havnsø og Føllenslev kan være egnet til lagring af CO2 i undergrunden, har der været stor protest fra lokalbefolkningen og der har været indkaldt til flere stormøder om emnet.

”Vi har stor forståelse for, at ny teknologi kan give bekymring, men vi ønsker spørgsmål velkommen og borgerne skal få gode svar så det bliver en god dialog. Undersøgelsesperioden er netop til at vise, at det kan gøres trygt og sikkert,” fortæller Ulrik Olbjørn – ansvarlig for Equinors samlede CCS-satsning i Danmark inkl overordnet ansvarlig for CO2 Storage Kalundborg, og han fortsætter, ”Hvis CO2 opfører sig anderledes end modellerne tilsiger, så må man tilpasse injektionen eller i værste fald stoppe den, men det er en rigtig dårlig forretning at investere milliarder af kroner og så risikere at skulle stoppe. Derfor ligger det i partnerskabets interesse, at det er trygt og sikkert.”

Har stor erfaring

Equinor har allerede stor erfaring med at pumpe CO2 ned i undergrunden, det foregår flere steder i Norge og firmaet har også licens til lagring af CO2 i Texas.

”Lagringen af CO2 foregår 1400 meter nede i undergrunden og skulle der komme en form for lækage som er til fare for mennesker og miljø, den er meget meget lille, det er jo samme struktur som holder på olie og gas i millioner af år og det er de samme teknikker som er brugt til transport af naturgas som vi vil gøre brug af så det er så trygt og sikkert for vores medarbejdere og befolkningen som muligt,” fortæller Ulrik Olbjørn og Sveinung Hagen fortsætter, ”Der er jo flere pilotprojekter rundt om i verden med lagring af CO2 og ingen har jo vist lækage til atmosfæren.”

Samarbejdet mellem Equinor, Nordsøfonden og Ørsted går under navnet 'CO2 Storage Kalundborg' og skal drage nytte af Ørsteds faciliteter og Equinors ekspertise. Equinor vil fokusere på at undersøge områdets egnethed til CO2-lagring. Ørsted vil bidrage med infrastruktur og logistik fra Ørsted Kalundborg CO2 Hub, som skal fange CO2 fra Asnæsværket i Kalundborg og Avedøreværket i Storkøbenhavn.

Del