Bor du i en Spire(lands)by?

Målgruppen er byer i Nordvestsjælland (kommunerne Odsherred, Holbæk, Kalundborg og Sorø) med under 2000 indbyggere.

Bor du i en Spire(lands)by?
Hvis man ønsker at ansøge i projektet, er det en god ide at komme i gang hurtigst muligt, da ansøgere skal have samlet en projektgruppe og gerne også fået involveret hele landsbyen til at bakke op om deltagelsen. Foto fra LAG Nordvestsjællands bosætningsevent d. 6. juni 2024, som var det første spadestik til projekt Spirelandsbyer.

Af Jens Nielsen

En by, hvor der blandt borgerne er en energi, lyst og vilje til forandring og hvor der lægges vægt på: Samarbejdskultur, iværksætteri og stærkt fællesskab. Så er det måske en spirelandsby.

LAG Nordvestsjælland åbner nu for ansøgninger til det spændende projekt "Spirelandsbyer", hvor fire byer i første omgang får en unik mulighed for at skabe en strategisk udviklingsplan og tage de første konkrete skridt mod en stærkere fremtid.

Målgruppen er byer i Nordvestsjælland (kommunerne Odsherred, Holbæk, Kalundborg og Sorø) med under 2000 indbyggere. Formålet er at styrke landsbyens sammenhængskraft og skabe nye initiativer, der gør det endnu bedre at bo i de mindre byer i landdistrikterne og samtidig gør dem mere synlige og tiltrækkende for nye bosættere.

Ansøgere til ”Spirelandsbyer” skal derfor have et ønske om at udvikle landsbyen. Det kan fx være at styrke samarbejder, skabe en mere børnevenlig by, etablere mødesteder, give bedre adgang til natur, lave nye ungeaktiviteter, tiltrække flere tilflyttere, skabe større fælles engagement, blive en grønnere landsby, en erhvervsvenlig landsby, deleordninger, fælleskabshuse, genanvendelse af bygninger etc.

Konkret udbytte for både de udvalgte fire byer og alle andre ansøgende byer

De fire heldige byer får hjælp til at lave en strategisk udviklingsplan, en mindre sum til at realisere de første skridt i planen, deltage i netværksmøder med faglige oplæg og videndeling, og endelig vil der blive produceret små film og fortællinger, som kan bruges til at tiltrække nye beboere og besøgende.

”Med projektet vil vi klæde lokalsamfund på til at trække i samme retning med en fælles vision. Med en færdig udviklingsplan i hånden vil de udvalgte Spirelandsbyer også have et fremtidigt samspilsredskab mellem deres by og kommunerne. Det gør det lettere at sikre, at deres lokale strategi arbejder i samme retning som de kommunale planer. Vi opfordrer alle interesserede i at søge projektet, for selv om man ikke bliver en af de heldige fire, vil vi invitere alle ansøgere til at deltage i netværksmøderne, så de får gavn af videndeling og kompetenceudvikling samt udbygge deres netværk”, siger udviklingskonsulent Marina Petersen, som er LAG’s projektleder på Spirelandsbyer.

Få engageret byen allerede nu – ansøgningsfristen er søndag 15. juni

Ansøgere kan være lokalråd, borgerforeninger og andre foreninger, der repræsenterer en landsby. LAG Nordvestsjælland har sat det som en forudsætning, at ansøgergruppen består af mindst 7 personer, heraf minimum 2 under 40 år.

Ansøgningsfristen er søndag den 15. juni 2025 kl. 15.00. De udvalgte Spirelandsbyer får svar inden sommerferien, og deres individuelle udviklingsproces starter efter sommerferien. Interesserede kan læse mere og ansøge på https://lag-nvs.dk/spirelandsbyer

Del