Camilla er ansat i nyt idrætsprojekt

På landsplan er der lige nu 12 i samme stilling, som Camilla Lander, og der vil i alt være mere end 30, når de sidste er ansat i de andre kommuner.

Camilla er ansat i nyt idrætsprojekt
Tømmerup Gymnastik- og Ungdomsforening (TGU) og Rørby-Værslev IF er udvalgt til at være såkaldte spydspidsforeninger i projektet, og Camilla Lander er i den forbindelse ansat som børn- og ungeansvarlig. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Danmarks Idrætsforbund har fundet de første foreninger, der skal tegne ’Fremtidens Idræt for Børn og Unge’ i det historiske partnerskab med A.P. Møller Fonden. Foreningerne er sat sammen til lokale klynger, og i Kalundborg skal Rørby-Værslev IF og Tømmerup Gymnastik- og Ungdomsforening samarbejde om at få flere børn og unge aktive i foreningerne og lave nye attraktive idrætstilbud. Camilla Lander er i den forbindelse blevet ansat som børn- og ungeansvarlig.

Med flere end 800.000 medlemmer under 18 år er Danmarks Idrætsforbund (DIF) den største børne- og ungeorganisation i Danmark. For at skabe endnu bedre idrætsmiljøer for børn og unge har DIF med støtte fra A.P. Møller Fonden startet ’Fremtidens Idræt for Børn og Unge’, og man har ansat de første børne- og ungeansvarlige, der skal hjælpe foreningerne til at styrke arbejdet med børn og unge. Blandt andet i Kalundborg, hvor Tømmerup Gymnastik- og Ungdomsforening (TGU) og Rørby-Værslev IF er udvalgt til at være såkaldte spydspidsforeninger i projektet, og Camilla Lander er i den forbindelse ansat som børn- og ungeansvarlig.

Vi skal skabe sunde og inspirerende idrætsfællesskaber

”Jeg skal være med til at lave et stykke udviklingsarbejde i de to spydspidsforeninger, og det skulle gerne forbedre idrætten for børn og unge. Det behøver ikke nødvendigvis at betyde, at der kommer flere medlemmer til, det vil vi selvfølgelig gerne have, men det handler først og fremmest om at skabe sunde og inspirerende idrætsfællesskaber. De to foreninger er heldigvis rigtig glade og har været meget positive stemt ligesom, at de er meget udviklingsparate,” fortæller Camilla Lander.

I Tømmerup skal der bl.a. ses nærmere på E-sporten, som skal udvikles, og Camilla Lander fortæller, at man overordnet arbejder henimod at skulle fremstå som en mere samlet idrætsforening.

”E-sporten skal have et gevaldigt boost, men vi skal også se på flere af de andre sportsgrene. Det, der er væsentligt for begge foreninger er, at vi gerne vil gøre brug af hinanden. Der er tale om to store flerstrengede foreninger, der tilbyder en masse, og vi går allerede nu med nogle forskellige ideer om, hvordan vi kan vise, hvad vi tilbyder,” fortæller hun.

Vil have daginstitutioner og SFO’er mere med

Projektets nye børn- og ungeansvarlige fortæller endvidere, at en del af projektet også er at samarbejde med daginstitutioner og SFO’erne i kommunen.

”Foreningslivet har ofte en tendens til at samarbejde med skoler, og glemmer måske den anden del, som jo netop er daginstitutioner og SFO’erne,” siger Camillas Lander.

Camilla Lander er i en toårig projektansættelse betalt af A.P. Møller Fonden, og hun har en lang baggrund i foreningslivet, ligesom hun er formand for gymnastikafdelingen i Høng GF og næstformand i hovedbestyrelsen ligeså.

”Mit hjerte står idrætten nær, og da stillingen blev slået op, stod der Camilla på den. Al min tid har altid gået med idræt, og jeg underviser i børnemotorik samt børnegymnastik hos DGI. Så jeg har også et godt kendskab til det hele fra den anden side af skrivebordet, hvilket jeg tænker er en fordel,” slutter Camilla Lander af med at fortælle.

Det er foreningerne og DIF, der har står for ansættelsen. På landsplan er der lige nu 12 i samme stilling, som Camilla Lander, og der vil i alt være mere end 30, når de sidste er ansat i de andre kommuner. Det er første gang, at A.P Møller Fonden har investeret i så stort et idrætsprojekt. I de to foreninger i Kalundborg Kommune er der sammenlagt omkring 1.200 medlemmer, 10 sportsgrene under TGU-regi og 7 under Rørby/Værslev IF.

Fakta om spydspidsarbejdet:

  • I 2023 og 2024 udpeges et antal foreninger til at være spydspidsforeninger, hvor der skal udvikles og opsamles viden om de succesfulde børne- og ungemiljøer
  • Foreningerne sættes sammen af 2-3 foreninger lokalt, der skal samarbejde om udviklingen
  • I Region Sjælland bliver der mellem 5-7 klynger
  • Hver foreningsklynge får tildelt en børne- og ungeansvarlig, der skal stå for at drive udviklingsarbejdet og sørge for erfaringsdeling
  • I Kalundborg er det Tømmerup Gymnastik- og Ungdomsforening og Rørby-Værslev IF

Fakta om Fremtidens Idræt for Børn og Unge:

  • A.P. Møller Fonden har bevilget 85 mio. kr. til projektet ’Fremtidens idræt for børn og unge’, der er udviklet af og drives af Danmarks Idrætsforbund.
  • ‘Fremtidens idræt for børn og unge’ er et ambitiøst og omfattende projekt, som løber over de næste fem år.
  • Danmarks Idrætsforbund er paraplyorganisation for 62 danske specialforbund.
  • Under Danmarks Idrætsforbund er der i runde tal 6.000 børne- og ungdomsforeninger og 800.000 medlemmer under 18 år.
  • Projektindsatserne er mange under følgende overskrifter: øge kapaciteten, trænerløfte og trivsel, involvering og rekruttering samt synlighed og videndeling. 

Se mere på www.dif.dk/bornogunge

Del