Bedre dialog mellem erhvervsliv og kommunen har ført til forbedringer

De faste møder i arbejdsgruppen har allerede ført til forbedringer, og begge parter ser positivt på den fortsatte udvikling.

Bedre dialog mellem erhvervsliv og kommunen har ført til forbedringer
Arkivfoto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Dialogmøderne mellem Kalundborg Kommune og medlemmerne af Kalundborgegnens Erhvervsråd skaber både bedre forståelse parterne imellem – og konkrete resultater - der bidrager til at styrke samarbejde.

I september sidste år ramte den årlige DI-analyse af Den lokale erhvervsvenlighed også her i Kalundborg. Kalundborg Kommune faldt 24 pladser. Fra plads 55 ned til 79 ud af 91 kommuner. Erhvervsrådet og flere af erhvervsrådets medlemmer stillede spørgsmålstegn og blev hørt.

Efter en række møder mellem erhvervsfolk, erhvervsråd og administrationen i Kalundborg Kommune blev der etableret et helt nyt forum, som arbejder for en bedre dialog og kommunikation mellem erhvervslivet og særligt det tekniske område.

De faste møder i arbejdsgruppen har allerede ført til forbedringer, og begge parter ser positivt på den fortsatte udvikling.

"Vi oplever en stor værdi i disse møder, hvor vi får mulighed for at drøfte nogle af de praktiske udfordringer, som erhvervslivet oplever i mødet med kommunen. Det giver os en bedre forståelse af, hvor vi kan optimere vores sagsgange og service, og tilsvarende giver det en bedre forståelse i erhvervslivet for de kommunale processer vi qua lovgivningen arbejder med" udtaler Michel van der Linden, direktør for Teknik og Miljø i Kalundborg Kommune.

Et af de konkrete resultater af samarbejdet er en væsentlig forbedring i sagsbehandlingen af byggetilladelser, hvor sagsgangene er blevet mere effektive og smidige. Netop byggesagsbehandlingen vil være et tema ved en kommende workshop for virksomhederne.

”Det betyder konkret, at vi nu er nået til et punkt, hvor vi afslutter flere byggesager end vi sætter i gang, hvilket jo alt andet lige betyder en del for sagsbehandlingstiden,” siger Michel van der Linden. Netop sagsbehandlingstider i byggeriet har været en af de sten i skoen, der gav anledning til at starte den mere formaliserede dialog.

Desuden er der skabt en større forståelse for det omfattende arbejde, som Jobcentret i Kalundborg udfører for at skaffe arbejdskraft både fra den øvrige del af Danmark og fra udlandet, samt opkvalificering af ledige, så de matcher virksomhedernes behov. I den forbindelse ser arbejdsgruppen også på, hvordan man kan styrke en række af de services, som Jobcentret kan bidrage med ud til virksomhederne.

Lene Bach Jørler, erhvervschef i Kalundborgegnens Erhvervsråd, ser også stor værdi i samarbejdet:

"Det er afgørende, at vi har en tæt dialog, hvor vi kan italesætte de udfordringer, virksomhederne møder, og samtidig få indsigt i kommunens perspektiv. Det styrker samarbejdet og skaber bedre løsninger for alle parter. Og når vi ser konkrete resultater, så viser det jo bare, at dialogen skaber mening," siger hun.

Det er besluttet, at der bliver holdt et stort dialogmøde mellem kommune og erhvervslivet d. 21. maj i Kalundborg Hallerne, hvor det bliver muligt for virksomhederne at tilmelde sig. Her vil bl.a. status på byggesagsområdet og arbejdet med at sikre kvalificeret arbejdskraft og opkvalificering gennem uddannelse være på dagsordenen.

Arbejdsgruppen fortsætter sit arbejde med fokus på at sikre en endnu stærkere kobling mellem kommunens service og erhvervslivets behov.

Del