56 helt nye ambulancer klargøres i Kalundborg

Før de helt nye ambulancer kan sendes ud på vejene, skal de klargøres og pakkes op. Det er en opgave som lige nu foregår i det store garageanlæg hos Falck på Stejlhøj i Kalundborg.

56 helt nye ambulancer klargøres i Kalundborg
Martin Lynge Klitgaard, teamchef i Kvalitets- og Udviklingsafdelingen i Falck Ambulancer, viser de mange nye ambulancer frem på Falck stationen i Kalundborg. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Der er i øjeblikket stor aktivitet i garageanlægget hos Falck på Stejlhøj i Kalundborg. 56 helt nye ambulancer skal klargøres og være klar til d. 1. februar hvor det nye ambulanceberedskab i Region Sjælland træder i kraft.

I dag er det Falck, der alene kører ambulancer for Region Sjælland, men fra 1. februar 2024 skal opgaven deles mellem Falck og regionens nye ambulanceselskab Ambulance Sjælland.

Falck har vundet udbuddet i den nordlige og nordvestlige del af Region Sjælland, mens den østlige og sydlige del af regionen bliver betjent af det regionens nye ambulanceselskab Ambulance Sjælland.

Som en del af kontrakten stiller Falck med helt nye ambulancer som skal være klar d. 1. februar.

I alt har Falck indkøbt 56 nye køretøjer, fordelt med 40 ambulancer, 14 køretøjer til liggende patienttransport samt to specialambulancer. Sidstnævnte har en fleksibel indretning, der kan opfylde forskellige behov. bl.a. kan medtages kuvøse til overflytning af babyer, og indrettes til bariatriske patienter (svært overvægtige).

De mange nye ambulancer er bygget hos Rodríguez López i Spanien, Europas største opbygger af ambulancer og specialkøretøjer.

Men før de helt nye ambulancer kan sendes ud på vejene, skal de klargøres og pakkes op. Det er en opgave som lige nu foregår i det store garageanlæg hos Falck på Stejlhøj i Kalundborg. Her er der masser af plads til opgaven, hvor der bl.a. skal monteres radio til kommunikation med vagtcentralen, alle skuffer og skabe, og dem er der mange af, skal fyldes med udstyr og båren, som er et kapitel for sig selv, kommer i en stor trækasse som medarbejderne så pakker ud og klargøre.

”Medarbejderne har været med til at bestemme, hvordan de nye ambulancer er blevet indrettet, og bygger bl.a. på erfaringer fra andre regioner i landet. Vi har haft en lokal vogngruppe i regionen som er kommet med input, så vi har fået et rigtigt godt køretøj hvor medarbejderne har stor indflydelse,” fortæller Martin Lynge Klitgaard, teamchef i Kvalitets- og Udviklingsafdelingen i Falck Ambulancer, og fortsætter, ”De nye køretøjer, som er af mærket MAN, har rigtig stor fokus på sikkerhed og komfort, massagesæder, varme i rattet og er med den store sikkerhedspakke.” 

Indretningen af bårerummet i de nye ambulancer har fået et stort løft i forhold til de ambulancer som nu tages ud af drift. Der er bl.a. monteret radiokommunikation mellem bårerummet og førerhuset, alle knapper sidder helt rigtigt så medarbejderen i bårerummet skal flytte sig så lidt som muligt, der er monteret et UV-panel som hjælper med hygiejnen. Panelet er installeret for at sikre løbende desinfektion af luft og overflader, samt sikre mod smittespredning fra patienter til personale og pårørende.

Redderen som sidder i bårerummet, kan også følge med i når ambulancen bremser og kan se når der blinkes til højre og venstre. Samtidig kan den redder, som kører ambulancen, via et videokamera se hvad der foregår i bårerummet.

Båren er et kapitel for sig i forhold til det som benyttes i dag. Der er varme i madrassen, båren kan ændres så patienten sidder op som i en stol, der er arbejdslys på båren, og blå blink for at øge sikkerheden for medarbejderne når de står ude på en mørk landevej til et færdselsuheld.

De mange nye køretøjer indfases løbende, de første af de nye ambulancer er allerede på gaden og inden 1. februar er alle de 56 nye køretøjer på gaden.

De nye ambulancer skal køre i seks år inden de udskiftes. De gamle køretøjer som nu tages ud af drift bliver solgt til andre lande og så har Falck også tidligere doneret en række af de udfasede ambulancer til Ukraine.

Del