Der er nok at tage fat på, når det gælder kulturen

Ifølge analysen mangler kulturen i Kalundborg Kommune synlighed. Hvor og hvordan finder borgerne de tilbud, der findes. Det var bl.a. et af de emner, som blev diskuteret i en af aftenens tre paneldebatter.

Der er nok at tage fat på, når det gælder kulturen
Til kulturkonferencen var der indlagt tre paneldebatter. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

En analyse af kulturen i Kalundborg Kommune blev tirsdag fremlagt for et indbudt publikum. Kulturen i kommunen bliver helt sikkert et vigtigt emne i den kommende valgkamp.

I oktober 2023 iværksatte Kultur- og Fritidsudvalget en omfattende kulturanalyse i samarbejde med Kulturens Analyseinstitut. Formålet med denne analyse var at skabe et solidt vidensgrundlag for det strategiske arbejde med Kalundborg Kommunes kulturliv – med særligt fokus på behovet for nye tilbud til aldersgruppen 18-55 år.

Dette blev gennemført via spørgeskemaundersøgelser og kvalitative interviews med centrale aktører på kulturområdet, herunder foreninger, kulturinstitutioner og private arrangører. Omkring 1.300 har besvaret spørgeskemaet.

Tirsdag blev omkring 140 kulturaktører, såvel professionelle som frivillige, præsenteret for analysens resultat i Kino Den Blå Engel, og som de fleste nok allerede var klar over, er der nok at tage fat på, når det gælder kulturen i Kalundborg Kommune.

Analysen af Kalundborg Kommunes kulturliv viser en stor aktivitet i hele kommunen. Især i landområderne står det lokale kulturliv stærkt – båret af et stort lokalt civilsamfunds-engagement. Omvendt tegner der sig et mere – fra borgerperspektiv - utydeligt kulturliv i Kalundborg by, hvor der samtidig viser sig en forventning til, at der her er noget, som skaber synlighed, profil og ”fyrtårne”, der kan lyse på det samlede kulturliv i kommunen.

Mere synlighed

Ifølge analysen mangler kulturen i Kalundborg Kommune synlighed. Hvor og hvordan finder borgerne de tilbud, der findes. Det var bl.a. et af de emner, som blev diskuteret i en af aftenens tre paneldebatter.

Flere nævner også erhvervslivets rolle - eller manglende rolle, når der tales kultur. Bl.a. Niels Estrup, der er medejer af PSE Musicon, som tidligere har arrangeret flere streetfood-festivaler og livsstilsmesser i Kalundborg.

”Hvis en stor herboende virksomhed var villig til at støtte den lokale kultur i samme omfang, som for eksempel Sparekassen Sjælland gør i Holbæk, så ville alle byens huse være belagt med bladguld, så jeg synes der ligger et kæmpe ansvar i at få hele site Kalundborg aktiveret, og få dem til at tage et ansvar, og jeg ved godt, det er svært,” sagde han og høstede et stort bifald fra salen.

Anders Nielsen, indehaver af PadelFun4All i Kalundborg deltog også i en af de tre paneldebatter: ”I padelcentret har vi mange Novo ansatte som spiller padel, inden de kører hjem, og jeg kan jo høre, når snakken går, at de vil gerne arbejde her, men der sker simpelthen for lidt i Kalundborg til, at de vil bo her,” sagde han.

To grupper stikker ud i analysen, som værende ikke mødt spot on ift. deres forventninger og ønsker til kulturudbud – de unge og de udenlandske tilflyttere. Det peger på, at der er behov for særindsatser, hvis disse grupper skal opleve kulturlivet mere relevant og have en øget tilfredshed.

Hver 4. borger i Kalundborg Kommune er tilfreds/meget tilfreds med kulturlivet i Kalundborg Kommune. Det betyder, at 3 ud af 4 enten er indifferente, utilfredse eller ikke ved, hvad de skal synes om kulturlivet. Det giver umiddelbart en kommune med et stort potentiale for at forbedre borgernes tilfredshed med kulturlivet, står der i analysen.

