Bekymrende tal: Har ikke tillid til myndighedernes ressourcer i uvejr

– Den manglende tillid prikker til en af de massive udfordringer, vi som samfund står over for, i takt med klimaforandringernes tiltagende påvirkning.

Bekymrende tal: Har ikke tillid til myndighedernes ressourcer i uvejr
Arkivfoto: Jens Nielsen

I Region Sjælland har 55 procent lav eller ingen tillid til, at myndighederne har ressourcerne til at beskytte privat ejendom og infrastruktur ved alvorlige vejrhændelser. Fra 2025 er der afsat over 600 millioner kroner, men ifølge Danske Beredskaber er der behov for over en milliard. 

Region Sjælland, som har været ramt af flere stormflodsskader de senere år, har landets laveste tillid til myndigheders ressourcer til at håndtere ekstreme vejrhændelser. Det viser en ny måling fra If Forsikring, udført af analyseinstituttet Verian. Blandt indbyggerne i Region Sjælland har 55 procent enten ingen eller lav tillid til, at myndighederne har tilstrækkelige ressourcer til at beskytte både privat ejendom og kritisk infrastruktur som veje og jernbaner ved større vejrhændelser som stormflod og skybrud. For hele landet er det 49 procent, der har lav, meget lav eller slet ingen tillid.

– Den manglende tillid prikker til en af de massive udfordringer, vi som samfund står over for, i takt med klimaforandringernes tiltagende påvirkning. Mange i Region Sjælland har allerede været ramt af voldsomt vejr og dermed også gjort sig erfaringer med situationen. Det kan forklare, hvorfor tilliden til myndighedernes ressourcer er mindst netop i den del af landet, siger Eva Lindberg Vibe, der er boligekspert og produktchef for Privat hos If Forsikring.

Beredskabet vil have en milliard

I januar 2025 præsenterede regeringen en ny beredskabsaftale, hvor der afsættes 608 millioner kroner de næste to år til blandt andet at styrke Beredskabsstyrelsen med indkøb af materiel til klimasikring samt til øvelser og uddannelse af beredskabspersonalet. Alligevel forstår man godt den manglende tillid hos Danske Beredskaber, for aftalen indeholder ingen penge til det kommunale primærberedskab. 

–  Engagementet og viljen hos beredskabet er intakt, men jeg har forståelse for den skepsis, som undersøgelsen viser. Det, der tidligere var hundredårshændelser, kommer nu nærmemere hver andet år, og vi har brug for at få opgraderet vores materiel for at kunne følge med. De politiske drøftelser om at styrke det kommunale primærberedskab er bare ikke helt på plads endnu, siger Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef hos Danske Beredskaber, som er sammenslutningen af de kommunale brandvæsener. 

– Der skal analyseres mere på behovene, så vi kan sætte en pris ud fra det, men der er behov for over en milliard kroner. Trods god vilje og engagement, må vi erkende, at elastikken kommer til at springe på et tidspunkt, tilføjer Bjarne Nigaard.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er baseret på svar fra 1098 repræsentativt udvalgte danskere på over 18 år og blev gennemført den 14.-21. oktober 2024 af analyseinstituttet Verian, tidligere kendt som Gallup, på vegne af If Forsikring.

Del