ARGO tager næste skridt i arbejdet med CO₂-fangst

Et anlæg på omtrent samme størrelse som Energitårnet, som kan opfange CO₂en fra affaldsenergianlægget og forhindre, at det forsvinder op i atmosfæren og bidrager til den globale opvarmning.

ARGO tager næste skridt i arbejdet med CO₂-fangst
CO₂-fangstprojektet kræver blandt andet en ny bygning ved Energitårnet. Bygningen vil indeholde et 30 til 40 meter højt teknologisk anlæg, der kan opsamle CO₂en.

kontakt@tv-kalundborg.dk 

ARGOs ejerkommuner, som Kalundborg er en del af, har netop godkendt, at ARGO kan arbejde videre med planerne om at etablere et CO-fangstanlæg på affaldsenergianlægget i Roskilde.

Et anlæg på omtrent samme størrelse som Energitårnet, som kan opfange CO₂en fra affaldsenergianlægget og forhindre, at det forsvinder op i atmosfæren og bidrager til den globale opvarmning. Det scenarie er ARGO nu et skridt tættere på. Ejerkommunernes beslutning om at bakke op om at fortsætte arbejdet med at udvikle et CO₂-fangstanlæg markerer dermed et væsentligt skridt i selskabets arbejde med at reducere affaldsenergianlæggets CO₂-udledning. Det oplyser ARGO i en pressemeddelelse.

CO-fangst er en central teknologi i arbejdet med at reducere klimabelastningen fra energiudnyttelse af restaffald. Derfor er vi glade for, at vores ejerkommuner støtter op om forarbejdet, så vi kan fortsætte den gode dialog om projektets videre udvikling,” siger ARGOs bestyrelsesformand, Tomas Breddam.

Ny bygning ved Energitårnet

I ARGOs strategi er fastsat et mål om CO₂-neutral affaldsenergi i 2030. Et mål som kun kan lykkes med CO₂-fangst. For at realisere projektet vil ARGO søge finansiering i den statslige pulje på 28 milliarder kroner, som netop er afsat til at udvikle og etablere fangstanlæg og lagringsmuligheder. Projektet kan kun realiseres, hvis ARGO søger og får del i puljen. 

Jeg er glad for, at vi kan arbejde videre med projektet. Men før vores ejerkommuner kan træffe endelig beslutning, skal vi sammen sikre en både økonomisk og miljømæssig forsvarlig model. Det samarbejde ser jeg derfor frem til at fortsætte,” fortæller ARGOs direktør, Trine Lindegaard Holmberg.

Den første CO skal fanges senest i udgangen af 2029

ARGOs affaldsenergianlæg i Roskilde står for 0,5 procent af Danmarks samlede CO₂-udslip. Et CO₂-fangstanlæg vil gøre det muligt at opsamle CO₂ fra den røggas, som ARGOs affaldsenergianlæg udleder, så CO₂en kan lagres sikkert i stedet for at sive op i atmosfæren. Det kræver blandt andet en ny bygning ved Energitårnet. Bygningen vil indeholde et 30 til 40 meter højt teknologisk anlæg, der kan opsamle CO₂en. 

ARGO forventer svar på sin ansøgning til den statslige pulje i løbet af 2026. Hvis ARGO får del i puljen, er det planen, at den første CO₂ skal fanges senest i udgangen af 2029.

Om ARGO

ARGO er et fælleskommunalt affalds- og energiselskab, som omdanner affald til ressourcer. ARGO er ejet af Greve, Holbæk, Kalundborg, Køge, Lejre, Odsherred, Roskilde, Solrød og Stevns Kommune med tilsammen cirka 438.000 borgere og 34.000 virksomheder. På ARGOs kraftvarmeværk i Roskilde energiudnyttes restaffald til fjernvarme og elektricitet. ARGO driver samtidig 14 genbrugspladser, tre genbrugsbutikker og et miljøcenter, hvor affald omlastes, sorteres og deponeres.

ARGO arbejder efter prioriteringen: Genbrug før genanvendelse før energiudnyttelse før deponering. Mest muligt affald skal genbruges og genanvendes og energiudnyttelsen skal ske miljømæssigt forsvarligt og med størst muligt udbytte i form af el og fjernvarme. 

Del