Der skal bruges flere penge på kultur

Mødets moderator journalist Anja Bo stillede formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Hans Munk (B) spørgsmålet, ”Hvordan er det nu, at Kalundborg ligger i forhold til resten af landet i forhold til kulturpolitikken.” Hvilket høstede et stort bifald.

Til det svarede udvalgsformanden, ”Vi er nok den kommune, som giver allermindst til kultur, og det er vi nogle stykker, som har gjort opmærksom på i mange år efterhånden. Vi får så meget ud af den kultur, som er, men vi står også i den situation, at vi godt kan se, at vi er nødt til at have noget hjælp. Det nytter jo ikke noget, at vi har en masse arbejdspladser, hvis vi ikke har et sted, der er værd at bo - og der skal vi have et samarbejde i gang mellem kommune, foreninger og virksomheder.” 

”Uartigt, at de nævner erhvervslivet flere gange” 

Flere af de fremmødte havde måske håbet, at der på mødet kom en plan for, hvad der nu skal ske for at sætte mere fokus på kulturen i Kalundborg Kommune.

”Jeg er ikke blevet klogere efter dagens møde, og jeg kan høre, at jeg ikke står alene med den holdning. Jeg har ikke fået en plan for, hvad der skal ske fremover, og hvad kommunen har gjort af aktiv indsats. Har de afsat penge, har de lavet partnerskaber, måske de har lyst til at bidrage med nogle konsulenttimer, og så synes jeg kommunen fokuserer på mange af de gratis ting,” fortæller Sülle Gövercin fra Postgaarden Event- og Musikhus, og fortsætter: ”Jeg ved ikke, hvad jeg havde af forventninger til i dag, men en lille forventning havde måske været, at kommunen havde stillet sig frem og sagt, vi har simpelthen ikke gjort det godt nok, men det råder vi bod på nu på følgende måde.”

Johnny Elmelund fra Kalundborg Rock’er supplerer: ”Det virker som om, at kommunen fraskriver sig alt ansvar. Flere gange nævner de, at det er erhvervslivet, som skal træde i karakter, nej det er det ikke, det er kommunen, som skal bane vejen. Jeg synes faktisk, det er uartigt, at de nævner erhvervslivet flere gange.” 

Journalist og filminstruktør Anna von Lowzow, der sidste sommer var med til at sætte gang i kulturdebatten i Kalundborg Kommune med en kritisk kronik i Berlingske Tidende, var også med til kulturkonferencen, og hun efterlyste flere kritiske spørgsmål fra moderatoren.

Det er fint med nogle små arbejdende værksteder og en udstilling af motorcykler i havneparken, men hvor er kunstmuseet, og hvorfor spørger moderatoren ikke om, hvem der skal betale? Det her er jo en gratis omgang, jeg forstår ikke, hvorfor der ikke var nogle kritiske spørgsmål,” sagde hun.

Som afslutning sagde næstformand for Kultur- og Fritidsudvalget, Esben Hansen (S), ”Vi har nogle vigtige møder og netværk, som vi skal arbejde med. Der skal oprettes erfagrupper, og det kan godt være, at kulturen ikke kan redde hele verden, men nu gør vi et forsøg, og jeg vil vove den påstand, at vi alle sammen, om nogle år, vil være enige om, at det i hvert fald var sjovt at prøve.” 

Kultur- og Fritidsudvalget vil nu lave en grundig gennemgang af kulturkonferencen og invitere til endnu mere dialog fremover.

”Nu skal vi bare have resten af udvalgene i Kalundborg Kommune til at forstå, at der skal afsættes flere penge til kulturen, og det vil helt sikkert blive et vigtigt emne i den kommende valgkamp,” sagde Hans Munk efter mødet i Kino Den Blå Engel.

Kulturanalysen vil være tilgængelige på kommunens hjemmeside.

Del