"Der bliver ikke ro, før der kommer et nyt menighedsråd"

Senest er kirkens pedel blevet sagt op uden nogen form for varsel. Endnu to medlemmer af menighedsrådet har nu forladt rådet.

"Der bliver ikke ro, før der kommer et nyt menighedsråd"
Arkivfoto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen jens@tv-kalundborg.dk 

Det dårlige arbejdsmiljø i Nyvangskirken mellem menighedsrådet på den ene side og præst og medarbejdere på den anden side har vel aldrig været dårligere. Senest er kirkens pedel blevet sagt op uden nogen form for varsel. Endnu to medlemmer af menighedsrådet har nu forladt rådet.

Igennem flere år har arbejdsmiljøet været udfordret i Nyvangskirken i Kalundborg. Den ene dårlige sag efter den anden er kommet frem, og flere medlemmer af menighedsrådet har forladt rådet.

Nu er det som om, at samarbejdet mellem menighedsrådet på den ene side og præst Lars Poulsen og medarbejderne på den anden side er gået helt i hårdknude. Senest er kirkens pedel blevet sagt op, en afgørelse han kunne læse i det seneste referat fra det ekstraordinære møde den 17. maj under et lukket punkt. Det lukkede punkt er dog ikke så lukket, det er nemlig offentligt tilgængeligt for alle.

”Referatet med bl.a. det lukkede punkt er sendt ud pr. mail til alle medarbejdere og samtidig kan alle interesserede hente det her i Nyvangskirken. Under det lukkede punkt står der bl.a., at vores pedel er fyret med øjeblikkelig virkning. Vi havde intet hørt om, at det skulle tages op på mødet. Jeg, som medarbejderrepræsentant, og de to præster kunne ikke deltage i mødet, idet indkaldelsen kom ret sent, så det er de fire medlemmer af menighedsrådet, der tager sådan en beslutning selv om, at vi har en personalehåndbog, der beskriver, hvordan man behandler sådan en situation,” fortæller Charlotte Bjørn, medarbejder i Nyvangskirken og medarbejderrepræsentant i menighedsrådet, og fortsætter: ”Det hænger man så op her i kirken til offentlig skue. Det er overskridelse af tavshedspligten og forvaltningslovgivningen.”

Dårlig stil af ledelsen

Niels-Erik Sørensen, medarbejder i Nyvangskirken og arbejdsmiljørepræsentant siger: ”Det er fuldstændigt ulovligt det, de har gjort her, og siden har to af rådets medlemmer trukket i land og har sagt undskyld til pedellen og efterfølgende har de to medlemmer trukket sig fra menighedsrådet.”

De to medlemmer, som har trukket sig, er Bjarke Adelgren Kjær Nielsen og Eva Carlsen. Menighedsrådet består derfor lige nu kun af to personer, mor og datter, Pernille og Camilla Svare, henholdsvis formand og sekretær.

”Det her vil vi simpelthen ikke finde os i. De skal ikke behandle andre mennesker på den måde, det er en af vores kollegaer, de har hængt ud offentligt. Ydermere hænger de også præsten ud på det lukkede møde. Det er dårlig stil af en ledelse,” fortæller Charlotte Bjørn.

Medarbejderne har gjort opmærksom på, at referatet er offentliggjort med hele det lukkede punkt, alligevel er referatet ikke blevet fjernet, det kan stadigvæk afhentes i Nyvangskirken.

Man har truffet ulovlige beslutninger

”Det møde, der var indkaldt til, kunne vi præster desværre ikke deltage i. På mødet skulle man tale om de henvendelser, der er kommet fra medarbejderne om det dårlige arbejdsmiljø. På mødet træffer man beslutningen om, at pedellen skal have frataget alle timer, men nu er det sådan, at jeg er kontaktperson til personalet, så det er mig, der skal overbringe den meddelelse. Samtidig står der i menighedsrådsloven, at hvis man bliver opmærksom på, at det er ulovlige beslutninger, der fx kan påføre rådet en bod, skal man stoppe det, så jeg har stoppet det,” fortæller konstitueret sognepræst ved Nyvangskirken, Lars Poulsen, og han fortsætter: ”Da man så bliver klar over, at der er en gældende opsigelsesfrist, sender man en ny henvendelse til pedellen, hvad menighedsrådet egentligt har bestemt, men det er ikke noget, som rådet har bestemt. Det er foregået uden for et møde, og det er lige så ugyldigt. Man har truffet ulovlige beslutninger, det er ikke første gang, til stor gene for en medarbejder, men beslutningen kan ikke føres ud i livet, og det har jeg meddelt pedellen.”

Ubehagelig taktik, der gør folk syge

Hvor Lars Poulsen i sine tidligere udtalelser til pressen har været mere tilbageholdende, er han nu mere kritisk over for især menighedsrådets formand.

”Jeg har opdaget den risiko, der er i det folkekirkelige demokrati. Her er der fx mennesker, man ikke kan tale med, som ikke taler sandt og som fordrejer tingene, som gør livet surt for medarbejderne, lige fra voldsom skældud og mistænkeliggørelse og fratagelse af beføjelser til kvalmende venlige henvendelser. Det er en ubehagelig taktik, det gør folk syge,” fortæller Lars Poulsen

Lars Poulsen appellerer nu til menigheden om at støtte Nyvangskirken i forbindelse med det menighedsrådsvalg, der kommer til september i år.

”Skal Nyvangskirken overleve, som et sted for gudstjenester og kirkelige handlinger, så skal der et helt nyt menighedsråd til,” slutter Lars Poulsen.

På det sidste menighedsrådsmøde i Nyvangskirken er der også truffet beslutning om at bruge kr.  20.000, - til en jurist, der skal hjælpe menighedsrådet i forhold til de ansatte. Samtidig skal medarbejderne nu stille med en lægeerklæring fra fjerde sygedag mod tidligere tre uger.

TV-Kalundborg.dk har prøvet at få en kommentar fra menighedsrådsformand Pernille Svare, men hun er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Del