Danskerne bevæger sig for lidt

Budskabet fra forskere og fagfolk er klart: Det kræver langt mindre, end man tror, at gøre noget godt for sit helbred.

Danskerne bevæger sig for lidt
Mere end 2,7 millioner danskere bevæger sig for lidt – og næsten én million af dem får under en halv times moderat til hård fysisk aktivitet om ugen. Arkivfoto: Hjerteforeningen.

gitte@tv-kalundborg.dk

De fleste danskere ved, at motion er vigtigt for sundheden, men en undersøgelse fra Hjerteforeningen og TrygFonden viser, at millioner bevæger sig markant mindre end anbefalet.

Budskabet fra forskere og fagfolk er klart: Det kræver langt mindre, end man tror, at gøre noget godt for sit helbred. Det kan gøres i hverdagen, og hvert skridt tæller som motion. Det skriver Hjerteforeningen i en pressemeddelelse.

Mere end 2,7 millioner danskere bevæger sig for lidt – og næsten én million af dem får under en halv times moderat til hård fysisk aktivitet om ugen. Rundt regnet svarer det til kun fire minutter om dagen, står der i pressemeddelelsen.

Det er ikke for sent

Men det er ikke for sent at vende udviklingen, og ifølge eksperterne handler det ikke om at træne op til et maraton. Små ændringer i hverdagen gør en stor forskel, og det handler om at gøre mere af det, man i forvejen er i gang med.

“Hvert skridt tæller som motion. Det vigtigste er at komme i gang. Hvis man fx går 20 minutter hver dag og bliver let forpustet, kan man nedbringe risikoen for hjerte-kar-sygdom med omkring 20 procent,” siger Hanne Munk Scheller, chefkonsulent i Hjerteforeningen.

Undersøgelsen viser også, at over 70 procent af dem, der bevæger sig for lidt, faktisk ønsker at være mere fysisk aktive. Alligevel står mange tilbage på perronen uden at vide, hvordan de skal komme i gang.

“Mange føler, at de skal gå fra 0 til 100, før det nytter. Men det vigtigste er at tage det første lille skridt. For dem, der i dag næsten ikke bevæger sig, er det enormt effektivt at lægge bare lidt bevægelse ind i hverdagen,” siger Line Raahauge Hvass, projektchef i TrygFonden.

Et fællesskab for dine fødder

Derfor sætter man i Hjerteforeningen og TrygFondens indsats GÅ MED fokus på hverdagsmotion via gåture. GÅ MED er en landsdækkende indsats, som inviterer alle danskere til at gå ture sammen – uanset form, alder og udgangspunkt.

“Når man bevæger sig så lidt, kan det virke uoverskueligt at komme i gang. Derfor vil vi gøre det nemt og hyggeligt at tage de første skridt – gerne i selskab med andre. Det kan være en gåtur for at hente en pakke, købe ind eller bare nyde en snak i det fri,” siger Hanne Munk Scheller.

Man behøver hverken tælle kalorier eller presse sig selv til det yderste. Et internationalt studie viser, at bare 2300 skridt om dagen har en mærkbar effekt på helbredet og reducerer risikoen for at dø af hjerte-kar-sygdom. Jo flere skridt, jo større effekt – op til 10.000 skridt, hvor kurven flader ud.

Det er ikke nødvendigt at løbe eller gå lange ture. Selv fem minutter er bedre end ingenting. De skridt, du tager i dag, kan allerede i morgen give dig bedre helbred,” siger sundhedsprofessor og overlæge Bente Klarlund Pedersen, der også er ambassadør for GÅ MED.

Ifølge Bente Klarlund Pedersen er gåture noget af det mest effektive, vi kan gøre for både krop og sind:

“Vi ved fra forskningen, at gåture forbedrer kolesterolet, sænker blodtrykket og mindsker åreforkalkning. De styrker også hukommelsen og koncentrationen og forbedrer vores mentale trivsel. Selv en daglig omvej hjem fra supermarkedet eller en ekstra tur op ad trapperne tæller,” siger hun.

Fakta GÅ MED – sådan kommer du i gang

Find en lokal gå-gruppe på www.gaamed.dk

Start med 5-10 minutter om dagen og byg gradvist op. Du kan downloade et gratis gå-program på https://gaamed.dk/inspiration/gaa-program/

Brug gåturen som en pause, en social aktivitet eller transport. Gå en tur sammen med en, du holder af, eller tag en god podcast i ørerne.

I podcasten ’Min gåtur gennem livet’ kan du gå med en kendt dansker på en gåtur, der har haft betydning i deres liv: https://gaamed.dk/podcast-til-din-gaatur/

Del